Dodaj do ulubionych

utyka na nóżke

23.03.05, 09:17
Mój 17 miesięczny synek 2 tygodnie temu zaczął utykać na prawą nóżkę.Ponieważ
nie widziałam, aby upadł, lub coś ciężkiego zrzucił na nogę pojechałam do
szpitala dzieciecego na ostry dyżur. Lekarz go zbadał, zrobił RTG i wszystko
wyszło ok. Dalej jednak utykał. Wczoraj zabrałam go do ortopedy - chirurga,
który również go zbadał, zlecił rtg obu nóżek i znowu wyszło że wszystko jest
w porządku. Mały pokazuje gdzie go boli (przy paluszkach). Pytałam o bóle
wzrostowe i chorobę Perthesa, ale lekarz wykluczyl obydwie możliwości.Nie
wiem co ma zrobić, przecież mały nie udaje. Szczerze mówiąc nie bardzo wiem
co dalej z tym zrobić. Może to skurcze, czasami jest tak że biega, biega i
nagle zaczyna utykać.
Obserwuj wątek
    • mamajacha Re: utyka na nóżke 23.03.05, 09:46
      czesc, u nas byla podobna sytuacja. zrobilam rtg, usg w tym usg brzucha i
      wzystko bylo ok. Najprawdobodobnie sobie przesilil nozke i po 2 tyg przestal
      kulec. A biedny dostawal juz leki przeciwazaplne z podejrzeniem zmian o podłozu
      reumatoidalnym. A wczesniej pokazywal na paluszki i nie chcial chodzic na
      dworze. Co sie okazalo-przyczynabyla prosta z apaluszkami-mial za male buty.
      Sprawdz wkladki do butow gdzie siegaja jego paluszki. Pozdrawiamsmile
    • e_r_i_n Re: utyka na nóżke 23.03.05, 11:14
      Moje dziecko tez zaczelo w zeszlym tygodniu utykac, bolala go nozka (tyle
      tylko, ze pokazywal na biodro) i okazalo sie, ze ma wysiekowe zapalenie stawu
      biodrowego. Diagnoza byla postawiona na podstawie USG.
      • plavusa Re: utyka na nóżke 23.03.05, 13:47
        u nas było bardzo podobnie i okazało sie, ze to zapalenie stawu kolanowego -
        Twojego synka powinien zbadac reumatolog. Nawet jesli przestanie utykac -
        choroba wróci z wieksza siłą. Sprawdź to koniecznie!
        • mamisio Re: utyka na nóżke 23.03.05, 14:42
          On bardziej kuleje niż utyka, ortopeda nie zalecał wizyty u reumatologa,
          możecie mi kogoś polecić?
          Poza tym to jest ewidentnie ból przy paluszkach, czy na rtg wyszło by zapalenie
          stawów?
          • e_r_i_n Re: utyka na nóżke 23.03.05, 14:53
            mamisio napisała:

> czy na rtg wyszło by zapalenie stawów?

Nie wiem. U nas, w zwiazku z podejrzeniem zapalenia, zlecono USG, nie RTG.
            • mamisio Re: utyka na nóżke 23.03.05, 15:03
              rozmawiałam z ortopedą u którego wczoraj byliśmy, powiedział, że przy
              reumatologicznym zapaleniu stawów objawem jest że staw jest troszkę opuchnięty
              i dziecko nie może biegać tak jak moje to robi.Takiemu zapaleniu sprzyja np
              przeziębienie a Michaś nie miał ani kataru ani kaszlu.
              Chyba wybiorę się do pediatry.
              • e_r_i_n Re: utyka na nóżke 23.03.05, 15:14
                Ale niekonicznie musi byc to reumatologiczne zapalenie. Z tego, co powiedziala
                nam nasza pani pediatra (ktora skierowala nas na dyzur chirurgiczny), u
                chlopcow jest to czeste powiklanie przeziebienia (czasami zapalenie ucha,
                czasami spojowek, a czasami stawow). U nas opuchlizny nie ma w ogole, bylo
                utykanie, bol, ale to staw biodrowy, wiec troche bardzo 'schowany'.
                • mamisio E_r_i_n : utyka na nóżke 23.03.05, 15:27
                  No więc dlatego nie chciałabym go ciągnąć do reumatologa. Nie miał ani
                  zapalenia ucha, spojówki tak ale 3 miesiące temu, i Ty mówisz o stawie
                  biodrowym, Michaś kuleje i pokazuje na paluszki u nóżek. Cholera mnie bierze,
                  najgorsze jest to, że nie można zlokalizować tego czegoś. A może on po prostu
                  uderzył sie wtedy i teraz jak sobie przypomni to tak reaguje. Nie wiem,jutro
                  wybiorę się do pediatry, albo coś mu sie w nóżkę wbiło (jakaś drzazga) o rany..
                  tak bym chciała być pewna że nic mu nie jest.
                  Po wczorajszym nie chcę go ciągać, bo wczorajszy dzień to trauma, byłam
                  prywatnie w LIMIE a żeby mu zrobić rtg, pielęgniarka powiązała go plastrami
                  (!!!???), na Niekłańskiej w Publicznym szpitalu było o niebo lepiej i
                  sprawniej, w tym przypadku jestem rozczarowana tą prywatną wizytą. Zafundowałam
                  mojemu dziecku stres za 180 zeta, no comments
                  • e_r_i_n Re: E_r_i_n : utyka na nóżke 23.03.05, 15:39
                    mamisio napisała:

> Nie miał ani zapalenia ucha, spojówki tak ale 3 miesiące temu, i Ty mówisz o
                    > stawie biodrowym, Michaś kuleje i pokazuje na paluszki u nóżek.

Nie nie, nie zrozumiałysmy sie. Ja mowiac o zapaleniu spojowek albo ucha
                    pisalam o tych chorobach jako o powiklaniach przeziebienia (i ze zapalenie
                    stawow - roznych) moze byc takim samym jak ww powiklaniem. Niekoniecznie miec
                    podloze reumatologiczne.

> na Niekłańskiej w Publicznym szpitalu było o niebo lepiej i sprawniej

My na dyzurze bylismy wlasnie na Nieklanskiej i tez jestesmy zadowolenie -
                    sprawnie, szybko. Pani doktor byla stanowcza (bo Wiktor juz mial dosc lekarzy),
                    ale wszystko przebiegalo tak, jak trzeba.
                    • mamisio Re: E_r_i_n : utyka na nóżke 23.03.05, 15:54
                      Ok, jutro pojadę do pediatry, nie będę męczyć Małego.Mam nadzieję że będzie to
                      ostatnia wizyta.
                      • e_r_i_n Re: E_r_i_n : utyka na nóżke 23.03.05, 16:47
                        mamisio napisała:

> Mam nadzieję że będzie to ostatnia wizyta.

Trzymam kciuki, żeby tak było.
                        My jutro z kolei jedziemy na wizytę kontrolną do chirurga. Mam nadzieję, że w
                        swieta wykorzystamy ładną pogodę i dostaniemy zgodę na spacery (bo ostatni
                        tydzien Wiktor spedzic musial w lozku - zero chodzenia).
    • aniapatryk Re: utyka na nóżke 23.03.05, 14:04
      Natomiast u mojej znajomej coreczki wykryto Idiopatyczne młodziencze zapalenie
      stawów.( zaczeło sie utykaniem). Zawsze najlepiej skonsultowac sie z
      reumatologiem
      • jackosia1 Re: dziecko utyka na nóżkę 09.07.14, 14:23
        Witam,
        moje dziecko zaczęło utykać na nóżkę i zauważyłam spuchnięte kolanko. Wg ortopedy wszystko jest ok. Miałam szczęście, że nie włożyli mojemu dziecku nogi w gips - bo tak robią niestety niedoświadczeni lekarze. Teraz jest moje dziecko pod opieką reumatologa - stwierdzono MIZP. Znam jednak przypadek, gdzie przy takich samych objawach założono dziecku gips. Dziecko dostało przykurczu w wyniku czego doszło już do takich zmian, że dziecko niestety już będzie kulało. RODZICE nie pozwalajcie na gips w takich przypadkach !!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka