Dodaj do ulubionych

wylew II stopnia

05.08.13, 16:47
Czy są tu rodzice których dzieci przeszły wylew II stopnia w czasie ciąży lub porodu? Jestem mamą tygodniowego noworodka u którego stwierdzono wylew II stopnia , usg miał robione ponieważ miał niski apgar 5,6,8. gazometria z krwi po porodzie wypadła dobrze, lekarz robiąca usg mówi, żeby się nie obawiać bo wszystkie odruchy są dobre i trzeba tylko obserwować a mnie wylew kojarzy się z mózgowym porażeniem dziecięcym, jestem ciekawa czy są tu rodzice których dzieci miały wylew i jak przebiega ich rozwój?
Obserwuj wątek
    • doti_2 Re: wylew II stopnia 05.08.13, 22:45

nic się nie dzieje, dwoje dzieci.. jak najbardziej normalne. Nie przejmować się i żyć dalej.
      Gdyby nie USG - podejrzewałabyś o coś swoje dziecko? pewnie nie bo rozwija się normalnie. Bez paniki bo wiele dzieci to miało, ma i mieć będzie. Tyle że teraz się więcej badań robi a kiedyś nikt o tym nie mówił bo nie było wiadomo.
    • polaa27 Re: wylew II stopnia 05.08.13, 22:50
      Do wylewów przeważnie dochodzi w sytuacji niedotlenienia, czyli raczej już po wydostaniu się dziecka z brzucha matki. Wylewy in utero zdarzają sie bardzo rzadko. Wiele wcześniaków ma wylewy, skała jest czterostopniowa. I i II rokują dobrze. Ryzyko MPD i innych niepełnosprawności wzrasta przy wylewach II i IV stopnia. Pisze tu o wcześniakach, które przychodzą na świat niedojrzałe, ale jednocześnie ich mózgi sa na tyle plastyczne, ze maja duże możliwości regeneracyjne po takich wylewach. Powtarzam za neurologami. Jak jest z dziećmi donoszonymi nie wiem, myślę, ze warto wybrać się do dobrego dziecięcego neurologa.
    • pa_yo Re: wylew II stopnia 06.08.13, 07:47
      na kontrolne USG główki jeździlismy do momentu wchłonięcia wylewów, obserwacja trwała kilka lat - w tej chwili (syn ma 9 lat) stwierdzam, że wylewy nie spowodowały trwałych uszkodzeń i nie ma negatywnych efektów widocznych golym okiem, syn rozwija sie bardzo dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka