asik_w 10.03.05, 18:19 witajcie! moj 11 miesieczny synek ma wysoki tzn 2,69 mmol/lRef poziom Ca we krwi, norma2,00-2,60 co to oznacza? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monisia98 Re: wysoki poziom Ca! 10.03.05, 19:33 Norma 8.8-10.5 mg/dl (2.2-2.6 mmol/l) Wzrost Zwiększenie stężenia wapnia we krwi obserwuje się w: Nowotworach złośliwych ( z zajęciem lub bez układu kostnego) Pierwszorzędowej i trzeciorzędowej nadczynność przytarczyc Sarkoidozie Zatruciu witaminą D Chorobie Paget'a Nadczynność tarczycy Akromegalia Ostra martwica cewek nerkowych Zakwaszenie powoduje wzrost zjonizowanej formy wapnia Zbyt długie zaciśnięcie stazy może wpłynąć na wyniki Po niektórych lekach np.: laki neutralizujące, diuretyki, estrogeny, progesteron ŚCIĄGNĘŁAM TO ZE STRONY MEDYCZNEJ MOZE TO WYJASNI TWÓJ PROBLEM , NIC NA TEN TEMAT NIE WIEM Ostra martwica cewek nerkowych Zakwaszenie powoduje wzrost zjonizowanej formy wapnia Zbyt długie zaciśnięcie stazy może wpłynąć na wyniki Po niektórych lekach np.: laki neutralizujące, diuretyki, estrogeny, progesteron Odpowiedz Link Zgłoś
monisia98 Re: wysoki poziom Ca! 10.03.05, 19:44 WAPŃ ( Ca) Wapń stanowi 1,4-1,6% ogólnej masy człowieka. Prawie cały wapń znajduje się w przestrzeni pozakomórkowej ( 99,85% w kościach ). Tylko 1 % wapnia odkładanego w kościach jest szybko wymienialny. Poziom wapnia w organizmie zależy między innymi od podaży wapnia z pokarmami, stopnia jego wchłaniania z przewodu pokarmowego i mobilizacji wapnia z kości. ZAKRES WARTOŚCI PRAWIDŁOWYCH Norma 2,25-2,65 mmol/l WARTOŚCI PODWYŻSZONE -wzmożone wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego ( np. po przedawkowaniu witaminy D ) -wzmożona mobilizacja wapnia z kości spowodowana nadmiernym wydzielaniem hormonów tarczycy, adrenaliny, noradrenaliny, parathormonu lub niektórymi nowotworami, przedawkowaniem witaminy A -upośledzone wydalanie wapnia przez nerki spowodowane stosowaniem leków tiazydowych -zatrucie glinem To ściągnęłam z laboratorium med.wroc.pl/laboratoria/normy.htm#2 Odpowiedz Link Zgłoś