kobietta2 10.06.05, 20:22 Dziewczyny, czy miałyście problem z niskim żelazem? Czy któraś z Was stosowała Hemofer? Mojemu dziecku w ogóle nie pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edycia274 Re: niskie żelazo 10.06.05, 20:51 moja mi caly czas niski poziom wziela juz 2 butle ferrum i wit b6 Odpowiedz Link Zgłoś
kobietta2 Re: niskie żelazo 10.06.05, 20:56 I co pomaga jej? Mój mały miał poziom żelaza 41 a po dwóch miesiącach zażywania Hemoferu poziom SPADŁ mu do 31. Po po prostu jestem załamana. Czy Twoja mała też miała taki niski poziom? Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: niskie żelazo 10.06.05, 21:41 moja ma 25 po lekach i nic, ale w lipcu mam konrole u hematologa, powiedz mi czy karmisz piersia? Odpowiedz Link Zgłoś
ula28 Re: niskie żelazo 10.06.05, 22:17 mój mały miał poziom hemoglobiny 11,3 i pediatra zaleciła mu hemofer (ze względu na żołtaczkę, którą przechodził po urodzeniu) - zaleciła hemofer 3razy dziennie po 5 kropli - stosuje kilkanaście dni - znajoma pielięgniarka poleciła mi niemieckie krople "Ferro sanol" w kroplach - podobno lepiej przyswajalne... a więc stosuję - martwi mnie tylko to, że moj miały nie mial badanego poziomu żelaza, a mimo to zalecono mu hemofer. Czy to prawidłowe? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: niskie żelazo 10.06.05, 22:28 no nie bardzo..hemoglobina swoja droga, a zelazo swoja hm Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: niskie żelazo 10.06.05, 23:35 Ponieważ pasożyty maja milion objawów ja znów pozwolę sobie... Pasożyty to trzy różne grupy, żyjące w przewodzie pokarmowym: -robaki (owsiki, glista, tęgoryjce i inne) - grzyby (w tym candida, co też daje pleśniawki, afty) - pierwotniaki (lamblia, występuje w Polsce terytorialnie i w związku z tym powszechnie). A tych trzech grup najbardziej szczelnie (UWAGA!!!) lamblia obkleja przewód pokarmowy swoimi cystami. I podawanie wtedy witamin, czy innych preparatów nie ma sensu. Nic się nie wchłania. Cysty są jak tapeta nieprzepuszczalna. Dlatego przy anemii leczonej bez skutku) warto sprawdzić, czy jej - lamblii - tam czasem nie ma w organiźmie. Lamblia u dorosłych (dzieci też) daje też anemię, wypadanie włosów, częste zapadanie na rózne choroby, przeziębiena, depresje, nadpobudliwość, ospałość, zatwardzenia lub wręcz rozwolnienia, czasmi zapalenie układu moczowego, bóle gardła, bolący 3-ci migdał... I wiele wiele innych objawów, które mogą wystąpić lub nie. Pojedyńczo, lub czasami w parach.... Czasami nie występują, tylko w badaniach krwi są ciągle wysokie kwasochłonne. Tak czy inaczej lekarze leczą nas na wszystko ... ale nie sprawdzają podstawy, tej banalnej - pasożytów. Niestety wiemy to po sobie. Dużo o tym piszemy na forum : alergie. Dlaczego lekarze nie leczą i nie sprawdzają? Bo pasożyty to specjalność parazytologów lub lekarzy zakaźnych... Pediatrzy ... coż nic nie wiedzą. I nie sprawdzają pod tym kątem, naszych dzieci. Dodam wszytko-biorących- do- buzi-dzieci... Po antybiotykach... Czyli potenclalnych chorych na choroby odpasożytnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: niskie żelazo 10.06.05, 23:37 moja corka jak lezala na oddziale gastrologii mila robionae badania raz wyszlo ze ma dodatni wynik na lamblie a lekarz a nic za male dziecko by leczyc...i ze nie mozliwe u tak malego..potem zrobiony i ujemny..a teraz mnie zaniepokoilas,,,chyba jej zrobie badanie kupki Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: niskie żelazo 10.06.05, 23:52 nie ma dzieci za małych na pasożyty! To my, rodzice je zarażamy. Przecież nas nikt ani nie badał, ani nie leczył. Latami. Latami. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
szpdny Re: niskie żelazo 12.06.05, 16:58 Witam!Mój trzyletni syn ma od urodzenia b.niski poziom żelaza.Przez 1,5 roku z przerwami dostawał hemofer i nic.Hematolog stwierdziła że to nawet nie jest anemia tylko "nieprzyswajalność"żelaza.Sama dowiedziałam się że na rynku jest nowe żelazo w syropie i poprosiłam o receptę.To Ferrum Lek.Bardzo dobre w smaku,nie czerni zębów i jest o wiele lepiej przyswajane.Z tym tylko,że kiedy go "odstawiam"poziom znów spada.Ale to inny problem bo właśnie żaden lekarz nie doszedł zródła dlaczego to żelazo tak ucieka.Zaciekawił mnie temat pasożytów.Nikt mi nie proponował testu.Robiłam tylko alergiczne i wyszla candida (ma nawracającą grzybicę skóry)Oprócz tego często sie przeziębia i przez 2mies.nie wychodzi z zap.oskrzeli.Muszę sie tym zainteresować blizej.Dzięki i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: niskie żelazo 12.06.05, 22:55 Przy lamblii candida wręcz lubi się doczepiać... Niestety. Jednak leczenie trzeba zaczynać od lamblii. Jak uwolnisz dziecko od cyst i toksyn lamblii - to trwa do 2 miesięcy od zakończenia podawania leku przeciw lambli (lek podaje się 5-7 dni) i leczy całą rodzinę i nianie i innych "dziadków" - wtedy zacznij wojowac z candidą. Inaczej się jej nie pozbędziesz. Najpierw lamblia, potem 2 miesiące czekania aż organizm wydali toksyny, potem leczenie czekogolwiek innego. Tylko po wyleczeniu lamblii leczenie grzyba to pestka. Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: niskie żelazo 13.06.05, 22:45 U mojego dziecka powodem niskiego żelaza była glista. Dziwne, że lekarze w pierwszej kolejności nie wysyłają na badanie w kierunku pasożytów - tylko ładują hemofer miesiącami. Odpowiedz Link Zgłoś
tabaluga0 Re: niskie żelazo 14.06.05, 08:23 Czy robic badania kału nalezy poprosic o badanie na pasozyty czy jakies inne? Odpowiedz Link Zgłoś
joamey Re: niskie żelazo 14.06.05, 18:42 Właśnie dziś byłam u alergolog, która jak zobaczyła niedobre wyniki badań krwi 3,5-letniej córki to dała skierowanie na badanie kału - pasożyty i lamblie. I to wystarczy - robi się to trzy razy, przez np. trzy kolejne dni przynosi się do badania pojemniczki do laboratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
estocek Re: niskie żelazo 14.06.05, 18:52 MOja roczna córeczka też ma niski poziom zelaza 51, niska hemoglobine 8,2. I zazywamy ferrum lek, kontrola za 1,5 miesiaca. Czy powinnam sie niepokoic i zrobic badania w kierunku pasozytow? Jak sie takie badanie robi i jakie zlecenia nalezy dac, prosze napioszcie, zrobie je we wlasnym zakresie Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: niskie żelazo 14.06.05, 19:14 estocek, moja córka też miała 8,2 hemoglobiny i też bierze ferrum lek już po 4 tyg ma 9,7 , także poczekaj do kolejnej morfologii i jeśli nie będzie poprawy, to wtedy zacznij myśleć o innych badaniach Odpowiedz Link Zgłoś
kobietta2 Re: niskie żelazo 15.06.05, 10:12 Wiecie co? Powtórzyłam małemu badanie i poziom żelaza wyniósł 40. Czy w ciągu dwóch dni poziom żelaza się może tak zmienić? Raz 30, raz 40... To i tak mało w każdym razie... Odpowiedz Link Zgłoś
estocek Amania 15.06.05, 21:44 Dzieki za to, ze napisalas jak to bylo u Ciebie. Moze rzeczywiscie poczekam. Nie wiem czy to mozliwe, ale Mala miala najpierw 7,7 a za tydzien (bo pediatra stwierdzial, ze moglo sie lab. pomylić) w którym brała już ferrum było 8,2 czy to możliwe? A jesli mozesz proszę odpisz w jakim wieku była Twoja córeczka, jak miała tak niski poziom, ile brała ferrum? U nas przez nieskie żelazo odwołano zebiag usuniecia cysty Kolejny termin w pazdzierniku, zobaczymy jak wtedy bedzie wygladala morfologia. czy po twoim dziecku bylo widac, ze ma anemię? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kobietta2 Re: Amania 16.06.05, 10:35 Moje dziecko ma 11 miesięcy i po jego zachowaniu absolutnie nie można byłoby stwiedzić że ma anemię: jest bardzo żywy, raczukje, próbuje chodzić, rozwija się zgodnie z normami, a nawet pani neurolog powiedziała, że trochę wyprzedza dzieci w jego wieku.Trzy miesiące temu robiliśmy morfologię i było wszystko OK z hemoglobiną, ale zrobiłam to badanie zaraz po szczepionce i coś tam się mojej pani doktor nie podobało i kazała powtórzyć wyniki za miesiąc. I wtedy okazało się, że żelazo spadło do 41. Gdyby nie to, to byśmy nawet nie wiedzieli że ma anemię. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1715 Re: Amania 16.06.05, 11:10 czy niski poziom zelaza oznacza anemię????? bo ja sądziłam że świadczy o tym hemoglobina i czerwone krwinki Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
kobietta2 anemia 16.06.05, 11:15 Do tej pory wydawało mi się że niski poziom żelaza to anemia, ale moja lekarka tego tak nie nazwała prawdę mówiąc. Może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś