m_wita05 20.09.05, 13:33 Czy to prawda,ze jezeli przyjmowalam w ciazy zelazo(sorbifer),to moje dziecko bedzie mialo czarne zeby z próchnica? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
driadea Re: Czarne zeby u dziecka??? 20.09.05, 13:54 Nie. 90% kobiet w ciąży przyjmuje preparaty z żelazem, a dzieci mają białe zęby. Przyjmowanie żelaza przez dziecko może spowodować ciemnienie zębów, ale ponoć współczesne preparaty nie wpływają w ten sposób na uzębienie. Pozdarwiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
m_wita05 do Driadea 20.09.05, 14:26 Dzisiaj byla u mnie kolezanka z corka sasiadki i ta mala miala wszystkie zeby na gorze czarne.Jej matka w ciazy przyjmowala zelazo i podobno takie sa efekty.Bylam przerazona,bo w ciazy mialam anemie i przyjmowalam zelazo kilka miesiecy.Troche mnie uspokoilas.Dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam.Lidka. Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: do Driadea 20.09.05, 17:43 A spytalas od czego ma te czarne zeby czy zalozylas ze od zelaza? Czarne zeby dzieci maja najczesciej kiedy zeby wyjda bez szkliwa i sa przez dentystow ochraniane lapisem ktory je wlasnie poczernia. Z rguly drugie zeby sa jak najbardziej biale. Odpowiedz Link Zgłoś
m_wita05 Re: do Driadea 20.09.05, 18:49 Pytalam,matka dziecka twierdzi,ze sa one bez szkliwa wlasnie z powodu zelaza.Na lapisowanie chodza. Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: Czarne zeby u dziecka??? 20.09.05, 19:40 ja spotkalam sie z taka przypadloscia u dziecka ktorego matka na pewno nie brala preparatow zelazowych podczas ciazy, wiec przycyzna musi byc jednak inna... Odpowiedz Link Zgłoś