24.02.05, 10:36
Chciałabym na tym wątku zebrać wszelkie informacje nt. leczenia ritalinem,
tzn.konkretne informacje medyczne nt. leku (skład, działanie, skutki
uboczne) - może ktoś z ulotki je przepisze, ale również infromacje dotyczące
procedury przyznania dziecku tego leku: kto może go przepisać (neurolog czy
psychiatra), czy trzeba wcześniej leczyć się innymi lekami, czy wymagana jest
zgoda ministerstwa (chyba raczej tak), jaki koszt leczenia miesięcznego.
Piszcie wszystko co wiecie, bo niedługo jadę na kontrolę do neurologa, to
może go trochę przyprę do muru, ale musze mieć najpierw rozeznanie w temacie.
Pozdrawiam, monika
Obserwuj wątek
    • ag.ma72 Re: RITALIN 24.02.05, 15:32
      Dowiem się wszystkiego i przyśle ci meilem .Jest lekarz w Krakowie który
      przepisze.Koszt podobno jest 600 złmiesięcznie i refunduje Fundusz Zdrowia.Nie
      wiem czy wiesz ale w połowie roku wejdzie na rynek nowy lek o wiele leprzy
      Atomoxetyna(stattera).
      • verowa Re: RITALIN 24.02.05, 19:30
        GDZIE?? GDZIE W KRAKOWIE JEST TAKI LEKARZ??
        • ag.ma72 Re: RITALIN 24.02.05, 21:41
          Nie udało mi sięzdobyć konkretnego nazwiska lekarz jednak nie okazało się to
          tak proste jak myślałam.Będę próbować.Pocztą pantoflową powiedziano,że można
          próbować w Prokocimiu ale nie wiem czy to sprawdzona informacja.U Wolańczyka w
          Warszawie napewno stosują farmakologiczną terapię.
      • pelaga Re: RITALIN 24.02.05, 20:51
        Jak sie wszystkiego dowiesz to pisz tutaj, a nie na maila. Ja tez chetnie
        poczytam smile
    • ag.ma72 Re: RITALIN 24.02.05, 21:29
      Ritalin to lek psychostymulujący.Obecnie wPolsce istnieje sporadyczna możliwość
      stosowania przy wykorzystaniu procedury importu docelowego.Substancje
      psychostymulujące działają poprzez zwiększenie uwalniania dopaminy z zakończeń
      nerwowych oraz chamowanie wychwytu zwrotnego tego neuroprzekażnika przez
      neurony presynaptyczne.Ogólnie leki o działaniu psychostymulującym,które można
      podzielić na pochodne amfetaminy oraz metylofenidatu(pochodnych nie stosuje się
      ze względu na działanie hepatotoksyczne)są skuteczne w zmniejszaniu nasilenia
      osiowych obiawów adhd u 65-75%osób z tym zaburzeniem.U istotnego choźć nieco
      mniejszego odsetka pacjentów obserwuje się poprawę upośledzonego funkcjonowania
      związanego z adhd np.zachowań agresywnych i trudności szkolnych.
    • ag.ma72 Re: RITALIN 24.02.05, 21:37
      Ritalin z tego co się orientuje wdraża lekarz psychiatra.Największe
      doświadczenie mają u Wolańczyka.Będzie nowy lek Atomoksetyna o działaniu innym
      niż psychostymulujące.W Stanach jest już zatwierdzony.Ma on bogatą dokumentację
      badań.Stwierdzono w nich ,że jest skuteczny w obu rodzajów obiawów -
      upośledzenia uwagi oraz nadmiernej impulsywności\aktywności.
      • franka10 Re: RITALIN 25.02.05, 02:45
        Och, kilka slow w uzupelnieniu, przed strttera (atomoksetyna)- ekscytacje tym
        lekiem na dlugo przed rejestraja wywoluje jak widac bardzo skuteczny dzial PR
        firmy Eli Lily, nb.dzialanie atomoksetyny jest mniej skuteczne niz
        metylfenidatu - ma jednak inne nazwijmy to zalety, wczesniej bedzie concerta
        zarejestrowana w zeszlym roku.
        Leki ktore moga dzialac niekorzystnie na watrobe tez sie stosuje, tylko
        monitoruje sie rownoczesnie watrobe, chodzi o pemoline ( byla kiedys
        zarejestrowana w Polsce z innym wskazaniem ) ,nazwa handlowa CYLERT, stosuje
        sie gdy nie pomagaja inne leki "pierwszego rzutu'.
        leki jednak szanowni dyskutanci pozostawcie lekarzom, a skoncentrujcie sie na
        tym co od was zalezy,a wiec srodowisko dziecka i sposob z nim komunikacji
        pozdrawiam
        • ag.ma72 Re: RITALIN 25.02.05, 07:25
          W ogóle jestem przeciwna podawaniu leków.Uważam,że lek powinien wchodzić wtedy
          gdy nie ma już innego wyjścia jako ostatni z etapów terapi.Skutki uboczne ma
          każdy znich nie ma co się czarować .Pozdrowienia.
          • halina.kantor Re: RITALIN 25.02.05, 08:34
            Niestety moje dziecko potrzebuje już leków, jest zobojętniałe na wszystko,
            dostał clomipraminę i na razie ma wszystkie działania uboczne.
            Jestem przereżona.
            • biedroneczka33 Ritalin ..- METHYLPHENIDAT 28.02.05, 21:58
              moje dzieci przyjmuja ten lek smile) Wiec tak ,lek ten moze przepisac kazdy
              lekarz nawet dzieciecy ( pierwszego kontaktu) najlepiej jednak jezeli jest to
              psychiatra lub neurolog.Procedure trzeba zaczac od wypisania wniosku na import
              docelowy ,nastepnie musi to byc zatwierdzone przez konsultanta krajowego ( w
              Warszawie jest to pani prof.Namyslowska )Pozniej musimy uzyskac zgode
              ministerstwa zdrowia ( tylko jedna mala pieczateczka i podpis ..jezeli ktos
              wybieralby sie osobiscie to Ministerstwo Zdrowia jest na ul.Miodowej a sprawe
              zalatwia sie od reki we wtorki i czwartki w godz.9-11) Jezeli chcemy uzyskac
              refundacje leku potrzebna jest nam rowniez opina lekarza prowadzacego z
              diagnoza,dotychczasowym leczeniem ,dawkowaniem i uzasadnieniem stosowania tego
              leku.Tak przygotowane wnioski musimy dostarczyc do Narodowego Funduszu Zdrowia
              w miejscu naszego zamieszkania.Niestety lek ten nie jest na codzien dostepny w
              aptece tak ,zeby sobie przyspieszyc czas oczekiwania (czasami jest to nawet 3
              msc ) mozna skserowac wniosek po podpisaniu przez ministerstwo i zlozyc juz do
              apteki .Jezeli chodzi o cene to jest to ok.4 zl za opakowanie 30 tabletek.W
              przeciwienstwie do innych lekow nie trzeba oczekiwac dluzszy czas na
              efekty ,poniewaz lek mozna powiedziec natychmiastowo.Chlopcy zazywaja juz ten
              lek od wrzesnia wiec jestem bardzo zadowolona z tego co osiagnelismy razem smile)
              Treaz mamy przepisane wnioski na ritalin mr .to jest taki o przedluzonym
              dzialaniu ,wiec jak co to dam znac .Pozdrawiam i zycze wytrwalosci.
              • amfenix Strattera? 01.03.05, 23:20
                W zwiazku z tym,że moje pytanie o Stratterę pozostało kiedyś bez echa,a
                widze ,że pojawiły się na forum nowe osoby,lepiej zorientowane, proszę
                napiszcie tez coś o tym leku,bo przepisano go na Litewskiej mojemu synowi.
                • ag.ma72 Re: Strattera? 02.03.05, 09:32
                  Atomoksetyna jest jedynym lekiem o działaniu innym niż
                  psychostymulujące.Posiada bogatą dokumentację badań.Jest skuteczny w
                  zmniejszeniu nasileń obu rodzajów objawów czyli upośledzenia uwagi oraz
                  nadmiernej aktywności-impulsywności.Do korzystnych efektów leczenia
                  występujących w godzinach rannych należały np,szybsze przygotowanie się do
                  szkoły,mniek kłutni i konfliktów z rodzicami i rodzństwem.Podobno lek jest
                  dobrze tolerowany oraz nie powoduje poważniejszego zagrożenia dla stanu
                  zdrowia.Objawem ubocznym jest zmniejszenie łaknienia.W trakcie podawania
                  obserwuje się przyspieszenie tetna oraz podwyższenie ciśnienia tętniczego
                  krwi.U pacjętów początkowo obserwuje się spadek masy ciała,który potem się
                  normalizuje.Wiem to z opisów nie z autopsji.Pozdrawiam
                  • biedroneczka33 Re: Strattera? 02.03.05, 10:54
                    Moi chlopcy tez sa leczeni w Warszawie na Litewskiej smile) ale niestety z
                    Strattera sie nie spotkalismy ,wiec ja raczej nic na ten temat nie wiem smile))
                    • amfenix Re: Strattera? 02.03.05, 12:36
                      NO i tu mam problem.Wybrano Strattere właśnie dlatego,że w przeciwieństwie do
                      innych leków miala nie wpływac na wage ciała.Mój mały jest chronicznym
                      niejadkiem i w wieku 10 lat przy wzroście 136 cm waży 24kg!
                      • krupki Re: Strattera? 03.03.05, 00:01
                        Na amerykańskich forach o adhd wyczytałem, że Strattera też powoduje zmniejszenie łaknienia i wagi, tak przynajmniej narzekali niektórzy rodzice. Z kolei Ritalin podobno uzależnia. Ja już w sobotę będę miał przywieziony Attend i mam nadzieję, że za jakieś 2 miesiące choć odrobinkę się poprawi mojej Dominisi.

Maciek
                        • halina.kantor Attend 03.03.05, 09:00
                          Ja też próbuję zdobyć Attend, i mam nadzieję, że on zda egzamin.
                    • ptyska1 Strattera? 22.03.05, 09:38
                      O tym leku przeczytalam najpierw bodajze we Wpros, poszlam tym sladem, ale
                      czegos wiecej mona sie dowiedzic tylko na stronach anglojezycznych. Straterre
                      okrzyknieto w Polsce rewelacja, w Stanach podawana jest juz dlugo. Rzne sa
                      opinie na temat jej stosowania. Ja sporowadzilam straterre na wlasna reke ze
                      stanow, gdyz lekarz psychiatra mojego syna nie wiedzial w ogole co to jest. W
                      kazdym razie, dawkowanie przepisuje lekarzarz. Mojemu synowi, lekarz ze stanow
                      przepisala na slowo honoru ten lek, bo dziecka nie widzial przeciez. Jego
                      niechec byla uzasadniona, dlatego tez, jak sie domyslam, przepisal Konradaowi 1
                      tabletke dziennie, choc, jak wyczytalam na Google/adhd-stratwrra/ standardowo
                      przepisuje sie 2 na dobe. Nie wiem. Nie dawkowalam sama, to nie cukierki
                      przeciez. W kazdym razie nie bylo kogo sie zapytac tu , na miejscu. I jestem w
                      punkcie wyjscia, bo na dodatek Konrad po tygodniu podawania leku stal sie tak
                      nerwowy i pobudzony, ze odstawilam. Opakowanie 30 tabletek kosztowalo mnie 300
                      dolarow, wiec koszt leczenia jest ogromny, nie stac mnie na to. Po, tym jak
                      trafilam na forum wiem juz, gdzie powinnam pojsc i czego oczekiwac. Konrad ma
                      14 lat, doszedl jeszcze okres dojrzewania...- Monika G.
                  • ptyska1 Strattera? 22.03.05, 09:40
                    Agato, czy mozna ten lek dostac w Polsce, jakie sa ceny?
                    • halina.kantor Re: Strattera? 22.03.05, 09:59
                      Strattera będzie w Polsce dopiero w drugiej połowie roku, firma lilly stara się
                      o jej refundację przez NFZ, więc nie wiadomo jaka bedzie jej cena.
                      • ilelito Re: Strattera? 22.03.05, 22:33
                        Dowiedziałam sie wczoraj, że mój lekarz rodzinny (dość światły człowiek) od
                        trzech lat stosuje Statterę. Na podkrakowskiej wsi,hehe!

On tak lubi wprowadzać leki na polski grunt, bo w Stanach się szkolił
                        (singulair u dzieci też od lat stosuje, a u nas zarejestrowano go jako lek dla
                        dzieci całkiem niedawno).
                        Ilona
                  • wojn Re: Strattera? 24.04.05, 16:48
                    Mój syn przyjmuje Ritalin, ale sam Ritalin nie roawiązuje problemu czasami
                    trzeba podać jeszcze jakiś inny lek wspomagający u mojego syna jest to
                    Imipramina dopiero po podaniu tego leku nastąpiła znaczna poprawa.
                    • clara2 Re: Strattera? 06.12.05, 11:30
                      Jestem zupełnie świeża w temacie i mam następujące pytanie: CZy ritalin u
                      niektórych osób może powodować nadmierne pobudzenie, rozdrażnienie?
    • saraanna Re: RITALIN 13.02.06, 10:36
      Nie mam dziecka z ADHD, ale wlasnie przeczytalam informacje,ktora moze niektore
      z was zainteresuje.Holenderskie gazety podaja,cytujac Washington Post- ze
      eksperci amerykanscy ostrzegaja,ze niektore leki moga byc niebezpieczne dla
      zdrowia oraz zycia,sa to - Adderall,Concerta i Ritalin.Wnioski sa poparte
      badaniami,ktore wykazaly,ze osoby uzywajace te srodki zapadaly na zdrowiu,a dla
      kilku z nich skonczylo sie smiercia .Wiecej nie podaja szczegolow.
      Podalam to tylko dla informacji ,a nie po to aby straszyc.Sama o ADHD nie mam
      pojecia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka