Dodaj do ulubionych

Kora dębowa

06.10.05, 09:06
Czy korę dębową można kupić w każdej aptece czy tylko w tych "zielarskich"?
Zauważyłam wczoraj, że moja córcia ma czerwoną psipsiunię i chciałabym
coś "na wszelki wypadek" zastosować. A może jakaś maść bez recepty? Co
polecacie w takich wypadkach? Jeszcze jej się to nie zdarzyło (4,5 l)i akurat
nie mam kiedy iść z nią do lekarza ( a może nie trzeba tak od razu?)
Obserwuj wątek
    • karolcia801 Re: Kora dębowa 06.10.05, 10:58
      Ja bym proponowała zastosować napar z rumianku-nasiadówka lub przecieranie.
      lekarz proponował też nam (córka 3lata) proszek Tamtum Rosa, to zdecydowanie
      lepiej działa niż rumianek. W związku z tym że córka często ma zaczerwienienie
      warg sromowych (mamy zrobic jeszcze posiew z pochwy) mój lekarz ginekolog
      zalecił smarowanie maścią- Chlocimazolum (czy jakoś tak)-producent Ziaja (bez
      recepty).Pomaga! Ale jest to maść przeciwgrzybiczna..więc u nas badanie-posiew
      konieczny!
      • karolcia111 Re: Kora dębowa 06.10.05, 15:11
        a nie lepiej linomag zielony? u nas przechodzi od razu
        • karolcia111 same karolcie hehehhee 06.10.05, 15:11
          • karolcia801 Re: same karolcie hehehhee 06.10.05, 15:19
            smile) FAKTYCZNIE...
            U nas linomag niezbyt duzo zadziałał.Lekarz powiedział, że ciagle nie mozna jej
            tam smarować takimi tłustymi rzeczami smile) Jak stosuje ta maść (co pisałam wyżej)
            to pomaga a jak pomaga to czyli my akurat pewnie mamy problemy grzybiczne sad(
            Posiew konieczny ale dopiero w przyszłym tyg sad
            Pozdrawiam Karolcie..i nie tylko smile
            • gemmavera Re: same karolcie hehehhee 06.10.05, 21:02
              Korę dębu kupisz w każdej aptece i rzeczywiście można z niej robić nasiadówki,
              podobnie jak z wspomnianego wcześniej rumianku. U nas kiedyś nieźle zadziałał
              Azucalen:
              www.info-med.pl/katalog/leki/ziolaindeks/azucalen.html
              Oczywiście irygacji u dziecka sie nie robi - nam nefrolog kazał robić tylko
              nasiadówki.

Możliwe, że to grzybica (może córka ostatnimi czasy brała antybiotyk?). Trzeba
              by w takim przypadku zwrócić uwagę na dietę - daje świetne rezultaty. Trzeba
              wyeliminować słodkie mleko i cukier (jeśli nie chcesz zmieniać diety dziecka
              radykalnie, spróbuj chociaż ograniczyć słodycze). Do tego podawaj Trilac albo
              podobny preparat.

Zaczerwienienie jednak niekoniecznie musi być związane z infekcją pochwy - u
              nas wiąże się to z infekcjami układu moczowego, dlatego warto zakwasić mocz -
              podawaj córce witaminę C, sok z żurawiny itp.
              A Clotrimazol owszem, pomaga (przy założeniu, że to grzybica), ale u dzieci
              powinien być stosowany tylko za przyzwoleniem lekarza.
              Pozdrawiam smile
              gemma (nie karolcia wink)
              • karolcia44 Re: same karolcie hehehhee 07.10.05, 09:39
                Dziękiza wszystkie odpowiedzi karolici i niekarolcismile .Już wczoraj kupiłam korę
                i zastosowałam wieczorem. Sądzę, że naprawdę pomogła już po pierwszym razie,
                ale na wszelki wypadek powtórzę jeszcze dzisiaj i jutro. Myślę,że to od rąk,
                ewentualnie niedokładnego umycia, ponieważ córkeczka chce koniecznie myć się
                cała sama i zaczęłam jej na to pozwalać.Pozdrawiam.
    • maladorotka Re: Kora dębowa 07.10.05, 10:12
      bardzo dobrze dziala tormentiol. Przy czestych nawrotach radze zrobic wymaz na
      posiew.
      • karolcia44 Re: Kora dębowa 07.10.05, 11:17
        O tormentiolu wyczytałam kiedyś gdzieś na forum wiele negatywnych opinii...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka