malgoriam 15.12.04, 23:17 Jak podać furagin (tabletka) 5.5 mies. dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_gr Re: Furagin 15.12.04, 23:30 Ja rozkruszałam odpowiednią ilość na łyżećżce i dodawałam odrobinkę dosłownie wody, mieszałam końcem zakraplacza, potem wciągałam do środka i "wkraplałam" szybko do buzi. Potem jeszcze parę razy wkrapiałam letnią wodę, bo furagina lubi się osadzxać na buźce. Jak nasza Zosia była ciut starsza to dawaliśmy na łyżeczce, przed nocnym karmieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: Furagin 16.12.04, 00:35 Poproś lekarza o zamiennik - syrop Siraliden dla niemowląt. To dość nowy lek i niektórzy lekarze jeszcze go nie znają. Moja córka bierze go od 8 miesiąca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
jusiagra Re: Furagin 17.12.04, 21:45 hej pozdrawiam , moj synek bierze Furagin o d urodzenia 1/2 tabletki co wieczór, moj przxepis to musisz kupic strzykawki 2,5ml, w kieliszek nabierasz okolo 1/2 strzykawki wodzy lub soczku irozpuszczasz w tym furagin wciągasz do strzykawki i podajesz do buzi powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Furagin 16.12.04, 11:24 Tabletkę sproszkowujesz na łyżeczce, a że na ulotce napisane, "podawać w trakcie posiłku białkowego" to przemycaj małej w mleczku. 5 miesiczniak powinien już łyknąć z łyżeczki, jak nie możesz chyba do butelki. Jakaś mniejsza porcja mleka. Można rozrobić z wodą. I jeszcze... Furagina działa dobrze w środowisku kwaśnym, dlatego zwykle podaje się z nią Cebion na przykład. Ale nie rozpuszcza się w nim oczywiście tabletki Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Furagin 16.12.04, 11:57 A niby dlaczego??????? Na ulotce jest tylko napisane, by podawac podczas posilkow zawierajacych bialko. O vit. C nikt nie mowi, nawet urolodzy i nefrolodzy... Odpowiedz Link Zgłoś
alusku Re: Furagin 16.12.04, 13:14 moj Kubus mial zalecone 6 kropelek Cebion'u przez tydzien przy furaginie wczesniej leczyl sie przez 3 tygodnie zinnatem i bactrimem po zakonczeniu podawania furagin dawalam mu jeszcze 5 kropelek cebion multi (zgodnie z zaleceniem nefrologa) pozdrawiam a&k Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Furagin 16.12.04, 15:14 Pytanie bylo o ta vitamine C. I na szczescie nei do Ciebie ) Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Furagin 16.12.04, 15:22 No )) Bo zbiłaś mnie z tropu. A tak na marginesie, ja akurat lubię Twoje piłeczki. Jak dla mnie jesteś już przewidywalna )) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Furagin 16.12.04, 15:27 )) i lubie sie czepiac ))) ale z tego juz mnie znasz ))) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Furagin 16.12.04, 11:56 Dawkowanie Dorośli doustnie: I dzień - 0,4 g w 4 dawkach, następnie 0,3 g dziennie w 3 dawkach przez 7-8 dni (leczenie można powtórzyć po 10-15 dniach). Zapobiegawczo 0,05-0,1 g dziennie, najlepiej na noc. Dzieci od 2 m.ż. doustnie 5-7 mg/kg m.c. na 24 h w 2 dawkach; w leczeniu długotrwałym 1-2 mg/kg m.c. na 24 h. A ja podaje w jedzeniu. Mozna podac rozpuszczony lyzeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Furagin 16.12.04, 12:36 Ja synkowi rozkurszalam na lyzeczce, wsypywalam do kielisza z mala iloscia mleka i dawalam do wypicia (wlewalam) Odpowiedz Link Zgłoś
jusiagra Re: Furagin 17.12.04, 21:47 hej pozdrawiam , moj synek bierze Furagin o d urodzenia 1/2 tabletki co wieczór, moj przxepis to musisz kupic strzykawki 2,5ml, w kieliszek nabierasz okolo 1/2 strzykawki wodzy lub soczku irozpuszczasz w tym furagin wciągasz do strzykawki i podajesz do buzi powodzenia a co do tego syropku to bym nie ryzykowała moj urolog (CZDZ) twierdzi ze dzieci słabo go przyswajaja Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: witamina C 18.12.04, 00:27 na ulotce jest napisane że działa bakteriobójczo tylko w kwaśnym środowisku. Nasz urolog zaleca podawanie 10 kropli cebionu, a ponieważ po tej dawce mocz w badaniu wychodził "obojętny" pediatra kazała zwiększyć dawkę do 20 kropli. furagin (nitrofurantoinę) można podawać bez witaminy C tylko że po prostu nie będzie wtedy zabijał bakterii. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: witamina C 18.12.04, 10:35 No ja jakos nie widze tej witaminy C..... Sorki, ze sie czepiam, ale to jest z Pharmindexu dla lekarzy i naprawde poszukalam dobrze. Furaginum Akritoin/Furagin/Furazidin Chemotherapeuticum ATC: J 01 XE Adamed tabl.: (50 mg) 30 szt. (Rp) 50% Skład 1 tabl. zawiera 50 mg akrytoiny/furaginy/furazydyny. Działanie Pochodna nitrofuranu, chemioterapeutyk aktywny wobec Gram-dodatnich i Gram- ujemnych bakterii, wywołujących zakażenia dróg moczowych. Działa silnie bakteriobójczo, m.in. na Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus spp. Nie działa na Pseudomonas aeruginosa i część szczepów Proteus spp. Łatwo się wchłania z przewodu pokarmowego. Stężenia we krwi i tkankach są niewielkie i nie mają znaczenia terapeutycznego. Jest wydalany z moczem, w którym osiąga duże stężenia. Wskazania Ostre i przewlekłe zakażenia dróg moczowych (z wyjątkiem zakażeń wywołanych przez Pseudomonas aeruginosa) oraz długotrwałe zapobieganie nawrotom tych zakażeń, m.in. u dzieci z wadami układu moczowego, po operacji prostaty. Przeciwwskazania Nadwrażliwość na pochodne nitrofuranu, ostre zapalenie i niewydolność nerek, I trymestr ciąży i okres okołoporodowy, noworodki, niedobór G-6-PD, polineuropatia obwodowa. Działanie niepożądane W rzadkich przypadkach zaburzenia żołądkowo-jelitowe (nudności, wymioty), możliwe reakcje nadwrażliwości (wysypka skórna, gorączka polekowa, reakcje anafilaktyczne). Długotrwałe stosowanie dużych dawek może spowodować neuropatię obwodową (lek należy odstawić), objawy ze strony układu oddechowego (pojawienie się reakcji płucnych jest wskazaniem do natychmiastowego odstawienia leku), niekiedy zaburzenia hematologiczne, senność, zawroty i ból głowy. Dawkowanie Dorośli doustnie: I dzień - 0,4 g w 4 dawkach, następnie 0,3 g dziennie w 3 dawkach przez 7-8 dni (leczenie można powtórzyć po 10-15 dniach). Zapobiegawczo 0,05-0,1 g dziennie, najlepiej na noc. Dzieci od 2 m.ż. doustnie 5-7 mg/kg m.c. na 24 h w 2 dawkach; w leczeniu długotrwałym 1-2 mg/kg m.c. na 24 h. Uwagi Nie stosować w zapaleniu miąższu nerek. Lek podaje się podczas posiłków zawierających białko. R/3572 Copyright © 2003 Pharmindex MediMedia International Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: witamina C 19.12.04, 00:59 www.help-med.pl/page/leki_stosowane_w_urologii.html "Nitrofurantoinum Nifuratio retard, Siraliden chemotherapeuticum Lek z grupy nitrofuranu o działaniu bakteriostatycznym, a w większych stężeniach działa bakteriobójczo. Aktywny wobec większości drobnoustrojów Gram (+) i Gram (– wywołujących zakażenia układu moczowego zwłaszcza wobec E. coli." "wykazuje większą aktywność w moczu o odczynie kwaśnym, traci aktywność przy pH > 8. Łatwo wchłania się z przewodu pokarmowego." "Działa silniej gdy mocz ma odczyn kwaśny – pH < 7, leczenie kontynuować co najmniej 3 dni po uzyskaniu jałowego moczu. Lek podawać z posiłkami." Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: syropek 18.12.04, 00:42 Moje najwyraźniej przyswaja bo odkąd go bierze nie było zlego badania moczu. A wygoda podawania jest nieporównywalna. Śmieszy mnie sformułowanie "nie ryzykowałabym" - czyżbyś insynuowała mi że lekkomyślnie ryzykuję zdrowie dziecka? Syrop został polecony przez dwóch lekarzy, w tym urologa ze szpitala na Działdowskiej. Pomyśl jakie to ryzyko podać niemowlęciu tabletkę choćby i rozkruszoną, może zadławić się i w jednej chwili umrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
joln Re: syropek 18.12.04, 16:55 o boze, a czy dziecko moze sie udlawic rozkruszona na mąkę tabletka furaginy, podana np z kaszka lub deserkiem?! to jest oczywiscie pytanie retorycznie, ale ten Twoj list taki gwaltowny... Odpowiedz Link Zgłoś