Dodaj do ulubionych

problemy gastrologiczne i inne

18.11.13, 21:43
Dzien dobry,

Prosze o interpretacje wynikow 3 letniego chlopca.

Dziekuje za pomoc.

IgG endomysium ujemny

Glista ludzka IgG
Wynik przeciwcial 1,034
wynik ujemny ntv 9,0
wynik watpliwy ntv 9,0-11,0
wynik dodatni ntv>11

Badanie mykologiczne
drozdzaki Candida albicans w ilosci 10^6 ilosc znamienna

Kal na st.strawienia
Niel.brylki tluszczu
D.liczne krople tluszczu
D.liczne z.skrobi
Pojed.wlokna miesne

Kal na st.strawienia
Liczne krople tluszczu
Liczne ziarna skrobi
Poj.wlokna miesne

Alfa-amylaza (diastaza) we krwi/ wynik w surowicy 54.9 U/L ,norma 30.0 -118.0

Morfologia

Leukogram 0.000 0.000

Gran. oboj. segmentowany 41 %
Limfocyt 53 %
Eozynofil 2 %
Monocyt 4 %

Morfologia krwi obwodowej

/ WBC 6.04 10^3/uL 4,0 11,0 [---o------------]
/ RBC 5.08 10^6/uL 4,60 6,20 [---o------------]
/ HGB 13.2 g/dl 14,00 18,00 o[----------------]
/ HCT 39.6 % 40,0 52,0 o[----------------]
/ MCV 78.0 fL 83,0 101,0 o[----------------]
/ MCH 26.0 pg 28,0 32,0 o[----------------]
/ MCHC 33.3 g/dL 32,0 36,0 [---o------------]
/ PLT 322 10^3/uL 150,0 450,0 [-------o--------]
/ RDW-SD 38.1 fl 37,0 54,0 [o---------------]
/ RDW-CV 13.3 % 11,5 14,5 [--------o-------]
/ PDW 12.9 fL 9,00 17,00 [------o---------]
/ MPV 11.3 fL 9,0 13,0 [-------o--------]
/ P-LCR 34.3 % 13,0 43,0 [---------o------]
/ PCT 0.36 % 0,17 0,35 [----------------]o

Cholesterol calkowity
wynik w surowicy 204.1 norma mg/dl 200

Alfa-amylaza (diastaza) we krwi/ wynik w surowicy 54.9 U/L ,norma 30.0 -118.0

CRP-bialko ostrej fazy 0.01

Wapno
/ WYNIK BADANIA 2.69 mmol/l
/ DZIECI: ,
/ do 4 tygodnia zycia , mmol/l 1,75 2,70
/ > 2 miesiaca zycia , mmol/l 2,05 2,70
Dziecko nie pije mleka ani nie je przetworow mlecznych, spodziewalam sie raczej niedoborow wapna a norma prawie przekroczona...

Fosfor nieorganiczny
/ Wynik w surowicy 5.3 mg/dl
/ < 12 miesiaca zycia , mg/dl 4,8 8,5
/ > 12 miesiaca zycia , mg/dl 3,4 6,0

Zelazo
/ WYNIK BADANIA: 103.5 ug/dl
/ 2-12 lat , ug/dl 22 135

IgG 484 mg/dl 650 1600

IgA 76.5 mg/dl 40 350 [o---------------

IgM wynik w surowicy 83.7 mg/dl 33 293

Helicobacter IgG pylori
WYNIK W SUROWICY <0.40
WYNIK UJEMNY , U/ml 0,00 < 0,90
WYNIK WATPLIWY , U/ml > 0,9 1.1
WYNIK POZYTYWNY , U/ml > 1.1

Witamina D3(25-OH) 34.84 ng/ml 30 100
Obserwuj wątek
    • zjawa1 Re: Zasadniczo! 18.11.13, 21:58
      Po co robilas tak szczegółowe badania krwi? W jakim celu?
      ...Zaskoczyl Cie poziom wapnia, jak piszesz dziecko nie pija mleka, ani przetworów mlecznych!
      Powiem Ci tak szczerze, sprawdz sobie skład najbardziej popularnych wyrobow mlecznych-zapewniam, ze na 95% w składzie wapnia nie będziesz miała, to nie natura. Wiem co mowie, bo ostatnio szczególnie dbałam o ten składnik-zlamana reka.
      Obiektywnie najwięcej wapnia masz w : rybach konserwowych, kapuście, szpinaku soji itp.
    • 4mama44 Re: problemy gastrologiczne i inne 18.11.13, 22:20
      Czeste bole brzucha,ktore ostatnio ustapily.ale dziecko jest ciagle zagazowane,ciezko wykonac usg jamy brzusznej bo nic nie widac prawie.ma wzdecia.
      Po drugie przerosniete migdaly-chca wycin3 i podciac boczne a ja chce znac przyczyne przerostu migdalow a nie je po prostu wycizc.ac.
      Pozatym dziecko produktow kt.wymienilas nie je wcale.
      • zjawa1 Re: problemy gastrologiczne i inne 18.11.13, 22:29
        Migdaly przerosniete, a zaprcia trzeba odrębnie rozwazyc!
        Jeśli chodzi o zapracia, to może Twoje dziecko jest wybrenym niejadkiem?
        Zla dieta, przepraszam, ze zapytam, ale może się myle, ma nadwagę?
        Jeśli natomiast chcesz sprawdzić stan migdalkow, to przede wszystki dokładny wymaz z: okolic noso-gardla, z nosa, i z migdalkow podniebiennych.
        Może jest nosicielem jakiejś bakterii?
        Probowalas leczyc jakos te przerosniete migdaly? Czy dziecko choć raz na 1 miesiąc ma jakas infekcje? Chocby zwykly katar wirusowy? Jeśli tak, to wiedz ze migdaly obkurczają się średnio tak do 2 miesięcy, jeśli często ma jakies infekcje, to może dość do patologicznego przerostu.
        • zjawa1 Re: problemy gastrologiczne i inne 18.11.13, 22:37
          I wreszcie, najistotniejsze, co Wasz pediatra na to?
          Nie masz do niego zaufania, pytalas. Zdecydowanie wynika z Waszych badan, ze idziesz w kierunku pasozytow, tak mi się wydaje. Masz gdzies wyniki z Eozynofili?
        • 4mama44 Re: problemy gastrologiczne i inne 18.11.13, 22:54
          Wymazy mial robione.zadnych bakterii.
          Zaparc nie ma.tylko gazy i wzdecia.takie bole jak przy kolce jelitowej.problemu ze zrobieniem kupy nie ma.
          Nadwagi nie ma.
          Pasozytow raczej tez nie.eonzy.ma 2 %
          Ma drozdzyce i to napewno do leczenia.i pewnie stad bole brzucha.
          Wg.stopnia strawienia kalu to zle mu trawi ale wyniki amylazy z krwi na trzustke sa dobre.takze nie wiem o co chodzi.
          Takze tez wapn jest zaskakujacy.
          Na migdaly zaczynam kuracje lympho....
      • endosena Re: problemy gastrologiczne i inne 06.02.14, 19:01
        4mama44 napisała:

> ciezko wykonac usg jamy brzusznej bo nic nie widac prawie.ma wzdecia.

Przed wykonaniem usg poleca się wziąć jakiś środek na wzdęcia, wówczas wyniki są bardziej wiarygodne. Tylko nie przed samymi badaniami, ale tak np. dzień wcześniej smile ja też miałam problemy z wiarygodnością obrazu, dopiero znalazł się ogarnięty lekarz który mi o tym powiedział. Z tego co się orientuje są też takie środki na wzdęcia które można podawać dzieciom. W końcu jest tyle środków na kolki, a to powiązany temat.
    • blueluna Re: problemy gastrologiczne i inne 08.02.14, 12:27
      Z tego co mi się rzuciło w oczy - przede wszystkim problemy z trawieniem, masa składników pokarmowych których w kale nie powinno być - a są, nie do końca strawione.
      Wyjaśnieniem może być ewidentny rozrost drożdżaków, to nie jest wynik na granicy, gdzie się człowiek doszukuje drożdżycy żeby wyjaśnić objawy.
      Tu masz ewidentny z tym problem.
      Dziecko powinno szybciutko przejść na prawidłową dietę przeciwgrzybiczą (żadnych drastycznych ograniczeń - to małe dziecko) - bardzo ostre ograniczenie cukrów prostych w diecie, na rzecz węglowodanów złożonych (np. kasze).
      Jedzenie lekkostrawne, część można miksować w postaci zupki-krem - ułatwia to prawidłowe trawienie. Jak najwięcej jedzenia prostego, domowego, żadnych gotowych paskudztw z konserwantami. Ograniczenie (okresowe) glutenu w diecie - choć przeciwciała wyszły ok, ale nie zmienia to faktu że gluten nie jest łatwy do trawienia, że drażni śluzówkę a ta ma się regenerować. Jak najwięcej warzyw, buraki.
      Koniecznie zacznij dawać maluchowi probiotyki - raz dziennie bakteryjny i raz dziennie z pożytecznymi drożdżakami (np. Enterol).
      Idealnie byłoby ograniczyć mocno okresowo białko mleka krowiego.
      Sporo dobrych olejów i oliw z oliwek.
      Nie startowałabym z lekami póki co.
      Nie są obojętne dla zdrowia a jeśli organizm sam sobie poradzi z nadmiarem drożdżaków to efekt będzie znacznie korzystniejszy. A dieta jest i tak konieczna żeby sobie z tym poradzić.

Druga sprawa - jakże znajoma, wysoki wapń przy małej podaży mleka i innych rzeczy wysokowapniowych.
      Koniecznie sprawdzić dziecku poziom wit. d.
      KONIECZNIE!
      Tym bardziej że jeśli mam rację, to mocno ma ona związek z tym co się dzieje w jelitach.
      • blueluna Re: problemy gastrologiczne i inne 08.02.14, 12:48
        Doczytałam, przepraszam, nie zauważyłam wcześniej.
        Wit. D oznaczyłaś, super. Ale jest bardzo niska.
        Niby w normie, ale na samym dole, w dodatku coraz więcej się mówi o osobniczym zapotrzebowaniu na nią oraz o tym że nawet biorąc to pod uwagę - normy dla dzieci są w Polsce bardzo, bardzo zaniżone.

Moim zdaniem powinnaś zacząć ją suplementować, jej niedobory są bardzo niekorzystne dla organizmu i to nie tylko pod kątem kości jak sie do niedawna uważało.
        To witamina, ale bardziej hormon, niezbędny do funkcjonowania wszystkich niemal komórek w naszym organizmie.

Ale do suplementacji nie używaj sztucznych preparatów, znacznie lepsze są dobre trany (zawierają dodatkowo bardzo ważne dla dzieci kwasy omega).
        Jednak bądź ostrożna, w sporej większości tranów na naszym rynku witamina d też jest sztucznie dodawana, bo ta naturalna jest tracona w procesie technologicznym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka