Dodaj do ulubionych

Gorączka u 15 - latka

06.05.14, 17:36
Mój 15 - letni syn od wczoraj ma wysoką gorączkę.
Wczoraj wieczorem miał 39.5 - pobiegłam do apteki po leki przeciwgorączkowe i podałam 1 tabletke paracetamolu 500mg. Niespecjalnie pomogło, więc po 4 godz podałam ibuprofen 200mg. W ulotkach jest wskazanie podać 1- 2 tabletki. No właśnie i tutaj się zastanowiłam, czy podawać po jednej czy po dwie jednocześnie.
Mój młodszy ma od kilku dni szkarlatynę, podejrzewałam, że starszy się zaraził i również dostanie antybiotyk. Tymczasem lekarz zdiagnozował wirus i nic nie przepisał ... Mam na kartce zalecenie obniżania temp: ibuprofen 400 mg ( a więc jednak po 2 tabl. ) lub jednocześnie ibuprofen 200 mg z paracetamolem 500 mg. ( podane razem ). Przyznam, że ta mieszanka jakoś do mnie nie przemawia. Dodatkowo teściowa cały czas mnie straszy, że to za duże dawki, że zaszkodzę Synowi itd. Dzisiaj podałam paracetamol - zmów tylko jedną tabletke ale prawie nie podziałało - spadło raptem z 38,9 na 38,4. Potem ibuprofen też jeden - podobna sytuacja - dopiero po 2 godz. spadło do 38.3 Chyba jednak będę musiała zacząć podawać te podwójne dawki ( po 2 tabl. jednocześnie). Obawiam się, ze to jednak szkarlatyna, której lekarz nie rozpoznał. Syna mimo przeciwbólowych boli gardło.
Obserwuj wątek
    • aka10 Re: Gorączka u 15 - latka 06.05.14, 21:54
      Ze trzy dni musisz poczekac, az cos z tego wyjdzie albo goraczka zniknie. Ja bym pewnie po 3-4 dniach wyslala takie duze dziecko do lekarza.
    • dorek3 Re: Gorączka u 15 - latka 07.05.14, 21:38
      Podajesz za małe dawki i dziwisz się , że nie działają. Takie to ja podawałam moim 6-letnim synom. Zrób wymaz to będzie wiadomo czy szkarlatyna.
      • alin9 Dorek3 08.05.14, 07:52
        Ja swojemu 13 latkowi tez podaję 200.Wszystko zależy od indywidualnego przypadku.Moja 8 latka jest tak niepodatna,ze dla niej nawet 400 byłoby mała dawką.Stad dłuższa walka.Jednemu wystarczy raz na dobę a drugiemu co 8 godzin termometr pokazuje 40 stopni.Przypadek przypadkowi nierówny.Autorkę denerwują gorączki.Ja tez przy tej okazji staram się nie nie podawać sterty leków w mega dawkach.Podaję sukcesywnie aż zbiję.
        • dorek3 Re: Dorek3 08.05.14, 09:40
          leki należy stosować w dawkach skutecznych. faktem jest że paracetamol ma zarejestrowane za niskie dawki i ta pierwsza powinna być podwójna w stosunku do tego co w ulotce. wtedy dzała niezwykle skutecznie bo jest odpowiednie stężenie we krwi.
          czas półtrwania determinuje częstotliwość podawania.
          podając zbyt niskie lub zbyt rzadko obciążmy tylko wątrobę a nie uzyskujemy efektu leczniczego.
          zgoda że trzeba patrzeć na konkretnego pacjenta ale autorka już widzi że małe dawki nie działają a irracjonalnie boi się podać więcej prawie dorosłemu woląc obciążać organizm przedłużajacą się gorączką.
          • alin9 Re: Dorek3 09.05.14, 10:21
            Ja się z Tobą zgadzam.Każdy zna swoje dziecko na tyle,że wie co i w jakich ilościach mu pomaga.
    • alpepe Re: Gorączka u 15 - latka 10.05.14, 10:06
      jak syn w gardle ma czerwone kropki, to szkarlatyna na bank. Ja ostatnio sama leczyłam szkarlatynę u dwunastolatki, ale ona miała ciężką pełnoobjawową szkarlatynę i niestety były święta, a na ostrym dyżurze była kolejka na kilka godzin czekania, więc koniec końców mąż wrócił z wysoko gorączkującą córką po dwóch godzinach czekania z niczym. Na gardło stosowałam okłady spirytusowe: szyja mocno wysmarowana kremem nivea, wata nasączona czystym spirytusem na szyję i to wszystko owinięte ścierką kuchenną. Do tego codziennie 3 razy dziennie po dużej łyżce echinacei z phytofarmu, bo najtańsza, na gorączkę i ból gardła 1 tabletka ibuprofenu 400 mg. Gorączka obniżana tylko do poziomu znośności, córka cały czas w łóżku. Po trzech dniach córka już nie chciała okładów, bo ją zaczynała piec skóra, po pięciu dniach zaczęła jej schodzić skóra z szyi i choroba się skończyła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka