Dodaj do ulubionych

Badanie TSH u noworodka

19.08.13, 11:46
Wiatam, mam pytanie o badanie tsh u noworodka. czy 4 tyg. niemowlęciu mozna na własną ręke zrobic badania TSH? Moja Zuzia miala pobieraną krew do badań przesiewowych, ale jak wiadomo na wyniki się czeka nawet 2 miesiące. Ja mam hashimoto i pół ciąży walczyłam ze skokami TSH. Strasznie sie teraz boję o córcie. Moze mozna na własna reke zrobic badanie krwi takime maleństwu?
Obserwuj wątek
    • natchniuza86 Re: Badanie TSH u noworodka 19.08.13, 12:13
      Mozna zrobic, ale bedzie to pewnie dla wszystkich bardzo nieprzyjemne, choc oczywiscie, jesli trzeba, to trzeba, niech dziecko bedzie dobrze nawodnione (namlecznione chyba w tym przypadkutongue_out), latwiej i szybciej krew poleci. Ja nie czekalam tak dlugo na wyniki badan przeciewowych. Co wiecej, powiedziano mi, ze wyniki przyjda tylko, jesli bede nieprawidlowe. Ale sama do nich dzwonilam, bo potrzebowalam je dla innego lekarza i wydaje mi sie, ze byly znacznie wczesniej niz po 2 miesiacach.
      • natchniuza86 Re: Badanie TSH u noworodka 19.08.13, 12:14
        *przesiewowych, oczywiscie, przepraszam za literowke.
      • mmonika81 Re: Badanie TSH u noworodka 19.08.13, 12:22
        dziękuję za odpowiedź. Nie wiem własnie czy trzeba, po prostu bardzo się boję, a wiadomo że przy tej chorobie czas w jakim wykryje się chorobe ma duże znaczenie dla dziecka.

Własnie irytujące jest to, że nie dostaje się informacji o pozytywnym wyniku badania.

Nie chce niepotrzebnie kłuć maleństwa, ale gdyby okazało się że jest chora, to byłabym wściekła na siebiem że nie zrobiłam tych badań wczesniej.

A dało coś, to że zadzwoniłas do laboratorium, w sprawie tych badań przesiewowych?
        • natchniuza86 Re: Badanie TSH u noworodka 19.08.13, 15:15
          Tak, powiedzieli mi, ze wyniki sa w normie. Dlugo nie chcieli podac wartosci, ale w koncu nieoficjalnie mi ja podano chyba. Na papierku dostalam informacje tylko, ze wynik prawidlowy. Potem robilam tsh i ft4 dziecku i wg lekarzy bylo ok. Pamietaj, ze u takiego malucha tsh na poczatku moze byc wysokie i jest to nadal fizjologia. Ja sama nie mam hashimoto, ale niedoczynnosc o nieznanym pochodzeniu wink
          • mmonika81 Re: Badanie TSH u noworodka 19.08.13, 15:44
            Dziewczyno, należą Ci się czekoladki smile teŻ zadzwniłam do IMIid i powiedzieli mi, że wyniki są w normie. Ufffff, cóż za ulga.

czyli, jak rozumiem, dziecko nie ma wrodzonej niedoczynności tarczycy, ani tych wszystkich chorób, które sa wykrywane w tym badaniu.

czy powinnam powtarzać badania krwi małej?
            • natchniuza86 Re: Badanie TSH u noworodka 20.08.13, 20:14
              My mielismy zalecenie powtorzyc, ale nie pamietam, kiedy i jak. Chyba po 3 miesiacach, a moze 6. Naprawde nie pamietam. Dla spokoju sumienia powtorz po pol roku i na razie niczym sie nei przejmuj, wszystko jest ok wink
    • devilyn Re: Badanie TSH u noworodka 19.08.13, 12:44
      odczekaj co najmniej 6 tygodni gdy zrobisz dziecku badanie tsh, a skoro sama masz hashi to zbadaj jemu też ft4 i ft3 oraz anty-tpo
      • mmonika81 Re: Badanie TSH u noworodka 19.08.13, 12:48
        dziękuje za odepowiedz. a czemu nalezy czekac 6 tyg?
        • devilyn Re: Badanie TSH u noworodka 19.08.13, 12:53
          Bo we krwi dziecka krążą jeszcze Twoje hormony etc. Ja czekałam pełne dwa miesiące i badałam moje dziewczyny bo sama mam hashi od 11 lat.
          • mmonika81 Re: Badanie TSH u noworodka 19.08.13, 13:00
            devilyn napisała:

> Bo we krwi dziecka krążą jeszcze Twoje hormony etc. Ja czekałam pełne dwa miesi
            > ące i badałam moje dziewczyny bo sama mam hashi od 11 lat.
            >

nie wiedziałam, ze to 2 miesiace trzeba czekac.

a takie badanie robiłas w normalnej przychodni, czy moze w jakiejs przyszpitalnej? dostałas skierowanie od pediatry?
            • flussi Re: Badanie TSH u noworodka 19.08.13, 13:14
              ja również ma hashimoto, z córką poszłam do przychodni i pani doktor powiedziała mi,ze może mi tylko dać skierowanie na badanie tsh, bo ft 2 i ft4 nie są refundowane przez nfz. Wkurzyłam sie i nastepnego dnia zrobiłam badania prywatnie. Mimo wszystko przed pobraniem krwi polecałabym podać dziecku wodę przegotowaną ( łyżeczką,strzykawką), bo mogą być problemy z pobraniem krwi. W jakim mieście będziesz robiła badania?
              • mmonika81 Re: Badanie TSH u noworodka 19.08.13, 13:18
                Badanie bede robic w wawie.

czyli, ze nie musze isc do pediatry, wystarczy pójsc do prywatnej przychodni, zapiłacici i tyle?

to jest taki problem z pobraniem krwi?
                • natchniuza86 Re: Badanie TSH u noworodka 19.08.13, 15:17
                  Malemu dziecku krew sie pobiera ciezko. Nie wiem, czy na hormony mozna pobrac z palca, bo u mojego dziecka nawet morfologie najczesciej robiono z zyly. Zylki u takiego malucha sa cieniutkie, uciekaja, z palca tez nie latwo. Przygotuj sie na krzyk wink Ja nieraz plakalam razem z moim synem wink ale przezylismy wszyscy. Mozesz oczywiscie zrobci badania prywatnie, pediatra i tak moze Ci dac skierowanie wylacznie na tsh.
              • malgosiek2 Re: Badanie TSH u noworodka 18.09.13, 20:27
                flussi napisała:

> ja również ma hashimoto, z córką poszłam do przychodni i pani doktor powiedział
                > a mi,ze może mi tylko dać skierowanie na badanie tsh, bo ft 2 i ft4 nie są refundowane przez nfz.

I tak i nie.
                Lekarz rodzinny nie ma w pakiecie ft3 i ft4 tylko tsh.
                Na ft3 i ft4 skierowanie daje specjalista czyli endokrynolog.
                To gwoli wyjaśnienia.
            • devilyn Re: Badanie TSH u noworodka 19.08.13, 13:23
              robiłam prywatnie tam gdzie jest dobra pielęgniarka co nie ma problemu z wkłuciem.
              • mmonika81 Re: Badanie TSH u noworodka 19.08.13, 14:07
                A przy takim badania zaznacza się, że to niemowlak? to chyba są rózne normy dla takich dzieciacczków i dla dorosłych?
                • flussi Re: Badanie TSH u noworodka 19.08.13, 14:38
                  jeśli chcesz zrobić badania prywatnie to najlepiej zadzwoń wcześniej aby się upewnić,że w danym dniu będzie osoba, która pobierze krew dziecku. Na wyniku powinnaś mieć zakres dla niemowląt i dzieci (ja mam : 0-5 dni, 5 dni- 3 miesiace 3-12 miesięce, itp.)
                  Polceam w wawie babka medica, przy rondzie babka ( teraz jest to chyba: zgrupowania AK radosław). koszt jednego hormonu to 30 zł.
    • pederastwa Re: Badanie TSH u noworodka 19.08.13, 17:31
      Porozmawiaj najpierw z dobrym endokrynolgiem czy jest w ogóle możliwe żeby takie małe dziecko miało niedoczynność tarczycy wywołaną hashimoto. To jest choroba autoimmunologiczna, zwykle zajmuje lata, zanim przeciwciała uszkodzą tarczycę na tyle, że przestanie ona produkować własne hormony. Badanie TSH nic ci nie powie w takim przypadku.
      • natchniuza86 Re: Badanie TSH u noworodka 20.08.13, 20:16
        To nie chodzi o to, ze dziecko bedzie mialo hashimoto i zwiazana z nim niedoczynnosc. Tylko ze matka w ciazy miala niedoczynnosc (bez wzgledu na przyczyne) i ten stan mogl potencjalnie spowodowac klopoty z tarczyca u dziecka. A czy mlode bedzie mialo hashi, czy nie bedzie mialo, to juz inna sprawa.
    • mmonika81 Re: Badanie TSH u noworodka 18.09.13, 16:15
      Mam jeszcze pytanie, o to, czy możliwa jest sytuacja, że badanie przesiewowe nic nie wykazało, a niemowlę jednak ma niedoczynność tarczycy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka