Dodaj do ulubionych

Przepuklina mosznowa-kiedy zabieg?

17.07.05, 20:39
Pediatra powiedziała mi, zę przepuklina mosznowa nie jest niebezpieczna i że
nie uwięźnie (w przeciwieństwie do pachwinowej)dlatego zabieg należy wykonac
przed pójściem dziecka do szkoły.
Kiedy Wasze dzieci miały zabieg?Podkreslam, ze chodzi mi o przepuklinę
MOSZNOWĄ.
Obserwuj wątek
    • kamilkka30 Re: Przepuklina mosznowa-kiedy zabieg? 17.07.05, 22:31
      Mój synek miał przepuklinę po prawej i po lewej stronie. Ta po lewej była
      nazywana mosznową dlatego że jelito grube pod wpływem swej zawartości schodziło
      do moszny.
      Pediatra 1 (starsza) - kazała czekać minimum 1 rok.
      Pediatra 2 (młoda)- zaleciła operacje od razu (tj. 3mce).
      Chirurg 1 (starszy) - minimum 6 mcy.
      Chirurg 2 (młodszy) - zalecił operacje od razu (tj. 3mce).
      Chirurg 3 (starsza) - kazała czekać do 2 lat.

W czerwcu skończył 2 latka, jest 3 tygodnie po zabiegu.
      Istnieje szansa zrośnięcia powstałej dziury do drugiego roku życia. Dziecko
      powyżej roku lepiej znosi pobyt w szpitalu.

• arras-k Re: kamilkka30 18.07.05, 12:46
        Nam tez pediatra powiedziała, ze moze zarosnać i zabieg nie bedzie konieczny.
        Ja byłam z małym u chirurga i on nie miał tej przepukliny gdy chirurg ogladał
        mu jaderka. Ona czasami jest w mosznie, ale częsciej jej tam nie ma. Chirurg
        napisała wiec w karcie, zę wszystko jest w porządku, no bo co miał pisać jka
        przepukliny nie było. Jednka ja wiem, ze ona czasem schodzi do moszny. A jak
        było u twojego synka czy przepuklina była w mosznie cały czas czy tez czasami
        tam schodziła?Dlaczego zdecydowano sei na zabieg?Pediatra mojego małego
        poweidziała, ze przepuklina schodząca do moszny nie jest niebezpieczna i można
        poczekać z zabiegiem (o ile nie zroscnie sie samoistnie)nawet do 6-7lat.
        Napisz mi prosze jeszcze o zabiegu, ile trwał, ile był w szpitalu, czy byłaś
        ciągle z nim, czy narkoza była płytka czy głęboka?
        Z góry dziekuje za info.
    • olga50 Re: Przepuklina mosznowa-kiedy zabieg? 20.07.05, 12:34
      U nas pediatra również kazała czekać z zabiegiem. Jak jestem na badaniach to
      trudno utrafic by przepuklina była widoczna.Myślę, że mogła już zarosnać, ale
      nei wiem tego na 100% , bo dawno jej już nie widzialam.
    • kamilkka30 Re: Przepuklina mosznowa-kiedy zabieg? 22.07.05, 12:59
      "Nam tez pediatra powiedziała, ze moze zarosnać i zabieg nie bedzie konieczny.
      Ja byłam z małym u chirurga i on nie miał tej przepukliny gdy chirurg ogladał
      mu jaderka. Ona czasami jest w mosznie, ale częsciej jej tam nie ma. Chirurg
      napisała wiec w karcie, zę wszystko jest w porządku, no bo co miał pisać jka
      przepukliny nie było. Jednka ja wiem, ze ona czasem schodzi do moszny. A jak
      było u twojego synka czy przepuklina była w mosznie cały czas czy tez czasami
      tam schodziła?Dlaczego zdecydowano sei na zabieg?Pediatra mojego małego
      poweidziała, ze przepuklina schodząca do moszny nie jest niebezpieczna i można
      poczekać z zabiegiem (o ile nie zroscnie sie samoistnie)nawet do 6-7lat.
      Napisz mi prosze jeszcze o zabiegu, ile trwał, ile był w szpitalu, czy byłaś
      ciągle z nim, czy narkoza była płytka czy głęboka?
      Z góry dziekuje za info."

Przepuklinę można zdiagnozować badaniem USG. Poproś lekarza rodzinnego o
      skierowanie, jeśli nie da to można wykonać samemu. Ja wykonywałam USG odpłatnie
      w szpitalu na Krysiewicza, ok 50 zł. Miał zbadany brzuszek, oraz obydwie
      pachwiny (miał wszystkie).
      Przepuklina zwłaszcza w początkowym stadium, często się chowała. Z czasem
      jednak była coraz częściej w mosznie.
      Jeśli się nie zrośnie do 2 lat, to nie ma dalej sensu czekać.
      - miałam problemy z wysadzaniem na nocnik. Nie mieścił się na nim.
      - ryzyko uwięźnięcia zawsze istnieje. Baliśmy się wyjeżdżać w dalszą podróż, z
      obawy o brak szybkiego kontaktu z odpowiednim szpitalem.
      - jeśli coś go bolało (zwłaszcza brzuch), nie wiedzieliśmy co robić. Głośno
      krzyczał i nie było wiadomo czy to przepuklina uwięzła czy coś innego go boli.
      Często przez to lądowaliśmy na dyżurze w szpitalu.
      Zabieg wykonywaliśmy na ul. Krysiwicza w Poznaniu. Oddział chirurgii jest
      wyremontowany i są pokoje dla matki z dzieckiem. 40 zł doba. Są również pokoje
      z 3 łóżkami dla matek, wtedy koszt za dobę wynosi 20 zł.
      Pobyt w szpitalu 2 doby.Tzn. W czwartek od południa były wykonywane badania ok.
      2 godzin. W piątek ok. południa zabieg. W sobotę ok. południa wypis. Jeśli ktoś
      jest z Poznania to może w czwartek po badaniach pójść do domu i wrócić w piątek
      na godz. 7 (płaci się wtedy za jedną noc).
      Narkoza głęboka. Zabieg ok 2 godzin. Do zabiegu, jak i po wybudzeniu byłam z
      dzieckiem. Spał ze mną w łóżku (obok było łóżeczko). Jako że mieliśmy jedynkę,
      przez cały dzień był z nami mój mąż ( może być babcia).
      Mały na drugi dzień już chodził.
      Po tygodniu zdjęcie szwów.
      Podsumowując nie było tak źle sobie wyobrażałam. Nie czekałabym do 6 lat, ale
      do dwóch lat napewno bym poczekała. Mimo rad większości lekarzy, że operować
      wcześniej.
      Pozdrawiam
      • arras-k Re: Przepuklina mosznowa-kiedy zabieg? 22.07.05, 22:17
        Dziekuje za odpowiedx. U mnie jest podobnie w tej kwestii, zę kiedys
        przepuklina była rzadko w moszni, a ostatnio jest coraz częsciej. Dlatego
        myśle, że poczekam do tych dwóch lat i zdecyduje sei na zabieg.
      • olga50 Re: do kamilkka 23.07.05, 10:23
        A ile miał twój synek gdy miał zabieg?To ta przepuklina musiała być bardzo duża
        jka nie mieścił sie na nocniczku. Jakiej wielkości mniej wiecej?Jak np. śliwka?
        • kamilkka30 Re: do kamilkka 23.07.05, 18:56

Synek miał dwa lata i 4 dni.
          Przepuklina była wielkości duużej śliwki. Na nocniku się zmieścił, tylko jego
          siusiaczek gdy siedział, był położony na przepuklinie. Gdyby chciał siusiać to
          trafiłby sobie w oko ale na pewno nie do nocniczka : ))).
          • olga50 Re: do kamilkka 23.07.05, 19:54
            No tak właśnie myślałam, że w tym jest problem z siusianiem. Bo mój synek tez
            ma przepuklinkę, której już co prawda dawno nie widziałam i mam cichą nadzieje,
            zę zarosła i już sie nie pojawi. Jak była ostatnio to miała wielkośc małej
            wiśni. Mam jeszczcze jedno pytanie czy przepuklinka twojego synka zawsze była
            takiej wielkości, czy po jakimś czasie zrobiła sie taka duża?
            • kamilkka30 Re: do kamilkka 25.07.05, 17:20
              Po lewej stronie (jelito grube) była duża przez większość czasu. Za to po
              prawej (jelito cienkie)była wielkości wiśni i pojawiała się bardzo rzadko,
              miałam nawet nadzieje że się zarosła lecz była to nadzieja płonna.
              Jeśli jednak w Waszym przypadku nie pojawia się od dłuższego czasu, to jest
              duża szansa że jednak się zarosła. Czego bardzo życzę.
              Dodam jeszcze, że sama miałam przepuklinę po prawej stronie operowaną w wieku
              11 lat. W tym samym czasie sporadycznie pokazywała się po lewej stronie. Jednak
              nie została zoperowana. Wkrótce wyszła na dobre. Nie operowałam jej przez
              kolejne 17 lat. Czasami bolało, ale nie na tyle by zdecydować się na zabieg.
              Bałam się, że podczas porodu uwięźnie. Okazało się jednak, że po porodzie
              znikła... Nie mam jej już od 2 lat.
              • olga50 Re: do kamilkka 27.07.05, 12:30
                Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam smile
    • ikik Re: Przepuklina mosznowa-kiedy zabieg? 25.07.05, 21:45
      czy przepuklina boli? i jak mozna ja rozpoznać? Moj 14 miesieczny synek ma
      powiekszone jedno jąderko wygląda to jak żylak w mosznie nad prawym jąderm.
      Czasem jest mniejsze czasem dwa razy takie jak lewe. na wizyte u chirurga
      jestesmy zapisani na sobote. Cały czas sie martwie czy to nie za pózno.
      powiekszone jaderko synek ma od czwartku czyli 5 dni czy moge czekac do soboty?
      opiszcie jak rozpoznac przepukline
      • kaja5 Re: Przepuklina mosznowa-kiedy zabieg? 25.07.05, 23:13
        Oczywiscie, ze możesz. Mojej znajomej syn miał przepuklinę mosznową. Ona nie
        jest tak niebezpieczna jak pachwinowa (nie ma takeigo ryzyka uwięźniecia). Ona
        nie boli i jest miekka, operować nalezy dopiero gdy staje sie twarda i boli.
        Synek mojej znajomej ma ją już ok. 3 lat, pojawia sie i znika, na razie nie
        wymaga operowania.
        Napisz co lekarz ci powiedział.
      • kamilkka30 Re: Przepuklina mosznowa-kiedy zabieg? 27.07.05, 17:00
        Z tego co opisujesz wygląda to na przepuklinę mosznową.
        Dopóki nie uwięźnie, to nie boli. Gdyby jednak uwięzła to na pewno będziesz
        wiedzieć. Podobno ból jest bardzo silny i dziecko krzyczy. Do tego mogą dojść
        wymioty. Ale i tak masz wtedy kilka godzin by zdążyć do lekarza (szpitala), nim
        dojdzie do martwicy jelita. Jeśli ciągle nie płacze i jest spokojne , to
        poczekaj do soboty.
        Z powodów opisanych powyżej nie czekałabym z operacją dłużej niż 2 lata.
        Chociaż ja i moje 2 siostrzenice operowane byłyśmy w wieku ok. 10 lat. Jednak
        chłopcu może to bardziej przeszkadzać.
        Jako że mały ma już 14 m-cy , prawdopodobnie otrzymacie już skierowanie na
        operacje. Napisz jaka była diagnoza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka