Dodaj do ulubionych

wit D3 pytanko

20.04.13, 10:43
Jakiś czas temu pediatra zwiększyła nam dawkę wit D3, z jednej kapsułki dziennie na : zamiennie jeden dzień jedna, drugi dzień dwie (nawet nie wiem czemu bo wizyta była strasznie nerwowa, przejęci byliśmy szczepieniem więc nawet nie dopytałam)
Jak myślicie przy tak słonecznych dniach powinnam dawać mu dwie kapsułki?? nie chcę mu przedawkować, podobno to jeszcze gorsze niż niedobór...
Obserwuj wątek
    • agncwy Re: wit D3 pytanko 20.04.13, 11:02
      Powinnaś zapytać tego lekarza z jakiego powodu zwiększył dawke,bo np.u mnie (syn 4m) pociła mu się głowka ale nie dostał większej dawki tylko częstsze wizyty na słońcu. A widzisz jakieś objawy niedoboru tej witaminy? Ja osobiście bym nie zwiększała.
      • malinowa80 Re: wit D3 pytanko 20.04.13, 11:20
        pamiętam tylko, że pediatra mnie pytała o pocenie główki, ja jej na to że z przodu nie, tylko z tyłu czasem przy karmieniu ale to raczej normalne, poza tym nie widzę nic niepokojącego...
        Czytałam gdzieś, że przy niedoborze witD3 dzieci maja taki rozlany brzuszek? Nie bardzo mogę sobie to wyobrazić, mały ma taki pękaty brzuszek (tak na boczki) ale to chyba nie jest jakieś nie normalne...Coś mi się wydaję, że sama sobie wyszukuję na siłę...
        • agncwy Re: wit D3 pytanko 20.04.13, 11:54
          Mojemu też własnie poci sie główka przy karmieniu głównie,więc to nie jest nic złego.Brzuszek też ma taki "pękaty",to tez raczej normalne. Najgorzej właśnie wyszukiwać sobie jakis problemówsmile Ale teraz gdy juz słoneczne i ciepłe dni to maluch dostanie naturalną witaminkęsmile a w razie wątpliwości zapytaj lekarza czy nadal podawać zwiekszoną dawkę.
    • malgosiek2 Re: wit D3 pytanko 20.04.13, 12:15
      Niedawno był podobny watek o D3.
      forum.gazeta.pl/forum/w,572,143536366,143536366,witamina_D3_podajecie_.html
      • malgosiek2 Re: wit D3 pytanko 20.04.13, 12:17
        Pocenie się główki NIE zawsze jest objawem niedoboru.
        Może paradoksalnie byc tez objawem przedawkowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka