bomaki 22.02.05, 12:23 Mój 15-miesięczny synek ma od pewnego czasu zmienione paznokcie u stóp, twarde, grubsze i zażółcone, czym to może być spowodowane. Dodam, że buciki ma zawsze dobre gatunkowo i nie za ciasne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fiola1 Re: twarde i grube paznokietki u nóżek 22.02.05, 14:17 opis pasuje do grzybicy Odpowiedz Link Zgłoś
julianek_2002 Re: twarde i grube paznokietki u nóżek 23.02.05, 10:57 Jak zobaczyłam to u mego syna od razu poleciałam do dermatologa(chodzimy na basen,w czsie wakacji też byliśmy w wilelu miejscach gdzie można nabawić się grzybicy).Powiedziała, że takie rzeczy się dzieją pod wpływem nacisku bo grzyb to to nie jest. I nawet w najlepszych bucikach dziecko potrafi sobie nacisnąc paznokcie. Miałam tylko smarować maścią cholesterolową, żeby zmiękczyć bo nawet obciąć się go nie dało, i czekac aż odrośnie.I odrósł. Mimo wszystko polecam wizytę u dermatologa bo podobne objawy moga mylic. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: twarde i grube paznokietki u nóżek 08.03.05, 11:15 Przeszłabym się do dermatologa, albo pokazałabym pediatrze, bo żółte, zrogowaciałe paznokcie mogą być objawem grzybicy. Ale nie muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
magda474 Re: twarde i grube paznokietki u nóżek 08.03.05, 13:37 Czy maluch je dużo marchwi lub pije dużo soków marchewkowych? Może to być powód Odpowiedz Link Zgłoś