aksiak 31.10.04, 02:30 moj synek ma podwyzszone transaminazy i dostal skierowanie do Miedzylesia, czy któras z mam moze mi objasnic co mu moze dolegać i jak to się leczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bognarek4 Re: transaminazy 31.10.04, 09:26 Musisz napisać cos wiecej - w jakim jest wieku, czy na cos chorował, dlaczego wykonywano to badanie, jak wysokie są wartosci transaminaz ... Pozdrawiam bognarek Odpowiedz Link Zgłoś
julia.wiktor Re: transaminazy 31.10.04, 16:08 Ja z moim synkiem Wiktorem już to przeszliśmy...Zaczęło się jak miał dwa miesiące i wysokie transaminazy wyszły zupełnie przypadkiem- miał wskaźniki powyżej 150! Zlecenie na badania w rejonie- cytomegalia, toksoplazmoza, mocz z posiewem. wyniki prawidłowe (dziecko nie jest na to chore). Natychmiastowe skierowanie do szpitala na Kacprzaka. Leżeliśmy tam trzy dni (Wiktor jest na piersi)-ja w nocy na podłodze- i tak dobrze bo były materace. Miał robione badania na wszystkie możliwe choroby metaboliczne, dobowy poziom glukozy, usg głowy, brzuszka, jakieś testy i ...nic. Wysłanie do Instytutu CZD, bo oni co mogli- wykluczyli. Wedłuk wszelkich testów dziecko zdrowe, a transaminazy bez zmian. W CZD powiedzieli, że podobno jest jakaś fala na dzici z podwyższonymi transaminazami, ważne że nie ma żadnej z groźnych chorób i rozwija się prawidłowo.Muszę kończyć bo mały płacze. Jeszcze ci dopisze naszą historię- ale u nas jest już ok- po prostu przeszło ! Odpowiedz Link Zgłoś
asialub1 Re: transaminazy 31.10.04, 18:41 Moj maluch tez ma podwyzszony alat i aspat. Wyszlo to przypadkowo podczas innych badań. Miesiąc póxniej mial znowu pobierana krew by zbadać juz tylko transminazy i te okazały sie jeszcze wyzsze 87 i 93 jednostki. Pediatra każe na razie czekac i za miesiąc ponownie bedzie mial badana krew. Inne badania wyszły w porządku, mały dobrze sie rozwija, przybiera na wadze. Pediarta powiedziała, że często przez pierwsze kilka miesiecy u niemowlecia moga byc podwyzszone tak bez powodu i nie swiadczy to o chorobie. Okolo roku moze sie to wszystko dopiero ustabilizowac. Oczywiście najpierw trzeba wyeliminowac te schorzenia wymieniane przez poprzedniczke. Odpowiedz Link Zgłoś
julia.wiktor Re: transaminazy 31.10.04, 19:31 Tak jak obiecałam- ja raz jeszcze Przyczyny wysokich Asp i Ast może być bardzo dużo- jak nas uświadomili lekarze- może to być przebyta infekja grzybiczna lub jakiś wirus złapane w czasie ciąży, leki, nawet może to być reakcja poszczepienna lub (!) nowe meble, dywan, opary chemiczne, farby, lakiery...Nie ma sensu szukać przyczyny- bo może być ich tyle. Nam lekarze z Instytutu kazali szczepić dziecko standardowo, obserwować czy nie wymiotuje, jakie na kupki. Przepisali receptę na biliepar który pomaga wątrobie się zregenerować (ale tylko pomaga) i kazali czekać bo jak mówili jest nadzieja że dziecko samo poradzi sobie z tą "chorobą". Wysokie transaminazy świadczą o złym stanie wątroby- czyli w organiźmie może być jakaś infekcja- niekoniecznie taka, jaką lekarze znają i wiedzą jak leczyć-tak było u nas -i dziecko samo z tego wyszło. Nie martw się! Na pewno będzie wszystko dobrze! Ja się strrasznie denerwowałam, napłakałam i nic to nie pomogło, a tylko nam zaszkodziło- bez sensu ! Najważniejsze, że dziecko rozwija się prawidłowo- to dużo wyklucza. Jedź z nim do lekarza, przebadaj i spokojnie czekaj na wynik. Będzie dobrze ! Odpowiedz Link Zgłoś
aksiak Re: transaminazy 31.10.04, 19:37 bardzo dziekuje za wasze cenne informacje.We wtorek ide na badanie krwi. jak poszlo napiszę póżniej. Odpowiedz Link Zgłoś
amama2 Re: transaminazy 31.10.04, 20:36 Witam! U mnie było identycznie jak u julia.wiktor. Też leżałam z synkiem w szpitalu, był badany na wszystko co możliwe, również w kierunku chorób metabolicznych, ale na szczęście wszystkie badania wyszły mu dobre. Brał billiepar. Transaminazy wróciły do normy kiedy skończył 3 miesiące. Lekarz nam powiedział, że jeśli dziecko dobrze przybiera na wadze, prawidłowo rozwija się pod względem psycho-ruchowym i nie ma jakiś oznak , że coś jest nie tak to nie należy przejmować się złymi transaminazami bo o maluchów często potrzeba czasu, żeby wątroba zaczęła pracować. Mój synek ma teraz 7 miesięcy i wszystko jest w porządku. Pozdrawiam amama2 Odpowiedz Link Zgłoś