Dodaj do ulubionych

gruczoły sutkowe.

03.06.05, 19:20
Drogie mamy, mam pytanie . Moja córka od 6 m-ca życia ma powiększone gruczoły
sutkowe. (obecnie ma 15 m-cy). Była kilkakrotnie konsultowana u lekarzy
pediatrów (3) i każdy zgodnie potwierdzał iż jest to związane z karmieniem
piersią (moje hormony przenikają do pokarmu), a po zakończeniu z czasem
zanikną . Zalecili obserwację pod kontem powiększania się i stanu zapalnego.
Od trzech miesięcy nie karmię piersią, ale gruczoły nadal są powiększone.
Lekarze uparcie każą obserwawać. Czy któraś z mam miała podobne problemy i
jak długo one trwały. Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • justycha_1 Re: gruczoły sutkowe. 03.06.05, 22:53
      Moja córka ma powiększone gruczoły od 4-5 mies zycia.Karmona była piersią do 7
      miesiąca.cekałam i obserwowałam o 12 mies.Własciwie było bz.Tylko jeden
      pediatra/na czterech/zaproponował konsultację endokrynologicna.Endokrynolog
      dzieięcy obejrzał, kazał oberwowac i czekać,po pół roku kontrola.Z reguły
      takie zmiany same się cofają.Rozpoznanie-przedwczesne dojrzewaie-postac
      łagodna.Przed 2 rż i tak nie leczą takich dzieci.Zaproponował mi ewentualnie,że
      położy mała na oddział i zrobi wzystkie konieczne badania,łącznie z rtg
      ręki.Wołam czekac,żeby nie narażac córki na niepotrzebny stres.Ostatnio
      zauważłam ,że lewy gruczoł jest już ok,ale prawy zmniejszył się nieznacznie i
      już musiłabym umówi się na wizytę.Postaram się zrobić to w czerwcu i napiszę co
      dowiedziłam się.Mój lekarz jest z Poznaia i jeśli jesteś zainteresowana napisz
      na: justyna_lepk@poczta.onet.pl
      Jesli masz być niespoojna,to lepiej udaj się do specjalisty.Pozdrawiam.Justyna
      • aka10 Re: gruczoły sutkowe. 03.06.05, 23:15
        Mialam tak z malym,do tego jeszcze mleko mu kapalo.Lekarka kazala bandazowac i
        po kilku miesiacach calkiem zniknelo.Pozdrawiam.
        • urszula1_edziecko Re: gruczoły sutkowe. 05.06.05, 23:27
          Witajcie!
          Troche pocieszylyscie mnie, a wlascwie "Wasi" lekarze, ktorzy zgodnie twierdza,
          ze nie ma sie czym przejmowac. Mam tan sam problem z Asia. Ona ma powiekszone
          gruczoly piersiowe od drugiego chyba mca zycia a teraz ma 16. W Polsce lekarze
          (2) mowili, ze od moich hormonow z mleka, ale nie karmie juz od 4 mcy, a
          problem nie znika. Teraz jestem w Angli i tu lekarz pierwszego kontaktu
          powiedzial tez, ze nie ma sie czym przejmowac, gorzej gdyby nagle zaczela
          szybko bardzo rosnac i przybierac na wadze. Na wszelki wypadek dostalam jednak
          skierowanie do pediatry (tu tak trzeba, bo to tylko w szpitalu) i jak cos
          wiecej bede wiedziec to napisze.
          Mam jeszcze pytanie do Justyny, ile Twoja malutka miala jak jej sie to
          zmniejszylo i ile uplynelo czasu od konca karmienia piersia?
          Pozdrawiam,
          Ulka
    • dorotakatarzyna Re: gruczoły sutkowe. 07.06.05, 09:44
      Miałam podobny problem z córką. Zauważyłam powiększone gruczoły około 6 mies.
      życia.Wtedy już nie karmiłam, a mała jeszcze nie jadła mięsa, więc to nie od
      kurczaków, jak sugerują niektórzy lekarze. Chodziłyśmy do ginekologa
      dziecięcego. Robiono jej badanie usg narządów rodnych, wszystko ok. Tylko
      obserwacja. Teraz ma prawie 8 lat i na razie żadnych objawów przedwczesnego
      dojrzewania.
    • karolcia111 Re: gruczoły sutkowe. 07.06.05, 09:48
      idź do ginekologa dziecięcego (mogę dać Ci namiary) i niech zrobią małej usg
      jajników. przy takich objawach moja miała torbielki na jajnikach. samo sie teraz
      cofa ale ma wylkuczone z diety i jaja i drób. poediatrzy zazwyczaj bagatelizują
      takie stany. mnie intuicja nie zawiodła jak się okazało.
      • urszula1_edziecko Re: gruczoły sutkowe. 07.06.05, 10:43
        Witajcie,
        Mam jeszcze pytanie do Doroty - ile Twoja corcia miala jak jej sie zaczelo to
        cofac?
        Pozdrawiam
        Ulka
        • dorotakatarzyna Re: gruczoły sutkowe. 08.06.05, 17:29
          Właściwie się nie cofnęło, bo cały czas ma takie twrde kuleczki. Ale to się nie
          powiększa.
          • kasia2511 Re: gruczoły sutkowe. 08.06.05, 18:07
            Moja córcia też ma powiększony jeden gruczoł. Już nawet kiedyś na forum
            pytałam, ale wtedy żadna mama nie odpowiedziała.
            Córeczka ma w tej chwili prawie 10 miesięcy i od jakiś 3 zaobserwowałam, że
            jeden cycuszek jej się powiększa. Nasza lekarka stwierdziła ze to może być od
            kurczaków chyba rzeczywiście tak jest, bo kiedy je wyeliminowałam z diety to
            gruczoł się zmniejsza a po podaniu męska jest nawrót.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka