Dodaj do ulubionych

Sab Simplex - wątpliwości co do dawkowania...

11.02.14, 16:15
Cześć dziewczyny,
Mój synek ma 4 tygodnie i męczą go kolki. Spróbowaliśmy już Boboticu i Dicofloru ale spektakularnego efektu nie było. Teraz polecono mi niemiecki Sab Simplex tylko mam wątpliwości co do dawkowania. Czy karmiąc piersią w dzień co 2 godziny i w nocy co 2,5 godz. mam podawać aż 15 kropli przed każdym jedzonkiem? Wydaje mi się to trochę za dużo jak dla takiego malucha... Dziękuję z góry za odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • milka_jogurtowa Re: Sab Simplex - wątpliwości co do dawkowania... 11.02.14, 16:19
      reni1986 napisała:

> Cześć dziewczyny,
      > Mój synek ma 4 tygodnie i męczą go kolki. Spróbowaliśmy już Boboticu i Dicoflor
      > u ale spektakularnego efektu nie było. Teraz polecono mi niemiecki Sab Simplex
      > tylko mam wątpliwości co do dawkowania. Czy karmiąc piersią w dzień co 2 godzin
      > y i w nocy co 2,5 godz. mam podawać aż 15 kropli przed każdym jedzonkiem? Wydaj
      > e mi się to trochę za dużo jak dla takiego malucha... Dziękuję z góry za odpowi
      > edzi smile

Sama sobie odpowiedziałaś, ta dawka jest dla dzieci a nie dla takich maleństw, poza tym te krople wcale nie działają, to może tylko jeśli chodzi o niszczenie wątróbki maleństwa ....
      • saanka84 Re: Sab Simplex - wątpliwości co do dawkowania... 12.02.14, 19:53
        tu sie zgodze. tez malej dawalam. jak uslyszala tolekarka kazala przestac bo to szkodzi choc pisze ze nie a i guzik pomoglo a ja z bezradnosci nawet nie raz za duzo nakropilam. moj blad. kolezankav miala tez baaardzo kolkowe dziecko i nic nie pomagalo az w koncu kupila zamiast loeczka taki hamak. wyglada to jak kawal materialu zawieszany w jednym punkcie np na stojaku lub suficie. dziecko lezy w srodku pozwijane jak w huscie . podobno zdzialalo cuda, moja mala miala kolke moze ze 4 razy wiec nie kupowalam.
      • kjut Re: Sab Simplex - wątpliwości co do dawkowania... 13.02.14, 11:10
        Skład sab simplex jest taki sam jak espumisanu. Simeticonum. Nie wchłania się on z przewodu pokarmowego wiec i wątroby nie niszczy, nie siejcie paniki. Przedawkować też to trudno z tego samego powodu. Czy pomaga to ona kwestia. U nas przy niewielkich meczacych gazach pomaga.
    • milanak Re: Sab Simplex - wątpliwości co do dawkowania... 13.02.14, 11:49
      Zamiast sab simplexu kup w aptece windi, powinno pomóc na kolki.
    • mrt-na Re: Sab Simplex - wątpliwości co do dawkowania... 13.02.14, 15:34
      Ja robiłam tak: jeżeli przerwa między karmieniami była mniejsza niż 2,5 godz., to nie dawałam, jeżeli większa - dawałam. Moje dziecko miało kolki aż do 6 mies. i tak długo dawałam mu Sabsimplex, za wiedzą lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka