Dodaj do ulubionych

Choroba bostońska?

26.07.13, 07:48
Witam. Mój 5miesięczny synek do wczorajszego poranka czuł się dobrze, dobry apetyt, zero gorączki. Nagle w ciągu kilku godzin pojawiła się wysypka: głównie kolanka i wierzch stóp, rączki i wierzch dłoni, a także policzki i na uszkach. Na tułowiu na razie brak. Od razu pomyślałam że to bostonka, bo podobno zachorowało na to dziecko, które chodzi na rehabilitację w przychodni w te same dni co synek (ale bezpośredniego kontaktu nie było). Poszliśmy do pani doktor, która stwierdziła tez zmiany w gardle. Powiedziala, ze to jakaś wirusówka ale nie może na 100% potwierdzić bostonki, bo zmian nie ma na podeszwach stóp i wewnętrznej stronie dłoni. Sama wysypka to większe i mniejsze czerwone suche krostki, bez płynu w środku, niektóre pokryte strupkiem, jest też wiele małych czerwonych punkcików. Wczoraj wieczorem była gorączka, teraz brak. Synek jest osowiały, ale na razie ma apetyt, kupka normalna.
Zaczynam się zastanawiać, czy to na pewno bostonka? Jak ją odróżnić od ospy? A może to po prostu silne uczulenie? Właśnie jesteśmy na etapie wprowadzania papek, po marchewce było ok ale ostatnio z nowości synek jadł zupkę jarzynową z ziemniakiem i pietruszką. Tylko że problemy alergiczne miał w zasadzie od początku i wyglądały zupełnie inaczej.
Oczywiście od wczoraj się zamartwiam ale nie chcę przekopywać internetu, bo powynajduję pewnie ze sto chorób. Może któraś z Mam może coś doradzić.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Choroba bostońska? 26.07.13, 18:00
      po prostu poczekaj
      obu chorób raczej się nie leczy, chyba że przebiegają bardzo ciężko.
      bostonka jest bardzo zaraźliwa. Panują ostatnio jakieś zmutowane wersje, mój niemowlak miał całe ciało w kropeczki, bez gorączki. Po 2-3 dniach w kropkach pojawiły się pęcherzyki. Ja miałam pęcherzyk w ustach, przedszkolak zapalenie gardła i czerwoną niewyraźną wysypkę.
      • ochra Re: Choroba bostońska? 26.07.13, 19:41
        U nas chyba była bostonka, ale nie chodziłyśmy do lekarza. Temperatura, wysypka na stopach jeden wieczór, kilka dni bolesna wysypka w ustach.
      • anjaka1983 Re: Choroba bostońska? 26.07.13, 20:28
        dokładnie, teraz dodatkowo pojawiły się małe kropeczki, jakby te duże krostki nie wystarczyły sad najgorzej jest na kolanach, ale ogolnie wysypało rączki, nóżki i policzki. niektóre zmiany młody rozdrapał, smaruję Bactrobanem żeby nie doszło dodatkowo do jakiegoś zakażenia uncertain
        • levoonia Re: Choroba bostońska? 26.07.13, 20:38
          a swędzi go to? u nas wysypka przy bostonce wyglądała nieciekawie (praktycznie całe ciało, najgorzej pupa) ale nie swędziały te krostki. za to afty w buzi bardzo bolesne
          • anjaka1983 Re: Choroba bostońska? 26.07.13, 21:06
            wygląda na to, że drapie się tylko w miejscach, gdzie wcześniej miał zmiany alergiczne - kolanka, okolice łokci, uszka. wysypuje go coraz bardziej, żal mi bidulka sad ale w buzi na razie nie ma
            • levoonia Re: Choroba bostońska? 26.07.13, 21:27
              a zaczęło się od rejonu policzków i uszu czy ciała? no i czy nadal nie gorączkuje?
              możesz wrzucić zdjęcie to porównamy z tym co widziałyśmy na naszych dzieciakach ale bostonka może mieć różniste przebiegi bo to całą grupa wirusów

• anjaka1983 Re: Choroba bostońska? 26.07.13, 21:51
                zaczęło się zdecydowanie od ciała, na policzkach pojawiło się najpóźniej, i być może to akurat to po prostu jakieś uczulenie - zmiany trochę się różnią. gorączka na razie się nie powtórzyła. młody jest raczej osowiały i płaczliwy, choć miewa też swoje dobre momenty smile zdjęcia wrzucę jutro, teraz w końcu zasnąl po dość długiej walce
                • anjaka1983 Re: Choroba bostońska? 27.07.13, 13:38
                  ehh no i skończyło się na antybiotyku, bo do części krostek wkroczyły bakterie i zaczęło się już nieciekawie robić sad Zdecydowanie wolałabym tego uniknąć, ale to dość duża powierzchnia ciała, chyba lepiej nie ryzykować. A ogólnie wygląda na to, że to faktycznie jakaś odmiana tego wirusa od bostonki i to chyba dość popularna obecnie - lekarka mówiła, że wczoraj miała trzech takich pacjentów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka