polna2 23.06.05, 15:50 Czy ktoś mógł by mi powiedzieć jaka siatka centylowa obowiązuje podczas badania BILANS 2-LATKA. Siatka centylowa wzrost/ waga, czy wzrost/wiek i waga/wiek. Podczas badania mojego syna posługiwano się tą pierwszą siatką. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
driadea Re: BILANS 2-LATKA 23.06.05, 19:38 Nie znam takiej siatki, wszystkie, które widzialam to wiek/zrost i wiek/waga. Odpowiedz Link Zgłoś
polna2 Re: BILANS 2-LATKA 24.06.05, 12:29 czy wzrost 80 cm u 2-latka ma niepokoić Odpowiedz Link Zgłoś
olga50 Re: BILANS 2-LATKA 24.06.05, 12:36 Mój syn am rok i miesiąc i ma 81cm - ma 75 centyl. Jeśli chodzi o wzrost 2 latka to powinien być minimum 83cm (3centyl), a maximum 93cm (97centyl). Także 80cm jak na 2 - latka to troszkę za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
polna2 Re: BILANS 2-LATKA 24.06.05, 14:14 To co mam zrobić jak posłużono się siatką waga/wzrost i zapisano w bilansie 80cm\12,5kg - 75 centyl. Jak powiedziałam, że w/g tego co jest w książeczce zdrowia to moje dziecko jest poniżej skali, lekarka odpowiedziała mi że mają jeszcze inne siatki centylowe ale to nic bo wszystko jest o.k. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigora1 Re: BILANS 2-LATKA 24.06.05, 14:19 Polna, a Wy z mężem jesteście slusznego wzrostu czy raczej niższego - bo to jakie jest dziecko zalezy od przekazanych mu genów a ta róznica 3 cm (no bo niby 83cm to minimum) to niby tak dużo, toz to może byc właśnie ta granica błędu Odpowiedz Link Zgłoś
majka995 Re: BILANS 2-LATKA 27.06.05, 00:00 Moim zdaniem dzieci są różne i wzrost 80cm nie powinien niepokoić.Nie można ustalać granic że nie mniej niż lub nie więcej niż.. Mój synek miał na bilansie 2 latka 97cm ale należy do bardzo wysokich dzieci,drugi z kolei ma 5 miesięcy a ma już 72cm długości. Ale ja i mąż jesteśmy wysocy i dzieci odziedziczyły wzrost po nas. Jeżeli rodzice są niskiego wzrostu to przeważnie dzieci też są małe. Uważam że nie należy się martwić wzrostem jeżeli poza tym z dzieckiem jest wszystko ok. Odpowiedz Link Zgłoś
polna2 Re: BILANS 2-LATKA 24.06.05, 12:45 lekarz na bilansie własnie porównał wagę /12,5 kg/ do wzrotu i......nie był zaniepokojony!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blamblam Re: BILANS 2-LATKA 06.07.05, 16:15 Z tego co wiem to najpierw sprawdza się siatkę wzrost/wiek potem waga/wiek i patrzy żeby różnice pomiędzy wynikami nie były skrajnie duze. no i żeby zaden wynik nie przekraczał danych z siatki. chyba warto sprawdzić w ksiażeczce zdrowia tam są wszystkie siatki i chyba wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś