Dodaj do ulubionych

Hiperbilirubinemia!?

15.09.05, 14:57
Czy, dziecko ktorejś z Was miało przedłużającą się żółtaczkę i wysoki poziom
bilirubiny? Pytam bo moja mała w 11 dobie miała poziom 21,7 i znalazła się na
intensywnej fototerapii. Lekarze straszą, że tak wysoki poziom bilirubiny
może mieć jakieś skutki uboczne (dotyczące mózgu;-( i każą obserwować jak
rozwija się dziecko. Moja Agatka ma już prawie 4 miesiące i moim zdaniem jest
jak najbardziej zdrowym i radosnym dzieckiem. A jakie Wy macie doświadczenia?
Czy rzeczywiście należy się obawiać jakiś niebezpiecznych następstw i do
jakiego wieku należy dziecko obserwować żeby mieć pewność, że wszystko jest
ok?
PZDR
Obserwuj wątek
    • madziaa26 Re: Hiperbilirubinemia!? 15.09.05, 15:11
      moj synek w 3 dobie mial 19 i to bylo najwiecej,pozniej przez tydzien prawie
      non stop byl naswietlany i ciagle sie zmniejszalo,ale lekarze nie poinformowali
      mnie o jakichkolwiek skutkach ubocznych w przyszlosci,teraz ma pol roku,rozwija
      sie prawidlowo i wszystko jest ok.
      • aliszka25 Re: Hiperbilirubinemia!? 15.09.05, 15:22
        patrycja ma 3.5 miesiaca. przez pierwsze 9 dni swojego życia była naświetlana
        non stop. rozwija sie wspaniale. U nas ta żółtaczka była spowodowana przez
        konflikt krwi ABO ( ja mam 0+ a Patrycja A+) i zakażenie dróg moczowych.
        jeszcze jedną rzeczą, która jest wynikiem konfliktu jest anemia u małej ale z
        tym sobie też damy radę. Nikt nas nie straszył takimi skutkami ubocznymi (teść
        jest pediatrą i do straszenia mnie chorobami jest pierwszy a nic o tym nie
        mówił, że zółtaczka będzie miała jakieś skutki uboczne). owszem czasami poziom
        bilirubiny jest tak wysoki, że muszą przetaczać krew, ale jeżeli twojemu małemu
        pomogła fototerapia to śpij spokojnie... a obserwować maluszka i tak
        będziesz...taki nasz matczyny los...pozdrawiam
    • aliszka25 Re: Hiperbilirubinemia!? 15.09.05, 15:23
      oczywiście pisałam do autorki wątku ale pomyliłam płeć twojego dzidzisia za co
      przepraszam...
      • aleksandra32 Re: Hiperbilirubinemia!? 15.09.05, 16:20
        Dziękuję za pocieszenie. Martwię się dletego, że od lekarzy z którymi mamy lub
        miałyśmy do czynienia oraz z publikacji na temat żółtaczki u niemowląt wiemy,
        że po przekroczeniu 20 bilirubina może przeniknąć do komórek mózgowych i je
        uszkodzić. Oczywiscie zdarza się to stosunkowo rzadko ale jednak...
        My wróciłyśmy z żółtaczką do szpitala w 11 dobie ale córeczka była żółta już
        wcześniej tylko przez telefon lekarz ze szpitala powiedział, że mamy przyjechać
        dopiero jak stópki dziecka będą pomarańczowe... Zrobiliśmy badanie bilirubiny
        na własną rękę i okazało się to co się okazało...;-(
        Jeszcze raz dziękuję.
        • sta.ania Re: Hiperbilirubinemia!? 15.09.05, 16:57
          wyszliśmy ze szpitala z poziomem bilirubiny 13, w ok tydzień po Jasiek nadal
          był żółty więc badaliśmy poziom (niepamiętam dokładnie) coś ok 20, oczywiscie 3
          doby fototerapi i Luminal. Teraz ma 11 msc-y i wszystko ok, ja jednak wykonałam
          szereg badań, które miąły mi wskazać przyczynę.
    • jagodasoft2 Re: Hiperbilirubinemia!? 15.09.05, 17:25
      My w czwartej dobie mieliśmy 22 i też intensywne naświetlanie przez 2 dni, bez
      wyciągania z inkubatorka. Jeżeli macie zgodną krew to nie ma się czego obawiać.
      • aleksandra32 Re: Hiperbilirubinemia!? 15.09.05, 22:00
        Czy mogłabyś mi wyjaśnić o co chodzi z tą zgodnością krwi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka