Dodaj do ulubionych

ranki na cipeczce

10.08.05, 11:58

------------------------------------------------------------------------------
--
moja córcia 15 mies ma ranki na zewnętrznej stronie warg sromowych, w
zgieciu. mam wrażenie ze jest to wynikiem obszczypania od kupek-ostatnio
miała kwaśne.widzę też że ją to boli podczas wycierania. poradźcie czym to
smarować. można tormentiol? ma działąnie przwciwzapalne.

Obserwuj wątek
    • maladorotka Re: ranki na cipeczce 10.08.05, 12:21
      Wiesz co, pokaż to dobremu pediatrze. Może pomóc tormentiol, ale chyba najpierw
      trzebaby dać Pimafucort, bo to szbko goi, w składzie jest neomycyna, nystatyna
      i steryd (sterydy maja szybkie dzialanie przeciwzapalne). Moja córeczka tez tak
      mila i wtedy to pomoglo. Przez 5 dni smarowalam, tym, a pozniej sudocremem
      • makoba Re: ranki na cipeczce 10.08.05, 12:28
        Ja bym byla ostrozna ze sterydami. Tylko w razie ostatecznosci. Moja corka tez
        miala taki problem. Tormentiol jej pomogl. A bylam u lekarza i przepisywali
        rozne antybiotyki w kremie i nic. Powodzenia. Pozdrawiam.
        • maladorotka Re: ranki na cipeczce 10.08.05, 12:33
          i nikt nie kaze byc nieostroznym - nie radze brania tabletek sterydowych i nie
          konowal mi przepisal masc tylko pediatra, bo tormentiol niewiele pomogl.
          • graszka25 Re: ranki na cipeczce 10.08.05, 12:35
            dzieki za odpowiedzi. spróbuję najpierw tormentiolu bo kiedyś pomógł na zmiany
            skórne na pupie a potem najwyżej pimafucort.pozdrawiam.
            • julamimi Re: ranki na cipeczce 10.08.05, 13:17
              pimafucort to mocny lek, zanim go uzyjesz, jak bym jeszcze sprobowala
              clotrimazolu. Jesli zmiana ma podloze grzybicze, po 2-3 dniach bedzie poprawa
              pozdr
              • graszka25 Re: ranki na cipeczce 10.08.05, 13:42
                dzięki. włąśnie też o nim pomyślałam przed chwilą czytając inne podobne posty.
                pozdrawiam
                • maladorotka Re: ranki na cipeczce 10.08.05, 14:24
                  Clotrimazol działa tylko na grzyby, a u dziewczynek czesto podlozem sa
                  bakterie. Mozesz zastosowac clotrimazol i np. neomycyne w masci - taka do oczu.
                  Natomiast ,jesli chodzi o Pimafucort to jest bardzo czesto stosowany u dzieci -
                  moja coreczka miala wtedy 12 miesiecy i kwasne kupki i tylko to jej pomoglo. to
                  nie jest tak, ze jak jest steryd to juz tragedia, bo steryd ten dziala
                  miejscowa, jego dzialanie jest bardzo silnie przeciwzapalne, a czasami chodzi o
                  to, by szybko zwalczyc zapalenie. Taki lek stosuje sie krotko, a potem
                  przechodzi na leki lagodniejsze.
                  • monisia98 Re: ranki na cipeczce 10.08.05, 15:06
                    wystarczy zdecydowanie masc z antybiotykiem, poco od razu sterydy? , uderzac
                    z grubejj rury - owszem jesli masci neomycynowe nie pomoga to wowczas trzeba
                    podac cos silniejszego - ale ja zdecydowanie odradzam sterydy, moja mala tez
                    tak miala po biegunce i pomogla masc tormentiol i alantan plus masc - sproboj -
                    alantan kupisz bez recepty a tormentiol nie wiem ale chyba wydaje mi sie ze
                    jest na recepte.
                    • graszka25 Re: ranki na cipeczce 10.08.05, 15:26
                      dzięki. tormentiol też jest bez recepty. poleciła mi go kiedyś właśnie znajoma
                      farmaceutka dla małej jak miała zmiany skórne po jakiś pieluszkach. i pomogło w
                      zawrotnym tempie. teraz mam nadzieję też pomoże. jak nie bedę dalej myśleć.
                      zresztą za 2 dni mamy być u lekarza więc pewnie on coś zapisze jak to nie
                      pomoże. ale chyba już ją mniej piecze więc tormentiol i clotrimazol chyba
                      działa. bo to stosowałam. pozdrawaim.
    • lolinka2 Re: ranki na cipeczce 10.08.05, 15:47
      natalka miała coś takiego jakieś 1.5 roku temu. Diagnoza po badaniu u
      dermatologa: drożdżyca. Trzy dni na Clotrimazolu i śladu nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka