Dodaj do ulubionych

kleszcze !

30.05.05, 11:28
Witam.Moj syn ma 18 miesiecy i dzisiaj wyciagnełam mu kleszcza .mam pytanie
czy przezywalyscie to kiedys??? i jakie byly skutki ?
Obserwuj wątek
    • anek.anek Re: kleszcze ! 30.05.05, 11:47
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=24034681&a=24034681
      poczytaj ten wątek. Obserwuj malucha - jesli w najbliższym czasie będzie miał
      wysoką temp. jedź szybko do szpitala zakaźnego (może to być odkleszczowe
      zapalenie opon mózgowych)
      Jeśli w ciągu najblizższych 3-4 miesięcy w miejscu ugryzienia wystąpi rumień,
      lub jeśli zauważysz jakieś zmiany neurologiczne (my mieliśmy porażenie nerwu
      twarzowego) to też szybko do szpitala zakaźnego - to są z kolei bjawy boreliozy.
      Po kilku tygodniach od ugryzienia możesz wykonać badanie z krwi na obecność
      bakterii powodujących boreliozę.
      i na przyszłość przed każdym spacerem smaruj dziecko preparatem odstraszajacym
      kleszcze.
      No i bez panikismile
      • karin31 Re: kleszcze ! 30.05.05, 12:24
        Dzieki za odpowiedz i podanie strony, lekko zaczerwienione ma w tym miejscu a
        dokladnie pod kolankiem.
        • anek.anek Re: kleszcze ! 30.05.05, 13:07
          Rumień nie występuje chyba (!) tak od razu po ukąszeniu. zresztą jest
          dosyćcharakterystyczny. ale jeśli zaczerwienienie się utrzyma to po trzech
          tygodniach możesz zrobić te badania. Wcześniej nie ma sensu, bo we krwi nic nie
          będzie, dopiero po upływie kilku tygodni cokolwiek można zobaczyć.
          Jeśli będziesz się wybierała z tym problemem do lekarza, to (o ile masz
          mozliwość), nie idź do pediatry, tylko do lekarza zajmującego sięchorobami
          zkaźnymi. Chociaż ani borelioza, ani odkleszczowe zap. opon mózg. nie są
          zakaźne, to w Polsce tymi chorobami zajmują się właśnie lekarze "zakaźnicy".
    • polyana1 Re: kleszcze ! 31.05.05, 12:08
      Witaj.
      Moje dziecko w wieku dwóch lat dwa razy złapało kleszcza. W obu przypadkach
      nakazano nam obserwację miejsca ukłucia. Było lekko zaczerwienione, ale po
      dwóch dniach zeszło. Oliwcia jest zdrowiutka. Ja będąc w ciąży miałam kleszcza
      przyczepionego do brzucha. Na szczęście jesteśmy zdrowi.
      Spokojnie. Nie każdy kleszcz jest nosicielem boreliozy.
      Pozdrawiam
      Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka