Dodaj do ulubionych

ropiejące oczko

06.06.05, 18:49
mojej niespełna dwutygodniowej córeczce bardzo ropieje jedno oczko - po
dwugodzinnym śnie ma je tak sklejone, że z trudem otwiera. Przemywam solą
fizjologiczną a czasem rumiankiem, ale nie pomaga. Co robić?
Obserwuj wątek
    • kamioda Re: ropiejące oczko 06.06.05, 18:50
      przede wszystkim nie przemywaj rumiankiem bo podobno b.często uczula i skutek
      odwrotny
      • sobeautyfull Re: ropiejące oczko 06.06.05, 19:26
        przeczytałam przed chwila wiele postów na ten temat , bo mam identyczny
        problem. Najbezpieczniej zgłosić problem lekarzowi , powie Ci czym dokładnie
        przemywac ewentualnie zapisze krople, może też się okazać ,że kanalik łzowy
        jest zapchany,wtedy będzie potzrebne przetykanie kanaliku
        • agula82 Re: ropiejące oczko 06.06.05, 19:28
          kropelki pewnie przepisze,a co do przetykania kanalika(bo pewnie jest
          niedrozny)to popros pediatre,aby pokazal jak sie go masuje,aby udroznic.bardzo
          duzo noworodkow ma te przypadlosc(moj synek tez mial)/aga
    • onna6 Re: ropiejące oczko 07.06.05, 21:47
      Mam ten sam problem. Zaczęło się jak moja córka miała prawie 4 tyg. Byłyśmy u
      lekarza, który zalecił masaż aby przetkać kanaliki, dostała równieś gentamecynę
      i do przemywania sól fizjologiczną. Miałyśmy to stosować przez 4 dni, potem
      tylko masaż. Jak nie przejdzie to skierowanie na posiew. Oczywiście nie
      przeszło. Na posiew jeszcze nie poszłyśmy, bo szukam innych rozwiązań.
      Oczywiście jest o wiele lepiej ale nie doskonale. Sąsiadka, której córka miała
      dokładnie to samo dała mi sulfacyt i kwas borny do przemywania oczu. Mamy to
      stosować przez 3 dni. Nie wiem co to jest kwas borny i czy można go stosować u
      noworodków. Czy ktoś z Was spotkał się z tym problemem? Czy ktoś z Was używał
      kwasu bornego?
      • katarzyna_b1 Re: ropiejące oczko 07.06.05, 22:26
        NIE WOLNO używać kwasu bornego pod żadną postacią u dzieci poniżej 3 roku życia
        (między innymi kremu tormentiol, co wiele osób stosuje na odparzenia). Polecam
        lekturę postów eksperta na forum "kosmetyki dziecięce", a w załączeniu podaję
        link z odpowiedzią na mój post na temat kwasu bornego do oczu...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=23304099&a=23333738
        • starmon Re: ropiejące oczko 10.06.05, 21:24
          nie wolno uzywac kwasu bornego u takich maluchów, najlepiej iść do lekarza
          niech pokarze jak się masuje kanalik to naprawdę pomaga, moja córcia miała też
          przepisany sulfamitacyt takie kropelki. Masaż i kropelki i jak pomogło
    • anetahab Re: ropiejące oczko 07.06.05, 22:20
      miałam do dzis ten sam problem (oby nie powrocił), koniecznie zrob wymaz tej
      ropki, bo powody moga byc dwa, czasem jednoczesnie. Zatkany kanalik lub jakas
      bakteria szpitalna. Moja Dzidzia (na wymazie wyszla bakteria) brala 7 dni
      krople z antybiotykiem ale nie pomoglo, masowalismy, dzis mielismy wizyte u
      okulistki i... od rana nic ropki (mamy wypisane nowe krople jezeli ropka
      powroci), wiec wizyta byla krotka, moze sie przetkal kanalik od masazu? Cały
      dzien dzis bez ropki. Skierowanie na zabieg to ostatecznosc, nie daj sie tez
      (jak nam jedna lekarka pediatra wypisala) namowic (chyba ze bedzie to
      niezbedne) na podawanie doustnie antybiotyku, po co truc dziecko. Okulistka tez
      potwierdzila ze to nie ma sensu: krople, sól, masaż...
    • mandara Re: ropiejące oczko 07.06.05, 23:49
      Zdecydowanie zgłoś się do okulisty.Z całą pewnością ma niedrożny kanalik łzowy.
      Moja córeczka ma niestety wrodzoną wadę niedrożności..walczę z tym już 1,5
      roku..niestety u niej konieczna jest rekonstrukcja kanalika..jeżeli jesteś ze
      śląska to polecam dr.Filipek szpital kliniczny nr.5 na ceglanej w Katowicach.
      • aneta962 Re: ropiejące oczko 13.06.05, 21:21
        Moja córka miała ten sam problem oczko nie mogła otworzyć rano było
        zaropiałe.Byliśmy u okulisty przepisał krople Tobrex,Sulfacetamidum 10% , maść
        Atecortin i przemywałam solą fizjologiczną masowałam kanalik nic nie pomogło.Od
        okulisty dostałam skierowanie i byliśmy w Rybniku w Orzepowicach szpitalu tam
        był zabiek trwał pare minut od tamtej pory jest wszystko dobrze.
        • kaskaka Re: ropiejące oczko 14.06.05, 01:22
          i moja córcia miała ten problem, ponoć do pół roku pozatykane kanaliki to nic
          strasznego, więc czekałam bez przetykania i rzeczywiście-nawet nie zauważyłam
          dokładnie kiedy-skończyły się problemy z ropiejącymi oczkami mniej więcej w
          okolicach 6 miesiąca życia. Też przemywałam oczka solą fizjologiczną i przez
          jakiś czas zakrapiałam biodacyną.
          Pozdrawiam.
    • bri Re: ropiejące oczko 14.06.05, 14:26
      Mojej coruni tez ropialo oczko. Przemywalam sola i herbata, zakrapialam
      gentamycyna, nie pomagalo. Okulista przepisal jej krople Ciloxan. Mialam
      wrazenie, ze po nich ropialo jej jeszcze gorzej. W koncu przestalam jej
      zakraplac cokolwiek, przemywalam tylko herbata. Ropienie przeszlo jak reka
      odjal kiedy skonczyla trzy miesiace.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka