Dodaj do ulubionych

witamina D3

16.09.04, 09:29
Słuchajcie, moja córcia ma prawie roczek i waży ok.9 kg (pisze o tym na
wypadek, gdyby okazało się istotne). Do tej pory ma 2 ząbki, które wyszły jej
w wieku 3 mies., dalszych narazie ani widu. Przez lato nie podawałam jej
witaminki D3 (za akceptacją pediatry), ale niepokoi mnie ten brak ząbków i
wg. mnie dosyc rozlany brzuszek. Kilka mies. temu ortopeda zwrócił mi tez
uwagę na odrobinke wystające skrzydełka żeberek, stwierdził, że wynika to z
wcześniejszych braków witaminy D, jeszcze z zimy, ale że stan nie jest
niepokojący. To pewnie dlatego, ze córka witaminę dostwała z łyżeczki, a nie
bezpośrednio do buzi. Co powinnam zrobić, proszę o poradę..!
Obserwuj wątek
    • magdamroziuk Re: witamina D3 16.09.04, 14:47
      Jeżeli są wątpliwości, to najkepiej przebadać dziecko a konto gospodarki Ca-P.
      Ne trzeba badać poziomu wit. D i jej matabolitów, wystarczy Ca, P, fosfataza
      alkaliczna w surowicy oraz stosunek wapnia i kreatyniny w moczu. Na tej
      podstawie u mojego synka oceniają zapotrzebowanie na witaminę D3, jest pod
      opieką poradni metabolicznej CZDz. Jak Twoja córeczka ma niedobory wapnia, to
      wyjdzie w badaniach. Najlepiej porozmawiaj o tym z pediatrą, niech skieruje na
      badania.
    • ines10 Re: witamina D3 16.09.04, 14:55
      Koniecznie skontaktuj się ze swoim pediatrą.Wystające żebra i tzw. żabi brzuch
      to jedne z objawów wczesnej krzywicy.A czy ciemiączko zarasta prawidłowo? czy
      potylica z tyłu jest twarda , a może miękka i płaska?
      Ja też spotkałam się z wieloma opiniami na temat podawania vit. D latem.
      Jedna pediatryczka po zbadaniu córeczki kazała zaprzestać gdy dni są słoneczne
      i maluch dużo przebywa na słońcu , druga ( za kilka dni) powiedziała mi ,że
      żeberka dolne są odchylone na zewnątrz i kazała zwiększyć dawkę.Bądż tu
      mądry!!!!
      Teraz robię tak- jak dzień jest pogodny i jesteśmy dużo na słoneczku to daję 1
      kroplę , a gdy zimno i pochmurno 2 kr. zwykłej Vit. D3 ( Vitaminum D3)
      Pozdrawiam. aga

• mama_szefusia Re: witamina D3 17.09.04, 09:53
      Absolutnie zgadzam się z magdamroziuk!!!. Trzeba zrobic dziecku badania zanim
      podejmie się decyzję w sprawie witaminy D3. Dokładnie te o których pisze Magda.
      One nie sa drogie i nie są skomplikowane a pozwalaja określić zapotrzebowanie
      organizmu na D3. To jest bardzo potrzebna ale też bardzo niebezpieczna
      witamina. My też jesteśmy pod opieką Poradni Zaburzeń Metabolicznych CZD (u dr
      Rowińskiej - wczoraj byliśmy na wizycie) w związku z zaburzeniami gospodarki
      wapniowo-fosforanowej (Ca-P).

Nie wolno w takich wypadkach opierac się na wyobrażeniach na podstawie wyglądu
      żeber, czy brzucha oraz na obserwacji ciemiączka - wrażenia mogą byc mylące.
      Jakiekolwiek wątpliwości wynikłe z tych obserwacji powinny zostac potwierdzone
      badaniami laboratoryjnymi zanim podejmiemy decyzję o podaniu lub zaprzestaniu
      podawania D3.

Propnuję też popytać lekarzy o zastąpienie syntetycznej witaminy D3 tranem.
      Zawiera on naturalna witaminę D3, która jest dużo bezpieczniejasza. My właśnie
      czekamy na wyniki badań Ca-P i decyzję w sprawie podania tranu.

Pozdrawiam
    • mik5 Re: witamina D3 17.09.04, 13:21
      W takim razie mam jeszcze pytanie czy badania o których piszecie można wykonac
      w "zwykłym" laboratorium? I jak długo czeka się na wizytę np. w poradni
      metabolicznej w CZD, bo słyszałam ,ze dosyc długo. A co w tym czasie ze
      zdrowiem dziecka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka