Dodaj do ulubionych

Dreny-sączki jak szybko dziecko idzie do domu?

30.06.05, 10:47
E-rodzice mam pytanie odnosnie zakładania drenów-sączków do uszu. Zapewne
większości dowiem sie na konsultacji przed zabiegiem, ale mam pytanie natury
organizacyjnej.
- Jak długo trwa taki zabieg?
- Jak długo dzidzia musi pozostać w szpitalu?
- kiedy może zacząc jeść normalnie po narkozie?
- co mamy ze sobą zabrać dla niemowlaka (11 m-cy)
-co to znaczy nadczo dla takiego bąbla i jak to wytrzymac i ułatwić jemu to
niejedzenie?
Obserwuj wątek
    • korneliap Re: Dreny-sączki jak szybko dziecko idzie do domu 30.06.05, 10:54
      nasza coreczka ma miec taki zabieg za miesiac. ma byc w szpitalu 3 dni ale wiem
      ze w innych szpitalach robi sie takie zabiegi w ciagu 1 dnia.

Dla nas teraz tez najwiekszym znakiem zapytania jest jak ja przygotowac zeby to
      na czco zniosla dobrze.
      Pewnie przed terminem stawienia sie w szpitalu bede tam jeszcze dzwonic i sie
      dowiadywać
      • basiek13 Re: Dreny-sączki jak szybko dziecko idzie do domu 30.06.05, 17:37
        My jestesmy po założeniu drenów-tubek, chyba nie to samo ale zabieg napewno
        podobny. Byliśmy 3 dni , dziecko wybudziło się z narkozy spokojnie, dałam nawet
        mu troche więcej pić(upał)niż zalecali i wszystko ok. Po zabiegu nie można (w
        naszym przypadku) moczyć uszu.Okazało sie juz na drugi dzień,że tubka z lewego
        ucha znikła. Nie wiem czy dziecko samo ja wyjęło czy......no wiesz
        • anmala Re: basiek13 30.06.05, 18:42
          A w jakim szpitalu mieliście zabieg, bo my bedziemy miec w Kajetanach
          • basiek13 Re: basiek13 30.06.05, 19:24
            Ja robiłam w Klinice Dziecięcej w Lublinie. Na Pstrowskiego do Warszawy mam sie
            udac na konsultacje, jeśli masz jakieś zdanie na temat lekarzy w Centrum i kogoś
            możesz polecić to będę wdzięczna.
            • anmala Re: basiek13 01.07.05, 11:28
              Zdania na temat lekarzy jeszcze nie mam wyrobionego. Byliśmy w Instytucie
              Patologii i Fizjologii Słuchu na Pstrowskego w W-wie i tam dostalismy od pani
              dr. Anny Geremek od razu skierowanie na zabieg do Centrum w Kajetanach. Trudno
              mi ja ocenic ale badała małego z ogromna wprawą i wyczuciem szybko i konkretnie.
              Pozostałe badania przeprowadzane przez inne osoby też były bardzo subtelnie
              przeprowadzone , bo niemowlakowi nie da sie wytłumaczyć że nie mozna ruszać
              główką. W przyszłym tygodniu we czwartek mamy godzinę 0 i potem będę mogła
              powiedzieć coś więcej i na temat Centrum i lekarzy czy obsługi.

Mam do ciebie pytanie czy dziecko odczówa te tubki i jakiej to jest wielkości,
              cos mu wystaje z tych uszek?
              • basiek13 Re: basiek13 01.07.05, 18:59
                Dzięki za odpowiedz i daj znać jak będziecie po wszystkim. Będzie dobrze! Jeśli
                chodzi o tubki to są prawie niewidoczne (TYLKO LEKARZ POTRAFI JE ZOBACZYĆ), nic
                dziecko nie czuje, nic nie wystaje. Najgorszy problem to,ze nie wolno zamoczyc
                uszu i moje dziecko już zaczyna mieć włosy za bardzo brudnawe. Chyba muszę
                pomysleć o jakiejś metodzie z opaską.
    • anmala Re: Dreny-sączki jak szybko dziecko idzie do domu 13.07.05, 09:10
      To jesteśmy po zabiegu. Wszystko trwało jakieś 10 minut. Następnego dnia byliśmy
      w domu. Szczerze polecam Kajetany, nie przypominaja wcale szpitala i dzieci się
      tam dobrze czują. A na kontrole idziemy jutro i zobaczymy co dalej.
      • korneliap Re: Dreny-sączki jak szybko dziecko idzie do domu 13.07.05, 09:13
        my taki zabieg mamy miec w przsyzlym tygodniu. Prosze Cie napisz mi jak dziecko
        znisolo to bycie na czczo Moja mala ma 15 miesiecy
        I od ktorej godziny juz nic nie moglo jesc ani pic?

Czy od razu robili badania otoemisji zeby sprawdzic czy wszystko jest w
        porzadku?
        • anmala Re: Dreny-sączki jak szybko dziecko idzie do domu 13.07.05, 09:55
          Grzesiek ma 11 m-cy i jest jeszcze na cycu wiec mały mógł jeść przez całą noc do
          6 rano. Zabieg mieliśmy o 9.30 i potem mógł dostać cyca o ok 10.30. A o 13.30
          dostał normalny obiad. Po wybudzeniu sie z narkozy strasznie płakał i rzucał
          się, trwało to miej wiecej godzine, a potem było już ok. Nie nie miał od razu
          otoemisji, bedzie miał dopiero jutro na kontroli.
          • korneliap Re: Dreny-sączki jak szybko dziecko idzie do domu 13.07.05, 11:48
            to mnie zaskoczylas. czyli co karmic piersia mozna przed narkoza? dziwne

A ja dzwonilam potwierdzic termin i klapa bo mala skonczyla wponiedzialek brac
            antybiotyk i okazuje sie ze dopiero 6 tygodni mozemy miec zabieg.
            Boje sie co bedzie jak znow w miedzyczasie zachoruje i znow to trzeba bedzie
            przelozyc

Czy mozesz mi dac namiary na te Kajetany Jak sie ten osrodek dokladnie nazywa.
            Jak dlugo tam czekaliscie na termin?

A powiedz otoemisja przed zabiegiem nie wychodzila ? Bo ja sie zastanawialam
            jak to jest czy zaraz na 2 dzien otoemisja powinna wyjsc ok? przeciez ten plyn
            musi chyba najpierw splynac a moze oni go usuwaja jakos podczas zabiegu???
            • korneliap Re: Dreny-sączki jak szybko dziecko idzie do domu 13.07.05, 11:51
              aha sorry ze Cie tak zameczam pytaniami. Napisz prosze jakie badania mial
              robione przed zabiegiem(tympanometria,otoemisja czy Abr tez)

A czy to tez powiklania po zapaleniu uszu?
              • korneliap Re: Dreny-sączki jak szybko dziecko idzie do domu 14.07.05, 07:17
                up
                • korneliap Re: Dreny-sączki jak szybko dziecko idzie do domu 15.07.05, 12:45

• anmala Re: Korneliap 19.07.05, 18:40
                    Do Kajetan trzeba mieć skierowanie z Instytutu Fizjologii i Patologii Słuchu na
                    Pstrowskiego 1 w W-wie. Ośrodek w Kajetanach nazywa się Międzynarodowe Centrum
                    Słuchu i Mowy. Na Pstrowskiego państwo na wizyę czeka sie ponad 6 miesięcy, a
                    prywatnie ok 3 ale czasami daje się panią w rejestracji przekonać (nam się udało
                    i czekaliśmy 3 tygodnie). Mimo prywatnej wizyty pani doktor od razu dała
                    skierowanie na zabieg do Kajetan i w karcie napisała że są wskazania do
                    szybkiego zabiegu. Na zabieg w Kajetanach też czekaliśmy ok 3 tyg.
                    Jeśli chcesz wiedzieć cos więcej to pisz na : powerduck@poczta.onet.pl

Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka