15.12.04, 23:17
Jak podać furagin (tabletka) 5.5 mies. dziecku?
Obserwuj wątek
    • ania_gr Re: Furagin 15.12.04, 23:30
      Ja rozkruszałam odpowiednią ilość na łyżećżce i dodawałam odrobinkę dosłownie
      wody, mieszałam końcem zakraplacza, potem wciągałam do środka i "wkraplałam"
      szybko do buzi. Potem jeszcze parę razy wkrapiałam letnią wodę, bo furagina
      lubi się osadzxać na buźce. Jak nasza Zosia była ciut starsza to dawaliśmy na
      łyżeczce, przed nocnym karmieniem.
    • antonina_74 Re: Furagin 16.12.04, 00:35
      Poproś lekarza o zamiennik - syrop Siraliden dla niemowląt.
      To dość nowy lek i niektórzy lekarze jeszcze go nie znają. Moja córka bierze go
      od 8 miesiąca życia.
      • jusiagra Re: Furagin 17.12.04, 21:45
        hej pozdrawiam , moj synek bierze Furagin o d urodzenia 1/2 tabletki co
        wieczór, moj przxepis to musisz kupic strzykawki 2,5ml, w kieliszek nabierasz
        okolo 1/2 strzykawki wodzy lub soczku irozpuszczasz w tym furagin wciągasz do
        strzykawki i podajesz do buzi powodzenia
    • abi28 Re: Furagin 16.12.04, 10:10
      Furagin trzeba podawać z VitC.
      • mami7 Re: Furagin 16.12.04, 11:24
        Tabletkę sproszkowujesz na łyżeczce, a że na ulotce napisane, "podawać w trakcie
        posiłku białkowego" to przemycaj małej w mleczku. 5 miesiczniak powinien już
        łyknąć z łyżeczki, jak nie możesz chyba do butelki. Jakaś mniejsza porcja mleka.
        Można rozrobić z wodą.

I jeszcze... Furagina działa dobrze w środowisku kwaśnym, dlatego zwykle podaje
        się z nią Cebion na przykład. Ale nie rozpuszcza się w nim oczywiście tabletki wink

Pozdrawiam

• madziulec Re: Furagin 16.12.04, 11:57
        A niby dlaczego???????
        Na ulotce jest tylko napisane, by podawac podczas posilkow zawierajacych bialko.
        O vit. C nikt nie mowi, nawet urolodzy i nefrolodzy...
        • alusku Re: Furagin 16.12.04, 13:14
          moj Kubus mial zalecone 6 kropelek Cebion'u przez tydzien przy furaginie
          wczesniej leczyl sie przez 3 tygodnie zinnatem i bactrimem
          po zakonczeniu podawania furagin dawalam mu jeszcze 5 kropelek cebion multi
          (zgodnie z zaleceniem nefrologa)
          pozdrawiam
          a&k
        • mami7 Re: Furagin 16.12.04, 15:04
          A do kogo było to dlaczego??????
          • madziulec Re: Furagin 16.12.04, 15:14
            Pytanie bylo o ta vitamine C.
            I na szczescie nei do Ciebie wink)
            • mami7 Re: Furagin 16.12.04, 15:22
              No wink)) Bo zbiłaś mnie z tropu.
              A tak na marginesie, ja akurat lubię Twoje piłeczki.
              Jak dla mnie jesteś już przewidywalna wink))

Pozdrawiam
              • madziulec Re: Furagin 16.12.04, 15:27
                smile)) i lubie sie czepiac wink))) ale z tego juz mnie znasz wink)))
    • madziulec Re: Furagin 16.12.04, 11:56
      Dawkowanie
      Dorośli doustnie: I dzień - 0,4 g w 4 dawkach, następnie 0,3 g dziennie w 3
      dawkach przez 7-8 dni (leczenie można powtórzyć po 10-15 dniach). Zapobiegawczo
      0,05-0,1 g dziennie, najlepiej na noc. Dzieci od 2 m.ż. doustnie 5-7 mg/kg m.c.
      na 24 h w 2 dawkach; w leczeniu długotrwałym 1-2 mg/kg m.c. na 24 h.

A ja podaje w jedzeniu.
      Mozna podac rozpuszczony lyzeczka.
    • weronikarb Re: Furagin 16.12.04, 12:36
      Ja synkowi rozkurszalam na lyzeczce, wsypywalam do kielisza z mala iloscia
      mleka i dawalam do wypicia (wlewalam)
    • jusiagra Re: Furagin 17.12.04, 21:47
      hej pozdrawiam , moj synek bierze Furagin o d urodzenia 1/2 tabletki co
      wieczór, moj przxepis to musisz kupic strzykawki 2,5ml, w kieliszek nabierasz
      okolo 1/2 strzykawki wodzy lub soczku irozpuszczasz w tym furagin wciągasz do
      strzykawki i podajesz do buzi powodzenia a co do tego syropku to bym nie
      ryzykowała moj urolog (CZDZ) twierdzi ze dzieci słabo go przyswajaja
      • antonina_74 Re: witamina C 18.12.04, 00:27
        na ulotce jest napisane że działa bakteriobójczo tylko w kwaśnym środowisku.
        Nasz urolog zaleca podawanie 10 kropli cebionu, a ponieważ po tej dawce mocz w
        badaniu wychodził "obojętny" pediatra kazała zwiększyć dawkę do 20 kropli.
        furagin (nitrofurantoinę) można podawać bez witaminy C tylko że po prostu nie
        będzie wtedy zabijał bakterii.
        • madziulec Re: witamina C 18.12.04, 10:35
          No ja jakos nie widze tej witaminy C..... Sorki, ze sie czepiam, ale to jest z
          Pharmindexu dla lekarzy i naprawde poszukalam dobrze.

Furaginum
          Akritoin/Furagin/Furazidin

Chemotherapeuticum ATC: J 01 XE
          Adamed

tabl.: (50 mg) 30 szt. (Rp) 50%

Skład
          1 tabl. zawiera 50 mg akrytoiny/furaginy/furazydyny.

Działanie
          Pochodna nitrofuranu, chemioterapeutyk aktywny wobec Gram-dodatnich i Gram-
          ujemnych bakterii, wywołujących zakażenia dróg moczowych. Działa silnie
          bakteriobójczo, m.in. na Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus
          spp. Nie działa na Pseudomonas aeruginosa i część szczepów Proteus spp. Łatwo
          się wchłania z przewodu pokarmowego. Stężenia we krwi i tkankach są niewielkie
          i nie mają znaczenia terapeutycznego. Jest wydalany z moczem, w którym osiąga
          duże stężenia.

Wskazania
          Ostre i przewlekłe zakażenia dróg moczowych (z wyjątkiem zakażeń wywołanych
          przez Pseudomonas aeruginosa) oraz długotrwałe zapobieganie nawrotom tych
          zakażeń, m.in. u dzieci z wadami układu moczowego, po operacji prostaty.

Przeciwwskazania
          Nadwrażliwość na pochodne nitrofuranu, ostre zapalenie i niewydolność nerek, I
          trymestr ciąży i okres okołoporodowy, noworodki, niedobór G-6-PD,
          polineuropatia obwodowa.

Działanie niepożądane
          W rzadkich przypadkach zaburzenia żołądkowo-jelitowe (nudności, wymioty),
          możliwe reakcje nadwrażliwości (wysypka skórna, gorączka polekowa, reakcje
          anafilaktyczne). Długotrwałe stosowanie dużych dawek może spowodować neuropatię
          obwodową (lek należy odstawić), objawy ze strony układu oddechowego (pojawienie
          się reakcji płucnych jest wskazaniem do natychmiastowego odstawienia leku),
          niekiedy zaburzenia hematologiczne, senność, zawroty i ból głowy.

Dawkowanie
          Dorośli doustnie: I dzień - 0,4 g w 4 dawkach, następnie 0,3 g dziennie w 3
          dawkach przez 7-8 dni (leczenie można powtórzyć po 10-15 dniach). Zapobiegawczo
          0,05-0,1 g dziennie, najlepiej na noc. Dzieci od 2 m.ż. doustnie 5-7 mg/kg m.c.
          na 24 h w 2 dawkach; w leczeniu długotrwałym 1-2 mg/kg m.c. na 24 h.

Uwagi
          Nie stosować w zapaleniu miąższu nerek. Lek podaje się podczas posiłków
          zawierających białko.

R/3572

Copyright © 2003 Pharmindex MediMedia International Sp. z o.o.
          Wszelkie prawa zastrzeżone.
          • antonina_74 Re: witamina C 19.12.04, 00:59
            www.help-med.pl/page/leki_stosowane_w_urologii.html
            "Nitrofurantoinum
            Nifuratio retard, Siraliden chemotherapeuticum
            Lek z grupy nitrofuranu o działaniu bakteriostatycznym, a w większych
            stężeniach działa bakteriobójczo. Aktywny wobec większości drobnoustrojów Gram
            (+) i Gram (–wink wywołujących zakażenia układu moczowego zwłaszcza wobec E. coli."

"wykazuje większą aktywność w moczu o odczynie kwaśnym, traci aktywność przy pH
            > 8. Łatwo wchłania się z przewodu pokarmowego."

"Działa silniej gdy mocz ma odczyn kwaśny – pH < 7, leczenie kontynuować co
            najmniej 3 dni po uzyskaniu jałowego moczu. Lek podawać z posiłkami."
      • antonina_74 Re: syropek 18.12.04, 00:42
        Moje najwyraźniej przyswaja bo odkąd go bierze nie było zlego badania moczu. A
        wygoda podawania jest nieporównywalna.
        Śmieszy mnie sformułowanie "nie ryzykowałabym" - czyżbyś insynuowała mi że
        lekkomyślnie ryzykuję zdrowie dziecka? Syrop został polecony przez dwóch
        lekarzy, w tym urologa ze szpitala na Działdowskiej. Pomyśl jakie to ryzyko
        podać niemowlęciu tabletkę choćby i rozkruszoną, może zadławić się i w jednej
        chwili umrzeć.
        • joln Re: syropek 18.12.04, 16:55
          o boze, a czy dziecko moze sie udlawic rozkruszona na mąkę tabletka furaginy,
          podana np z kaszka lub deserkiem?! to jest oczywiscie pytanie retorycznie, ale
          ten Twoj list taki gwaltowny...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka