Dodaj do ulubionych

Wyrwane ząbki

18.03.05, 12:56
Mój 22-miesięczniak miał problemy z ząbkami prawie od momentu pojawienia się
ich. W październiku byliśmy już umówieni na narkozę i wyleczenia wszystkiego
co się da. Niestety poważna choroba uniemożliwiła to. Wczoraj byliśmy na
zabiegu. Okazało się - podczas zabiegu -że trzeba usunąć górne jedynki i
dwójki. Reszta zębów wyleczona i zalapisowana.
Co teraz trzeba robić z małym, jakaś protezka czy nie? A rozwój mowy,
odgryzanie, zapadanie się górnej wargi. Może ktoś coś mógłby mi podpowiedzieć
w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • castellano33 Re: Wyrwane ząbki 18.03.05, 13:59
      Witaj,
      moja córeczka ma 25 miesięcy i juz nie ma górnych dwójek a jedynki są na
      wykończeniu. Ząbki nie zostały wyrwane lecz wypadły same za sprawą próchnicy i
      niedorozwoju szkliwa. Dentysta, do którego chodzimy zapowiedział nam, że
      jedynki utrzymają się jeszcze najwyżej rok, a poźniej wypadną tak jak dwójki.
      Wtedy konieczna będzie proteza. Byliśmy już na konsultacji u protetyka, który
      potwierdził, że koniecznie trzeba będzie zrobić protezę. Taką ze sztucznym
      podniebieniem, wyciąganą na noc "do szklanki". Ponoć bardzo dużo dzieci ma
      takie protezy z czego nie zdajemy sobie sprawy. Dzieci jak nas zapewnił szybko
      się do nich przyzwyczajają i dobrze tolerują. Jedyny warunek to skończone 3
      lata przez dziecko. Wtedy maluchy dobrze współpracują z protetykiem przy braniu
      wycisku. Młodsze dzieci mają problem ze słuchaniem poleceń lekarza i protezy
      się nie udają. Lekarz powiedział, że jak tylko Mała skończy 3 lata mamy przyjść
      i zrobimy protezę. Jeśli jedynki nie doczekają tego roku i wypadną wcześniej to
      trudno, musi tak chodzić aż do ukończenia 3 lat. Lekarz powiedział nam, że nie
      wolno zostawić dziecko z dziurą po czterech ząbkach, nie tylko ze względów
      estetycznych, ale przede wszystkim zdrowotnych (musi czymś gryźć, nie może być
      za dużego luzu pomiędzy ząbkami i musi być nacisk na dziąsło, aby w swoim
      czasie wyszły zęby stałe. Poza tym nauka mowy - nie można dopuścić, aby
      sepleniło). Tak więc radze udać się na konsultacje do ortodonty i protetyka, bo
      proteza dla Twojego synka jest konieczna. Pomęczycie się jeszcze rok, a potem
      zrobicie protezkę, ale na konsultacje udałabym się już teraz, bez czekania, aż
      skończy 3 lata.
      Pozdrawiam Cie serdecznie "współtowarzyszko zębowej niedoli" Laura
      • lidka90 Re: Wyrwane ząbki 18.03.05, 14:43
        Mam podobny problem bo jedynki i dwójki są w opłakanym stanie czy mogę prosić o
        namiary na protetyka który zajmuje się malymi dziećmi zaznaczam że jestem z
        Warszawy Bardzo dziękuję za pomoc
        • castellano33 Re: Wyrwane ząbki 18.03.05, 14:56
          Witaj, ja niestety nie mogę Ci pomóc, bo jestem z Katowic i znam specjalistów
          ze Śląska.Mam nadzieję, że ktoś poda Ci jakieś namiary. Może dentysta, do
          którego chodzisz z dzieckiem mógłby Cię dalej pokierować ? tak było z nami.
          Pozdrawiam Laura
    • dzidziamamusi Re: Wyrwane ząbki 18.03.05, 15:19
      W województwie pomorskim protezy dziecięce są refundowane! Wykonują je lekarze
      ortodonci którzy maja podpisane umowy z NFZ. Do wizyty u ortodonty nie jest
      potrzebne skierowanie. Może w Waszych rejonach istnieją podobne mozliwości!
      popytajcie
    • anewtamm Re: Wyrwane ząbki 18.03.05, 16:18
      Hej,

CZy możesz mi przesłać namiary na ten gabinet , który robił w narkozie ząbki.
      Jaki koszt i czy waro? Duża była próchnica?
    • a_melia Re: Wyrwane ząbki 20.03.05, 14:07
      My ten zabieg wykonywaliśmy w Warszawie w Fundacji Promocji Inicjatyw
      Stomatologicznych na ul.Miłej 6, tel. 887-88-44, 887-88-46.
      Czy warto? -
      • anewtamm Re: Wyrwane ząbki 21.03.05, 14:49
        Witaj,

Mój synek ma 6 ząbków zlakowananych z przodu. Wiecej nie dał mam zrobić przy
        pierwszej wizycie. Wiem że ma zapewne też niewidoczną gołym okiem próchnicę na
        dolnych zabkachi są one w plamkach. Zastanawiam się czy lapisować a w
        późniejszym okresie jak bedzie większy trochę i da zaborować zcy może odrazu
        zrobić to za jednym zamachem pod narkozą.
        Czy pamiętasz ile plomba tam kosztowała?
    • a_melia Re: Wyrwane ząbki 21.03.05, 18:43
      Wg informacji z recepcji 40-45zł / plombę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka