Dodaj do ulubionych

Pytanie do refluxsowych mam

16.08.04, 21:15
Czesc, nazywam sie Gracja i mam takie glupie szczescie, ze obie moje pociechy
maja problem z ukladem moczowym z tego powodu maja miec przeprowadzona
cystografie, a ja niewiem na czym polega to badanie, moja 6-ciolatka, ktora
nawiasem mowiac zan szpitale juz od podszewki, zaczyna pytac i niewiem co jej
odpowiedziec. Powiedzcie mi prosze co to za badanie, czy jest bolesne i jak
dlugo trwa.
Pozdrawiam wszystkich.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Pytanie do refluxsowych mam 17.08.04, 08:34
      Zapraszam na forum na temat refluxu moczowego:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158.
      A jesli chodzi o cystografie: moj synek, 4-miesieczny mial i polegalo to na
      wprowadzeniu cewnika do pecherza moczowego, potem przez wielka strzykawke
      podaniu kontrastu.
      Po jakims czasie (bardzo krotkim) klada dziecko pod rtg, ja moglam byc przy tym,
      by malego przytrzymac, ale czytalam tez, ze potrafia w niektorych szpitalach
      obciarzac konczyny dziecka, by sie nie ruszalo. Wykonuja zdjecie z kontrastem, a
      potem czekaja, az dziecko bedzie siusialo.
      Tak to u mnie wygladalo.
      Po czym czeklaismy na opis, ktory w naszym przypadku wesola wiadomoscia nie byl.
      • gracja111 Re: Pytanie do refluxsowych mam 17.08.04, 12:24
        czesc madzulec dzieki za opis badania moj synek ma w tej chwili 7 miesiecy a
        corka 6 lat i bardziej boje sie o to jak ona to zniesie bo maly juz byl
        cewnikowanyi jakos to zniusl a ona jeszcze niewie co ja czeka, ale jakos to
        bedzie. mam tylko nadzieje ze wyniki niebeda az tak zle,ale na to musze
        poczekac jeszcze miesac bo termin badanie mamy na 21 wrzesnia
        jeszcze raz dzieki papa
        pozdrowienia
        • madziulec Re: Pytanie do refluxsowych mam 17.08.04, 18:47
          A nie boisz sie, ze do tego czasu mala bedzie miala jakies zakazenie drog moczowych?
          Przeciez w ciagu miesiaca wiele rzeczy moze sei zdarzyc....
          • matkkapolka Re: Pytanie do refluxsowych mam 17.08.04, 21:47
            droga gracjo madzia ma racje miesiac to bardzo dlugo nasz kubuś ma reflux V
            stopia i co tydzien robimy mu badaie moczu kosztuje tyko 4 zlote jeśli musisz
            czekać na cystografię miesiac to kontroluj mocz czy nie ma bakterii a wyniki
            najlepiej konsultuj z jakimś lekarzem ja chodze z nimi do pediatry życzę twoim
            maluszkom dużo zdrowka a jeśli idzie o cystografię to byloby wskazane podanie
            wcześniej czegoś na uspokojenie kubus mial 5 dni jak mu robiono to badanie i
            lekarka ktora je robila dziwila się ze nie podano mu nic na uspokojenie a
            póżniej byl problem bo maluszek się wiercił i cewnik wyszedł musieli mu drugi
            raz zakladać a to nic przyjemnego trzymaj się i glowa do góry
            • madziulec Re: Pytanie do refluxsowych mam 17.08.04, 21:51
              Nie koniecznie trzeba podawac cos na uspokojenie.
              Ale KONIECZNIE trzeba kontrolowac mocz!!! U ans tez musielismy czekac, bo
              teoretycznie dopiero po calkowitym usunieciu bakterii z moczu przeprowadza sie
              cystografie. niestety u nas sie to nie udalo - zakazenie wrocilo. I wtedy sie
              dowiedzialam, ze jest tez inna metoda - mozna zrobic cystrogarfie nie czekajac
              na wyleczenie, w oslonei antybiotyku. Wtedy podaje sie antybiotyk 10 dni i
              ostatniego dnia podajac nadal, robi sie cystografie. A przy nawracajacych
              zakazeniach drog moczocwych czasem nie ma co czekac. I ryzyko jest takie, ze gdy
              sie bedzie juz chcialo zrobic to badanie, to w moczu znow beda bakterie.
          • gracja111 Re: Pytanie do refluxsowych mam 20.08.04, 09:21
            madziulec napisała:

> A nie boisz sie, ze do tego czasu mala bedzie miala jakies zakazenie drog
            moczo
            > wych?
            > Przeciez w ciagu miesiaca wiele rzeczy moze sei zdarzyc....
            jest pod stala kontrola czyli mocz ogulny co 2 tygodnie a z rozmazem 1 na
            miesiac i jest czysto
        • gracja111 Re: Pytanie do refluxsowych mam 20.08.04, 09:32
          dzieki wszystkim za porady tak jak juz wczesniej napisalam dzieci maja
          kontrolowany mocz co 2 tygodnie i jest czysty na szczescie na pewno niedam sie
          wygonic i bede to przezywac 2 razy mam nadzieje ze to zniose ale najwazniejsze
          zeby moje dzieci to zniosly i zeby wyniki byly dobre dam wam znac jak juz
          bedzie po wszystkim
          pozdrawiam gracja
          ps
          pozdrawia rowniez 6 letnia konstancja i 6 miesieczny konrad
    • osmag Re: Pytanie do refluxsowych mam 18.08.04, 21:47
      Dziewczynka będzie miała wprowadzony cewnik,który wcześnie smaruje się żelem
      znieczulającym. Nie oszukuj jej, że to badanie to nic. Nie jest ono
      przyjemne ,ale jak dobrze zrobi je lekarz to prawie bezboplesne. Mój syn miał
      robione w wieku 5 lat. Najbardzioej nieprzyjemny jest moment wkładania cewnika.
      Potem już tylko podanie kontrastu i zdjęcie RTG. Nie daj się wyrzucić i bądz
      przez cały czas przy dziecku będzie czuło się bezpieczne.
      • beata963 Re: Pytanie do refluxsowych mam 19.08.04, 11:31
        Ja zawsze jestem podczas badania synka mam ubrany specjalny
        fartuch.Przeciwskazaniem do zostania na sali z dzickiem jest tylko ciąża smile
        Beata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka