Dodaj do ulubionych

przedawkowanie szczepionki !

14.01.05, 17:36
Dziewczyny

Nie chcę tu opisywać całej historii, bo już mi ręce opadają i chyba osiwieję
ze strachu... W skrócie dziecko 6 mies. na skutek błędu lekarza, czy
pielęgniarki, otrzymało szczepionkę zamiast tylko na wzw, ponownie zostało
zaszczepione m.in. na polio, ktrztusiec itp. (szczepionką infanrix Hexa).
Czy w związku z tym dziecku coś grozi ??? Lekarz twierdzi, że nie, ale już
mu nie wierzę...

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasiula.m Re: przedawkowanie szczepionki ! 14.01.05, 17:49
      Tzn. dostał którą dawkę Infanrixu? Lekarz chyba wie co mówi... Napisz kiedy
      dostał poprzednie dawki:w 2 m-cu, 3-4 miesiącu, w 5 m-cu życia, tak? I teraz
      czwartą dawkę? Piszesz "ponownie", ale a nie bardzo rozumiem co to znaczy.
      Opisz dokładnie sytuację, może tutaj jakiś lekarz Ci coś wyjaśni...
      Pozdrawiam!
      • malgoriam Re: przedawkowanie szczepionki ! 14.01.05, 18:15
        Dziecko szczepione było dokładnie z kalendarzem szczepień, nie chorowało, więc
        nie ominęliśmy żadnej szczepionki. Jednakże jedna z tych szczepionek (chyba z
        września) właśnie na polio krztusiec itp. nie była wpisana przez lakarza w
        książeczce zdrowia, ani w ksiażeczce szczepień, bo zapomniał, przeoczył wpisać
        ... teraz po skończeniu 6 mies. dostała czwartą dawkę, zamiast poprzestać na
        trzech dotychczasowych, a czwartą powinna dostać o ile się nie mylę w 18
        miesiącu... Zorientowaliśmy się po fakcie kiedy zmusilismy pielęgniarki do
        grzebania w komputerze w archiwum...
        • dziunia_f Re: przedawkowanie szczepionki ! 14.01.05, 21:59
          Witaj!
          Wyobrazam sobie Twoj stres...Wydaje mi sie jednak,ze lekarz ma racje.Tzn. nic
          zlego dziac sie nie powinno po kolejnym podaniu szczepionki (choc oczywiscie
          blad lekarza jest ewidentny).Gorzej byloby gdyby jednorazowo Twoje dziecko
          dostalo podwojna dawke szczepionki,a tak po tych kilku wczesniejszych
          szczepieniach przeciwciala zdazyly sie wytworzyc,wiec organizm Twojego dziecka
          potrafi sie juz "bronic".Tak wiec spokojnie.Pozdrawiam serdecznie
        • kasiula.m Re: przedawkowanie szczepionki ! 14.01.05, 22:17
          Mam nadzieję, że jakaś kompetentna osoba Ci odpisze.
          Na razie jestem ja smile
          Trochę gorzej to zabrzmiało przedtem, ja myślałam, że ona np. jednego dnia
          otrzymała 2 dawki. To dla takiego maluszka mogłoby być za wiele. Wogóle
          niepotrzebnie się tak spieszycie, ja też byłam taka nadgorliwa do momentu,
          kiedy dowiedziałam się, że jeśli dziecko jest w domu i do tego karmione
          naturalnie, to absolutnie nie trzeba się śpieszyć. To nawet lepiej, jak
          dostanie trochę później.
          Piszesz, że dostała Infanrix a nie DTP (refundowana). Do tego drugiego nie mam
          zaufania dlatego, że moje dziecko się bardzo źle czuło po tym. To był Infanrix
          Hexa, czyli ten z WZW B?
          Myślę, że tak jak po każdym szczepieniu powinnaś obserwować dziecko i jeśli
          zauważysz coś niepokojącego - dzwoń do lekarza albo na pogotowie.
          Oni się pomylili, bo trzecia dawka zwykle jest w 5 m-cu i pewnie kobieta
          pomyślała, że się spóźniliście.
          Tak na marginesie - to kolejny przykład na to, że trzeba lekarzom (i
          pielęgniarkom) patrzeć na ręce...
          Pozdrawiam!!!
        • kasiula.m Re: przedawkowanie szczepionki ! 14.01.05, 22:20
          Dziunia_f wpisała się w międzyczasie! To dobrze, to właśnie ta kompetentna
          osoba, o której mówiłam.
          Pozdrawiam.
          • malgoriam Re: przedawkowanie szczepionki ! 15.01.05, 00:11
            Dziekuję dziewczyny za odpowiedź. Tak to była szczepionka infanrix Hexa z wzw.
            Za bardzo ufam lekarzom. Żeby było ,,śmieszniej'' robiliśmy szczepienie w
            prywatnej klinice. Oczywiście książeczki lekarz w dalszym ciągu nie uzupełnił o
            to zaległe szczepienie. Chyba sama wpiszę ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka