Dodaj do ulubionych

mokry kaszel

08.06.05, 22:32
Mój roczny synek ma mokry kaszel dostaje dwa syropy zapisane przez pediatrę(przeciwzapalny i wykrztuśny), mam pytanie ile zazwyczaj trwa taki kaszel. Mały męczy się już od pierwszego, katarek pomału przechodzi do historii, a w płucach flegma furczy jak pierwszego dnia choroby. To jest Jego pierwszy kaszel i nie wiem ile to jeszcze może potrwać. Strasznie mi małego żal, bo biedulek nie potrafi wypluć wydzieliny, wszystko połyka a potem tym niestety wymiotuje. Więc mi się już marzy koniec tego koszmaru.
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: mokry kaszel 08.06.05, 22:49
      Czy wiesz, ze taki kaszel moga powodować pasożyty?
      Badałaś już je u swojego synka?
      12 miesięcy brania wszystkiego do buzi to ogromny kapitał... Brania wszystkiego
      jak popadnie do buzi. Pasożyty daja czasami taki kaszel i wymioty.
      Dają szereg innych objawów. U każdego inne...
      Niestety.
      Na forum alergie dziecięce poszukaj haseł:
      owsiki
      glista
      lamblia
      grzyby
      candida
      Warto.
      • wiga1968 Re: mokry kaszel 09.06.05, 00:14
        Dołączam sie do sigvaris. Mały miał właśnie taki kaszel. Leki wykrztuśne
        powodowały tylko jeszcze większe zwiększenie wydzieliny, aż do wymiotów.
        Antybiotyk nie wnosił żadnych zmian. To trwało pół roku, zanim zrobiłam badanie
        w kierunku pasożytów. Lamblia, mam nadzieję już jest usunięta i kaszel prawie
        też (bardzo rzadko, ale jeszcze troszkę mały pokasłuje)
        • 76kitka Re: mokry kaszel 09.06.05, 09:30
          badania kału miał robione, były jałowe. Teraz to raczej przeziebienie, wszyscy juz jesteśmy chorzy, mamy kaszel, katar, gardła nas bolą. Dzisiaj małemu jakby sie poprawiało, mniej kaszle, aczkolwiek furczy dalej.
          • sigvaris Re: mokry kaszel 09.06.05, 12:56
            Kitka, ja przepraszam, że wracam. Ale napisałaś jałowe...
            Wynik badań w kierunku na pasożyty nie może mieć napisane jałowe.
            Zrobiłaś zwykłe badanie kału w kierunku bakterii (to zupełnie co innego) i
            dostałaś wynik jałowy.
            Pasożyty bada się też z kału, ale trzeba wyraźnie zaznaczyć na zleceniu:
            1. badanie w kierunku lamblii
            2. badanie w kierunku grzybów
            3. badanie w kierunku robaków ( choć to badanie obiegowo nazywa się "na
            pasożyty", jest to o tyle nieprawdą, że robaki to tylko 1/3 pasożytów, bo jest
            przecież i lamblia - pierwotniak i candida - grzyb).
            Jeśli przynudzam, przepraszam.
            • 76kitka Re: mokry kaszel 09.06.05, 21:28
              Miał badany kał i pod kątem bakterii i pasożytów, bo miał chwilkę temu biegunkę, nic nie znaleźli. To bezbolesne badanie zrobię mu jeszcze na grzyby i pierwotniaki. chyba nie powinien mieć z tym problemów, bo nie chodzi do żłobka, nie ma starszego rodzeństwa, myjemy ręcę, zabawki małego, chociaż mamy kota, lepiej zrobię te wszystkie badania , o których piszesz, co prawda kot nie wychodzi z domu, ale czasem zje sórowe mięso. Dzięki za info, nawet nie wiedziałam, że tyle się można dowiedzieć z dziecięcej kupki.
              • sigvaris Re: mokry kaszel 09.06.05, 22:38
                wiesz... a propos dziecięcej kupki..
                u nas, w naszej rodzinie wyszło, że to my rodzice zaraziliśmy nasze dziecko. To
                nas nigdy nikt nie przebadał pod tym kątem....NIGDY.
                I przy mojeje ciąży, gdzie wydawało się że miałam robione wszystkie badania.
                Wszystko, łącznie z amniopunkcją (bad. prenatalne) - lamblii nikt mi nie
                sprawdził.... NIKT. Żaden z lekarzy.
                Was ktoś kiedykolwiek badał? Bo nas nikt i nigdy. Od naszego dzieciństwa.
    • anek.anek Re: mokry kaszel 09.06.05, 12:24
      mój syn przy przeziębieniu potrafił kaszleć nawet do 3 tygodni. Ale z każdym
      dniem coraz mniej. o dziwo przy zapaleniu płuc prawie w ogóle nie kaszlałsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka