Dodaj do ulubionych

>>>TRAN<<<

15.10.04, 14:14
Chciałam zapytać o Wasze doświadczenia z tranem. Moja mała (6 lat) ciągle
kaszle. Poza kaszlem nie ma innych objawów typu gorączka, ból gardła itd.
Przeczytałam w Biblii witamin Mindella że może to być objaw utajonej alergii
pokarmowej i dobrze jest w takich przypadkach podawać dziecku tran. I stąd
moje pytanie dlaczego tran może być panaceum na ten chroniczny kaszel no i
jak długo można go dziecku podawać skoro zawiera duże dawki wit.D? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marianka15 Re: >>>TRAN<<< 15.10.04, 23:15
      Nie mam pojęcia, dlaczego można podawać jako panaceum. Wiem natomiast, że
      podawać można przez cały sezon jesienno-zimowy, ponieważ - w przeciwieństwie do
      witamin syntetycznych - nie ma tutaj możliwości przedawkowania. Oczywiście o
      ile nie podaje sie dodatkowo preparatów z wit. a,d,e i przestrzega zalecanych
      dawek. Chodzi zwłaszcza o wit.A (to ona jest najniebezpieczniejsza), gdzie
      należy uważać nawet na pokarmy z dużą jej zawartością. Jeżeli natomiast nie ma
      dodatkowego wspomagania, to organizm sam reguluje ilość dostarczanych z tranem
      witamin. No i najlepiej wchłaniają sie właśnie z tranu!

Hmmm, pomyślmy... A może chodzi o coś takiego: wit. D z tranu ułatwia
      wchłanianie z pokarmów wapnia, ten zaś działa wspomagająco w procesach
      alergiczno-zapalnych...Nie, nie będe już fantazjować!
      Pozdrawiam smile
    • mama_szefusia Re: >>>TRAN<<< 18.10.04, 10:31
      my leczymy się w poradni metabolicznej CZD w związku z nadwrażliwością na wit.
      D3 i w okresie jesienno-zimowym mamy zażywać tran jako naturalne i bezpieczne
      źródło witaminy D3. Jestem jak najbardziej za tranem ale przejdź się najpierw
      do lekarza w celu ustalenia dawki.

Pozdrawiam
      Ola mama Jasia
    • lolka11 Re: >>>TRAN<<< 18.10.04, 13:25
      Hei,

Dlaczego tran ma pomoc przy kaszlu - nie wiem.
      Natomiast jak dlugo mozna stosowac tran... My mieszkamy w Norwegii i tu
      dzieciom od 6 tygodnia zycia zaleca sie podawanie tranu - 5 ml. - do konca
      zycia....
      Dla doroslych - 10ml.

Dorota
      • marianka15 Re: lolka111 18.10.04, 18:36
        A czy macie jakiś złoty środek, aby można było ten specyfik przełknąć z
        przyjemnością? Próbowałam już wszystkich możliwych tranowych smaków, teraz
        testujemy miętowy. I tak smakuje paskudnie!!!!
        • lolka11 marianka15 19.10.04, 12:16
          Niestety nie...My (tzn. moja krolewna) lykamy o smaku owocowym. I to sie
          jeszcze upomina. Jej smakuje, a dla mnie to i tak czuc ryba...wiec nie pije...
          Sa tez takie owocowe cukiereczki z tranem (wydaje mi sie, ze widzialam tez
          reklame w polskiej gazecie), cos na zasadzie Vit A + E.

Pozdrawiam
          Dorota

• marianka15 Re: lolka11 21.10.04, 11:16
            Dziękuję za informacje o tych tranowych cukierkach (spróbuję poszukać).
            Przyznaję, że jesteś szczęściarą, skoro Twoja córka chętnie pije tran i nawet
            się upomina smile. U nas smak owocowy padł jeszcze w przedbiegach smile
        • isiak33 Re: lolka111 20.10.04, 14:01
          Hej!
          Po gruntownym przetestowaniu wielu aptek zdecydowałam się na tran w kapsułkach firmy Iskial. W ten sposób problem smaku mamy z głowysmile
          • marianka15 Re: isiak33 21.10.04, 11:13
            Już próbowałam podawać tran w kapsułkach, ale są jednak zbyt duże dla mojego
            dziecka, trudno je przełknąć. Mam nabyty lęk związany z podawaniem sporych
            tabletek małemu dziecku. Wiąże się to z historią jednej z córek Ewy Błaszczyk,
            która w trakcie połykania tabletki zakrztusiła się i doszło do niedotlenienia
            mózgu. Pani Ewa nadal walczy o przywrócenie dziecku normalnego życia.
            W związku z powyższym ,unikam podawania tabletek w całości, jeżeli nie jest to
            sprawa "życia i śmierci".
            Ale dziękuję za podpowiedź smile
            • lolka11 tabletki... 21.10.04, 11:36
              To sa chyba takie typu "gumisie" - przynajmniej u nas takie sa. Dziecko je
              sobie zuje i ciumka, ze wyplynie tran.

Zapytaj sie w aptece.

dorota
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka