Dodaj do ulubionych

"Ważność" szczepionek

18.12.13, 14:17
Jak długo dają ochronę szczepionki przeciwko rotawirusom i pneumokokom?
Czy jeśli szczepiłam dziecko w 6 tygodniu trzema wkuciami podstawowymi z kalendarza szczepień i zdecydowałabym się na szczepionkę przeciwko pneumokokom to mogłabym teraz jeden raz zaszczepić tą dodatkową szczepionką (mały ma 7tyg.), a następną dawkę szczepionki już połączyć z tymi trzema z kalendarza? I czy można te wszystkie szczepionki połączyć tak by było tylko jedno wkucie?
Obserwuj wątek
    • pani_zana Re: "Ważność" szczepionek 18.12.13, 19:40
      Najlepiej jakbyś się dowiedziała w przychodni bo z tego co ja wiem część szczepionek musi mieć odstęp 4 tygodni między jednym a drugim szczepieniem.
    • aaaniula Re: "Ważność" szczepionek 18.12.13, 20:09
      Nie da się zrobić jednego wkłucia z pneumokoków i infarixu.
    • renia_wawa Re: "Ważność" szczepionek 27.12.13, 23:01
      Musisz poczekać 6 tyg od ostatniego szczepienia, czyli możesz zaszczepić dopiero w 12 tyg. Tyle ze na rotawirusy możesz szczepić (pierwsza dawka) tylko do 12 tyg, jeśli dziecko będzie starsze to go nie zaszczepia. Jeśli dziecko było szczepione trzema odrębnymi wykluciami to kolejne szczepienia tez bedą trzema oddzielnymi wkluciami. Szczepionka przeciw pneumokokom jest oddzielna szczepionka (czwarte wklucie), szczepionka przeciw rotawirusom jest szczepionka doustna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka