bogdaa 06.06.05, 18:49 mojej niespełna dwutygodniowej córeczce bardzo ropieje jedno oczko - po dwugodzinnym śnie ma je tak sklejone, że z trudem otwiera. Przemywam solą fizjologiczną a czasem rumiankiem, ale nie pomaga. Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamioda Re: ropiejące oczko 06.06.05, 18:50 przede wszystkim nie przemywaj rumiankiem bo podobno b.często uczula i skutek odwrotny Odpowiedz Link Zgłoś
sobeautyfull Re: ropiejące oczko 06.06.05, 19:26 przeczytałam przed chwila wiele postów na ten temat , bo mam identyczny problem. Najbezpieczniej zgłosić problem lekarzowi , powie Ci czym dokładnie przemywac ewentualnie zapisze krople, może też się okazać ,że kanalik łzowy jest zapchany,wtedy będzie potzrebne przetykanie kanaliku Odpowiedz Link Zgłoś
agula82 Re: ropiejące oczko 06.06.05, 19:28 kropelki pewnie przepisze,a co do przetykania kanalika(bo pewnie jest niedrozny)to popros pediatre,aby pokazal jak sie go masuje,aby udroznic.bardzo duzo noworodkow ma te przypadlosc(moj synek tez mial)/aga Odpowiedz Link Zgłoś
onna6 Re: ropiejące oczko 07.06.05, 21:47 Mam ten sam problem. Zaczęło się jak moja córka miała prawie 4 tyg. Byłyśmy u lekarza, który zalecił masaż aby przetkać kanaliki, dostała równieś gentamecynę i do przemywania sól fizjologiczną. Miałyśmy to stosować przez 4 dni, potem tylko masaż. Jak nie przejdzie to skierowanie na posiew. Oczywiście nie przeszło. Na posiew jeszcze nie poszłyśmy, bo szukam innych rozwiązań. Oczywiście jest o wiele lepiej ale nie doskonale. Sąsiadka, której córka miała dokładnie to samo dała mi sulfacyt i kwas borny do przemywania oczu. Mamy to stosować przez 3 dni. Nie wiem co to jest kwas borny i czy można go stosować u noworodków. Czy ktoś z Was spotkał się z tym problemem? Czy ktoś z Was używał kwasu bornego? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna_b1 Re: ropiejące oczko 07.06.05, 22:26 NIE WOLNO używać kwasu bornego pod żadną postacią u dzieci poniżej 3 roku życia (między innymi kremu tormentiol, co wiele osób stosuje na odparzenia). Polecam lekturę postów eksperta na forum "kosmetyki dziecięce", a w załączeniu podaję link z odpowiedzią na mój post na temat kwasu bornego do oczu... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=23304099&a=23333738 Odpowiedz Link Zgłoś
starmon Re: ropiejące oczko 10.06.05, 21:24 nie wolno uzywac kwasu bornego u takich maluchów, najlepiej iść do lekarza niech pokarze jak się masuje kanalik to naprawdę pomaga, moja córcia miała też przepisany sulfamitacyt takie kropelki. Masaż i kropelki i jak pomogło Odpowiedz Link Zgłoś
anetahab Re: ropiejące oczko 07.06.05, 22:20 miałam do dzis ten sam problem (oby nie powrocił), koniecznie zrob wymaz tej ropki, bo powody moga byc dwa, czasem jednoczesnie. Zatkany kanalik lub jakas bakteria szpitalna. Moja Dzidzia (na wymazie wyszla bakteria) brala 7 dni krople z antybiotykiem ale nie pomoglo, masowalismy, dzis mielismy wizyte u okulistki i... od rana nic ropki (mamy wypisane nowe krople jezeli ropka powroci), wiec wizyta byla krotka, moze sie przetkal kanalik od masazu? Cały dzien dzis bez ropki. Skierowanie na zabieg to ostatecznosc, nie daj sie tez (jak nam jedna lekarka pediatra wypisala) namowic (chyba ze bedzie to niezbedne) na podawanie doustnie antybiotyku, po co truc dziecko. Okulistka tez potwierdzila ze to nie ma sensu: krople, sól, masaż... Odpowiedz Link Zgłoś
mandara Re: ropiejące oczko 07.06.05, 23:49 Zdecydowanie zgłoś się do okulisty.Z całą pewnością ma niedrożny kanalik łzowy. Moja córeczka ma niestety wrodzoną wadę niedrożności..walczę z tym już 1,5 roku..niestety u niej konieczna jest rekonstrukcja kanalika..jeżeli jesteś ze śląska to polecam dr.Filipek szpital kliniczny nr.5 na ceglanej w Katowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta962 Re: ropiejące oczko 13.06.05, 21:21 Moja córka miała ten sam problem oczko nie mogła otworzyć rano było zaropiałe.Byliśmy u okulisty przepisał krople Tobrex,Sulfacetamidum 10% , maść Atecortin i przemywałam solą fizjologiczną masowałam kanalik nic nie pomogło.Od okulisty dostałam skierowanie i byliśmy w Rybniku w Orzepowicach szpitalu tam był zabiek trwał pare minut od tamtej pory jest wszystko dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskaka Re: ropiejące oczko 14.06.05, 01:22 i moja córcia miała ten problem, ponoć do pół roku pozatykane kanaliki to nic strasznego, więc czekałam bez przetykania i rzeczywiście-nawet nie zauważyłam dokładnie kiedy-skończyły się problemy z ropiejącymi oczkami mniej więcej w okolicach 6 miesiąca życia. Też przemywałam oczka solą fizjologiczną i przez jakiś czas zakrapiałam biodacyną. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: ropiejące oczko 14.06.05, 14:26 Mojej coruni tez ropialo oczko. Przemywalam sola i herbata, zakrapialam gentamycyna, nie pomagalo. Okulista przepisal jej krople Ciloxan. Mialam wrazenie, ze po nich ropialo jej jeszcze gorzej. W koncu przestalam jej zakraplac cokolwiek, przemywalam tylko herbata. Ropienie przeszlo jak reka odjal kiedy skonczyla trzy miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś