justi23-1981 04.08.04, 10:16 Drodzy rodzice,czy dziecko któregoś z Was miało drgawki gorączkowe?napiszcie prosze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doroy1 Re: drgawki gorączkowe 04.08.04, 13:59 Moja Karolka miała drgawki przy goraczce 40 stopni, przy trzydniówce. wyladowała w sziptalu, już sie nie powtórzyły. Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: drgawki gorączkowe 04.08.04, 20:54 moja lekarka twierdzi ze u dzieci przy temp.powyzej 38 do 5 lat nalezy podawac relanium w celu unikniecia drgawek ... podawalam i nigdy z nimi sie nie spotkalam... Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: drgawki gorączkowe 04.08.04, 21:10 Zdażają sie najczęściej ok. 2 r.ż. Najlepiej zawsze zrobić dziecku EEG. Jednak jednorazowy incydent to nic poważnego. Należy przy gorączce podawac leki przeciwdrgawkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
justi23-1981 Re: drgawki gorączkowe 04.08.04, 22:04 chciałam sie zapytać mam dzieci, które to przechodziły czy całe zdarzenie tez przebiegało tak drastycznie jak u mnie czyli zanik oddechu,sinienie,piana lecaca z buzi,utrata przytomnosci.Byłam przerażona i chciałabym wiedziec czy zawsze to tak przebiega.Prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
martamaria10 Re: drgawki gorączkowe 05.08.04, 14:38 Czytałam kiedyś wypowiedź jakiegoś pediatry (chyba w miesięczniku „Dziecko”, że przy drgawkach gorączkowych należy natychmiast jechać do szpitala. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: drgawki gorączkowe 05.08.04, 15:06 Nie zawsze tak wygląda, ale ja po Twoim opisie zrobiłabym dziecku badanie EEG a przynajmniej pokazała się dobremu neurologowi dziecięcemu. Odpowiedz Link Zgłoś
justi23-1981 Re: drgawki gorączkowe 05.08.04, 16:14 Moj mały lęży już z tego powodu 5 dzień w szpitalu i robią mu wszelkie badania.Jak na razie zdiagnozowano drgawki gorączkowe proste.Co dalej zobaczymy.Proszę niech odezwie sie jakaś mama ,której dziecko miało takie objawy jak mój synek. Odpowiedz Link Zgłoś
mama5611 Re: drgawki gorączkowe 15.08.04, 16:05 witaj widze twoje przerazenie i widze siebie kilka lat temu.moj synek takie drgawki jak opisujesz mial 3razy wiec wiem jaki to widok .balam sie kazdej goraczki.ostatnie mial w wieku 2 i 5 mies.mowiono mi ze przejda do 5 roku zycia ..teraz ma 6 lat i odpukac od 3 lat jest spokoj.ale ten widok i tak mam przed oczami przy kazdej chorobie.powinnas dostac wlewki doodbytnicze z relanium w celu zapobieganiu drgawek.to naprawde dziala i przy duzej temperaturze nic sie nie zdazy.lekarze mowia ze dzieci z tego wyrastaja...ale to i tak czas pokaze co one zwiastowaly i nawet niechce o tym myslec.mamy pecha bo to sie zdaza tylko niektorym dzieciom ...chociaz w szpitalu bylo ich sporo Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzatorstwo Re: drgawki gorączkowe 15.08.04, 19:31 Hmmm, ale nie chodzi wam o zwyczajne dreszcze przy gorączce i zsiniałe usteczka? Odpowiedz Link Zgłoś
mama5611 Re: drgawki gorączkowe 16.08.04, 12:55 kazdy kto przezyl drgawki goraczkowe wie o czym mowimy a roznica miedzy drgawkami a zwyklymi dreszczami jest duza obys nie musiala sie nigdy o tym przekonac Odpowiedz Link Zgłoś
ptakun Re: drgawki gorączkowe 16.08.04, 23:37 Moja córka miała to samo, zapewniam że drgawek i dreszczy nie sposób pomylić. Trzymajcie się i zukajcie dobrego neurologa. Lidia Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzatorstwo Re: drgawki gorączkowe 17.08.04, 10:06 O to dzięki Bogu.!!!!! W taki wypadku trzymam kciuki za Was i Wasze maleństwa, żeby nie powtórzyły się żadne drgawki! Odpowiedz Link Zgłoś