15.03.05, 09:12
witam,
leukocyty generalnie są odpowiedzia organizmu na stan zapalny, prawda?
Jesli dziecko choruje np na zapalenie gardla albo infekcje wirusowa, to
rozumiem, ze podwyzszone leukocyty wyszlyby w morfologii krwi? I czy wowczas
rowniez moga byc podwyzszone w moczu?
Albo inaczej: czy leukocyty w moczu zawsze swiadcza o zakazeniu ukladu
moczowego? czy moga towarzyszyc rowniez 'klasycznym' chorobom (grypa,
przeziebienie)?
pytam, bo chce uporzadkowac swoja wiedze smile
pozdr
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: leukocyty 15.03.05, 09:26
      Leukocyty w moczu swiadcza o stanie zapalnym w organizmie.
      Nie zawsze swiadcza akurat o infekcji drog moczowych. Aby byla mowa o infekcji
      drog moczowych musza byc tez bakterie w posiewie i tyle (dwa czynniki na raz!).
      • julamimi Re: leukocyty 15.03.05, 09:39
        a jak szybko antybiotyk ma szanse wybic ewentualne bakterie?
        z mala bylam na izbie przyjec w czwartek wieczorem, wtedy tez wziela pierwsza
        dawke antybiotyku, a nastepnego dnia rano pobralam jej mocz na posiew (wg
        zalecenia szpitalnej pediatry, juz po wzieciu leku), ktory okazal sie byc
        jalowy.
        To znaczy ze antybiotyk taki skuteczny czy tych bakterii nigdy tam nie bylo?
        • mami7 Re: leukocyty 15.03.05, 09:51
          Tak się może zdarzyć, tym bardziej jesli trafi się.
          Pamiętam jednak też, że Twoja córeczka miała bardzo duzo białka w moczu, a to
          już naprawdę nie przelewki i wynik posiewu w tym wypadku nie zmieniłby zbyt
          wiele, jedynie lek.

Pozdrawiam
    • maladorotka Re: leukocyty 15.03.05, 09:50
      Julami, weijdz na nasza rozmowe - skad sie bierze zum.Ciesze sie ze wynik
      dobry. Bakterie mogly byc i raczej byly, bo ta temperatura i leukocyty o tym
      swiadcza, ale Zinat je zniszczyl. Tak wysokie miano leukocytow w moczu swiadczy
      o zapalenie drog moczowych. Gdyby leukocyty byly podniesione we krwi to
      swiadczyloby z stanie zapalnym w organizmie, ale w tym przypadku to w analizie
      moczu byly - wiec jest jasne, ze byl b. ostry stan zapalny. Poza tym duza ilosc
      bialka swiadczy o silnym stanie zapalnym w drogach moczowych. Powinnas jak
      najszybciejj zrobic USG i za 3 tygodnie posiew i analize moczu. Pozdrawiam cie
      serdecznie i bardzo sie ciesze ze malenka zdrowieje. Maladorotka
      • julamimi Re: leukocyty 15.03.05, 10:19
        zajrzalam do tamtego watku smile mam nadzieje, ze Twojej coreczce tez szybko minie
        ten stan zapalny - trzymam kciuki smile
        posiew jest jalowy, ale zinat mamy jeszcze brac jeszcze do niedzieli i w tym
        czasie powtorzyc ogolne. Probowalam zlapac siusiu i wczoraj, i dzisiaj, ale nic
        z tego - jutro kolejne podejscie

a tak przy okazji, to mnie moja mala rozbawila - ona jeszcze pieluszkowa, na
        nocnik robi wlasciwie tylko kupy. A ten mocz usilowalam jej pobrac wlasnie na
        nocniku (w srodku pojemniczek na mocz).
        No wiec wysadzam ja na nocnik, mowie 'zrob siusiu'. A ona na mnie patrzy,
        patrzy, zaczyna stekac, wystekala jakis centymetrowy bobek i zapiala z radosci,
        ze jej sie na zawolanie udalo dla mamy zrobic kupke wink
        • maladorotka Re: leukocyty 15.03.05, 10:41
          A moze przyklej jej woreczek, sa takie specjalne w aptece, bardzo wygodne.
          • mami7 Re: leukocyty 15.03.05, 14:40
            Worecki nie są wiarygodne, zupełnie nie polecam. No ewentualnie na badanie
            ogólne, jakby juz nie było innego wyjscia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka