magdaz10 03.03.05, 21:35 Mój synek ma dwa latka i nadal chodzi na palcach(potrafi chodzić na całych stopach) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osmag Re: Chodzi na palcach 05.03.05, 22:27 Przyczyny mogą być różne. Od nieprawidłowego zbyt dużego napięcia niepozwalającego na postawienie całych stó przez zbyt niskie napięcie i dziecko w ten sposób powyższ je sobie do nadwrażliwości dotykowej i wtedy dla uniknięcia kontaktu stopy staje i chodzi na paluszkach. Odpowiedz Link Zgłoś
domafi Re: Chodzi na palcach 07.03.05, 14:14 Witaj Aby Cię pocieszyć dodam, iż mój synek także chodził na palcach między 1, a 3 rokiem życia. Na bilansie dwu-latka lekarz stwierdził, że może to być : niedojrzałość centralnego układu nerwowego", w związku z czym udałam się do neurologa. Wybrałam takiego, który ma praktykę w szpitalu na neurologii dziecięcej. Zrobił synkowi wszystkie badania i stwierdził, że wszystko jest prawidłowe. Ponoć u chłopców faktycznie układ nerwowy dojrzewa trochę później, w związku z czym np. chodzenie na palcach jest pewnego rodzaju odruchem u dziecka, które jest np. w tym momencie zdenerwowane, podekscytowane itp,. Kazał czekać i twierdził, że to samo minie. I miał rację. Dziś nie mam już tego problemu (synek ma prawie 5 lat). Moja rada znajdź dobrego neurologa dziecięcego, może się uspokoisz, a na pewno to nie zaszkodzi. Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś