09.09.19, 21:52
mam problem.

babcia przeszła udar, i jest, jak jest, ale najgorsze to, że nocą co pół godziny woła, że chce siku.
trzeba wstać, wysadzić. i zaraz od nowa.
to już trwa ponad dwa tygodnie, i się nasila.

babcia to wielka dama, w pieluchę lać nie będzie, zresztą, nawet jak jej włożę, to w sekundę pozbywa się tej pieluchy - no istny Houdini.

dawałam hydroxyzynę na noc - nie pomagało. owszem, potem spała, ale dopiero w dzień.

lekarz zalecił furaginę - na razie nic nie pomaga, ale lekarz zdrów i wyspany, więc się tym nie przejmuje.

ktoś może wie, co to za objaw? i jak to, hm, ugryźć? usg jamy brzusznej miała niedawno, wszystko było w normie.
Obserwuj wątek
    • szorstkawelna Re: siku! 09.09.19, 21:55
      To pewnie nerwowe. Bardzo Ci współczuję, ale żadnej rady nie mam.
    • triss_merigold6 Re: siku! 09.09.19, 21:56
      Do urologa sprawdzić czy nie ma zatrzymania moczu, pęcherz nie zostaje opróżniony do końca i człowiek odczuwa parcie. Z czasem zalega coraz więcej płynu, zaczyna się cofać, gorączka, ból, SOR, cewnik.
      Typowo poudarowe.
      • triss_merigold6 Re: siku! 09.09.19, 21:58
        A, wielka dama będzie pewnie musiała nauczyć się chodzić z cewnikiem i im szybciej się z tym pogodzi, tym lepiej, bo inaczej będziecie co dwa dni na SOR lądować (albo wzywać urologa do domu, ta przyjemność kosztuje 300 zł).
        • stephanie.plum Re: siku! 09.09.19, 22:01
          dzięx!!!
          • triss_merigold6 Re: siku! 09.09.19, 22:03
            Nie ma za co, to przej... . Przede wszystkim, nie wolno Ci wierzyć, że ona sika. Pewnie popuszcza, wydaje jej się że sika, ale parcie ma cały czas. Nie dawać się wkręcić lekarzowi, że to infekcyjne, że zapalenie etc., antybiotyk jej nie pomoże.
            • stephanie.plum Re: siku! 09.09.19, 22:14
              dokładnie tak jest. trzy kropelki.

wiem, że to przej... , ale co się ma kobitka męczyć, a my z nią.
          • gulcia77 Re: siku! 09.09.19, 22:55
            Triss ma 100% racji. Ze swojego doświadczenia dodam, że faszerowanie furaginą w żaden sposób stanu nie poprawia. Cewnik byłby najlepszym rozwiązaniem.
        • triss_merigold6 Re: siku! 09.09.19, 22:01
          Dodam: zapytana czy sika, powie, że oczywiście, sika jak fontanna. Wilgoć w pieluchach czy na bieliźnie nie oznacza, że pęcherz zostaje opróżniony prawidłowo, patrz wyżej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka