25.02.05, 07:44
Jak wazne jest mleko w diecie dziecka? Czy wpływa na jego zdrowie, prawidłowy
rozwój? Mam znajomą, która karmiła swojego synka do ukończenia przez Niego
pierwszego roku i to wszystko. Teraz nie daje mu zadnego???????Nie moge tego
pojąć, jak to jest z tym mlekiem, na prawdę mozna nie dawać dziecku mleka??
przecież to mały ssak, a co z kośćmi???
Obserwuj wątek
    • kasiula.m Re: MLEKO?? 25.02.05, 13:27
      Ja dzieciom daję mleko krowie. Ale jeśli nie chcą - nie namawiam. Piją go
      naprawdę niewiele, wolą serki, w mięsie podobno też jest sporo wapnia.

Parę lat temu znajoma Amerykanka, która jest laryngologiem, mówiła mi, że
      dzieci nie powinny pić dużo mleka, bo ono i takie produkty jak np. (mało u nas
      znane) masło orzechowe, powodują powstawanie w uszach większej ilości wosku
      (tej wydzieliny - tak to się chyba nazywa) i inne laryngologiczne problemy,
      szczególnie u dzieci ze skłonnościami do uczuleń. Lepszy jest np. jogurt. Więc
      już na świecie odchodzi się od "obowiązkowej szklanki mleka na śniadanie".

W ramach ciekawostki przytoczę jeden artykuł do przeczytania (co nie znaczy, że
      się z tym zgadzam w 100%):

integra.xtr.pl/teksty/PijMleko.htm
    • lola211 Re: MLEKO?? 25.02.05, 15:39
      Ja tez nie podaje odkad córka skonczyla rok, do tego czasu byla na piersi +
      czasem jakas kaszka. Po pierwsze dlatego, ze nie chciala, po drugie okazala sie
      w wieku 3 lat uczulona wlasnie na mleko.Organizm bardzo madrze bronil sie przed
      ta substancja.Jest wyrosnieta 6 latka.
      Ponoc Chinczycy czy Japonczycy w ogóle nie spozywaja mleka i co, cos im sie
      dzieje?
      Pijemy mleko, bo taka jest nasza tradycja, nawyk zywieniowy, co wcale nie
      oznacza, ze to jest wlasciwe.Kefiry, jogurty tak,bo zawieraja dobre bakterie,
      w twarogu praktycznie wapnia nie ma.
      Wapn jest w orzechach, zielonych warzywach, nie tylko w mleku.
      A co do ssakow- mleko krowie zawiera skladniki niezbedne cielakowi, zeby urosły
      mu rogi i kopyta, ludzie takowych nie maja.
    • mami7 Re: MLEKO?? 25.02.05, 15:50
      Jako dziecko mleka nie piłam, bo nie mogłam, chociaz alergii nie miałam, chyba wink))
      Natomiast teraz uwielbiam wink Nie wiem co zdrowsze czy szklanka mleka, czy kawałek kurczaka??? Co bardziej zaszkodzi, zważywszy jak teraz mnóstwo rewelacji na temat żywienia zwierząt i przetwarzania żywności.

Dziecko do ukończenia roku karmiłam piersią. Potem maluch posmakował mleko Nestle waniliowe i jak do tej pory, a ma już 3,5 nie mogę mu go wybić z głowy.
      Ale, jogurty dopiero zaczyna jadać.

Moje zdanie, jak nie chce niech nie pije, ale potrzebne są jednak zamienniki i na mięso bym tutaj raczej nie liczyła. Najlepszy jogurt naturalny czy kefir.

A twarożek nawet jak wapnia ma niewiele (ten odtłuszczony w szczególności) to jednak produkt białkowy, a takowe dzieciom są bardzo potrzebne.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka