Dodaj do ulubionych

e-coli pilne

18.10.05, 12:20
mam taki problem, otóż moja mała od urodzenia boryka się z bakterią w moczu e-
coli. Wygląda to tak, że raz jest miano ok 10 do 5, podajemy jej wówczas
furagin wtedy miano spada do 10 do 3, przestajemy jej podawać furagin, wtedy
miano znowu wzrasta, mówiąc szczerze już poważnie zaczynam się tym martwić.
Jesteśmy pod ciągłą opieką poradnii nefro. Czy którejś z Was dotyczył też
kiedyś ten problem - proszę pomóżcie PILNE!!!!
Obserwuj wątek
    • primka Re: e-coli pilne 18.10.05, 13:23
      Wejdź na forum o zapaleniach układu moczowego
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
    • dorota_79 Re: e-coli pilne 18.10.05, 13:55
      Moja córcia jest przez cały czas na urotrimie. Zaczelo sie od basenu - Zuzia
      dostała odmieniczkowe zapalenie nerek - 10 dni w szpitalusad(( Potem badanie
      cystografia aby wykluczyć/ potwierdzić refluks. Niestety jest - 2 stopnia.
      Codzienna dawka urotrimu zapobiegawczo aby odkazić mocz. Też jesteśmy pod stała
      opieką nefrologa i kontrolujemy mocz raz w miesiącu ale wychodzi nam na
      szczeście jałowy.

Są dwa wyjścia albo Twój Bobas nie jest podatny na działanie furaginu albo źle
      pobierasz mocz na badanie. Po lekarstwie mocz musi być jałowy. Ile ma Twoja
      córcia? Przed pobraniem moczu dokładnie myjemy jej cipkę rywanolem a potem
      zakładamy woreczek. Sprawdzamy co kilka minut i jak tylko jest to pędzimy z
      siuśkami do laboratorium. Nie powinno minąć 40 minut bo w pojemniczku bakterie
      sie namnarzają. Sa takie specjalne "szpatułki" które zamacza się w siuśkach -
      czas dostarczenia do lab trochę sie wtedy wydłuża.
      Z jakiego jesteś miasta. Jeśli z wawy to dam Ci namiar na bardzo dobrego
      nefrologa.
      Sorki ze tak długo ale jak myślę że jakiś bobasek może cierpieć jak moja Córcia
      to aż mnie ciarki przechodzą...
      • kasiaolga Re: e-coli pilne 18.10.05, 22:40
        Malutkie sprostowanie - jeśli mówimy o badaniu posiewu moczu, to nie wolno
        używać woreczka. Mocz musi byc ze środkowego strumienia. Wiem, że to brzmi
        nierealnie w odniesieniu do takich maluszków. My też jesteśmy pod opieką
        nefrologa odkąd mała skończyła 2 miesiące. Tez była E. coli. I lekarz nas bardzo
        uczulał na prawidłowe pobranie. Zadanie niemal cyrkowe, ale da się to zrobić.
        Jest kilka sposobów. A wbrew pozorom im dziecko młodsze, tym łatwiejsmile Ola ma 10
        miesięcy i teraz dopiero jest zabawa. W ubiegłym tygodniu 3 dni z rzędu
        próbowaliśmy łapaćwink
        • halinka20 Re: e-coli pilne 19.10.05, 08:38
          Kasieńko, a czy mogłabyśmi podpowiedzieć jak to robisz?? To dla mnie bardzo
          ważne i pilne!!!!
          • kasiaolga spsoby 21.10.05, 20:55
            My zawsze robimy mocz ogólny i posiew. Tak więc: kupujemy pojemniczek zwykły i
            Uromedium (taki wąski wysoki z podłożem do posiewu moczu). Najpierw łapię siusiu
            do Uromedium, zakręcam, mieszam dokładnie, żeby szpatułka dokładnie się
            zamoczyła, a potem resztę przelewam do zwykłego pejemniczka. Bardzo ważne jest
            przygotowanie. Najpierw trzeba bąbla dokładnie umyć mydełkiem i bardzo dokładnie
            spłukać. Potem polać obficie Azulanem, który działa odkażająco. To daje
            gwarancje, że nawet jeśli mocz poleci po skórze, to nie spłuczą się z nim
            bakterie zewnętrzne. Ostatecznie może być też przegotowana woda. I jak już
            maluch jest tak przygotowany, to tylko czekać aż zrobi siusiu. A wtedy łapać,
            ale nie od razu, tylko pozwolić kilku kroplom spłynąć i łapać następne. To
            troszkę cyrkowe zajęcie, ale nie niemożliwewink A co zrobić żeby nie czekać zbyt
            długo? Zabrać się za łapanie jak tylko dziecko wstanie rano. Można puścić wodę
            do wanny, żeby szemrała sobie cichutko. Można zamoczyć stópki w ciepłej wodzie.
            Podobno u maluszków pomaga też łaskotanie w kregosłup, tak na wysokości pasa
            (ale to nie z moich obserwacji).
            No i tyle. Mam nadzieję, że u Was będzie tak samo jak u nas, tzn.
            zanieczyszczenie przy pobieraniu. Odkąd nauczyłam się jak to robić, nigdy nie ma
            bakterii więcej niż 10do3.
            Życzę powodzenia i zdrówka.
            • kasiaolga Rywanol! 22.10.05, 22:06
              Nie Azulan, tylko Rywanol! Przepraszam, mam nadzieję, że nie jest za późno.
      • ewus2005 Re: e-coli pilne 18.10.05, 22:48
        Witam,
        Czy ja mogę prosić o namiar na tego nefrologa ? Moja Zosia (ma teraz 3
        miesiące) jak tylko się urodziła miała klebsiellę w moczu (przez to spędziłyśmy
        10 dni na Niekłańskiej), teraz ma e.coli i bierze furaginum, ale mamy się
        zgłosić na kontrolę do nefrologa a jeszcze nie znamy żadnego. Miałam jutro
        dzwonić na Litewską żeby się z kimś umówić, ale mój pediatra powiedział, że
        pewnie w tym roku to już się nie załapiemy na wizytę, bo pod koniec roku jest z
        tym wielki problem. Będę wdzięczna za namiary. Czy ten nefrolog jest związany z
        jakimś szpitalem, jeśli tak to z jakim?

Pozdrawiam
        Ewa
        • dorota_79 Nefrolog Wawa 19.10.05, 08:31
          Poradnia nefrologiczna przy Instytucie Matki i dziecka na ul. kasprzaka tel. 32-
          77-154 od 9 do 10 lub od 14 do 15. Doc Gołąbek lub dr Słowik. (P. Gołąbek to
          podobno bardzo znana specjalistka ale jest "specyficzna" jeśli chodzi o kontakt
          z rodzicami a pani Słowik jest bardzo konkretna, rzeczowa i nie straszy
          rodziców). niestety są kolejki... niemalże cały dzień trzeba sobie zarezerwować
          jeśli trzeba zrobić usg.
          • ewus2005 Re: Nefrolog Wawa 19.10.05, 21:29
            Dziękuję bardzo, już zapisałam Zosię... Nawet udało się załapać jeszcze w tym
            roku, a myślałam, że będą z tym problemy.

Pozdrawiamy
            E&Z
      • halinka20 Re: e-coli pilne 19.10.05, 08:42
        Dorotko bardzo dziękuję za poradę, niestety jestem z Zabrza (śląsk). Ta pani
        nefrolog, która mnie prowadzi też jest podobno niezła, ale szczerze mówiąc
        zaczyna brakować mi już sił. Mała miała bardanie usg, które nie wykazało
        nieprawidłowości, a to badanie o którym wspomniałaś to lekarz sam Was na nie
        skierował czy prosiłaś o skierowanie, napisz mi w kilku zdaniach na czym ono
        polega jakbyś mogła smile)
        • dorota_79 Re: e-coli pilne 19.10.05, 10:19
          dostałam skierowanie na cystografię i bardzo nie chciałam jej robićsad Matczyna
          intuicja mi mówiła że z Zuzia jest wszystko OK ale niestety się myliłam. To
          badanie to podobno standard. USG nie jest wiarygodne, nie można jednoznacznie
          wykluczyć lub potwierdzić refluksu. A cystografia, no cóż nie jest to przyjemne
          ale trwa bardzo któtko - 1-2 minuty. Podobno nie jest bolesne. Rozbierasz
          dziecko i trzymasz żeby sie nie poruszało - pani doktor zakłada cewnik i
          wpuszcze strzykawką płyn. Dziecko momentalnie zaczyna siusiać a w tym czasie
          inny lekarz robiz zdjęcia. Diagniza jest natychmiastowa na opis trzeba poczekać
          20 minut. Więcej jest strachu - w naszym gabinecie było bardzo zimnow więc
          sądzę że Zuzia bardziej płakała z tego niż z bólu. Trzeba tylko pamiętać żeby
          przed zrobić posiew moczu (musi być jałowy) a po badaniu dać antybiotyk
          (furagin, urotrim) przez kilka dni bo cewnikowanie zwiększa możliwość
          zakarzenia. i jeśli refluks będzie potwierdzony to za 1,5 roku powtórka czy
          dziecko już "wyrosło" i czy można przerwać podawanie antybotyku (malutka dawka -
          w naszym przypadku 1,5 ml/ dobę). Najlepiej zabrać na badanie jakieś zabawki i
          smoczek żeby babaska czymś zabawić. Powodzenia! Mam nadzieję, że u Was diagnoza
          będzie pomyślnasmile
    • madziulec Re: e-coli pilne 18.10.05, 14:01
      A robilas badania sprawdzajace czy dziecko nie ma wad ukladu moczowego????
    • edi77 Re: e-coli pilne 18.10.05, 20:07
      Halinka20 ja tez ma podobny problem, ale jestem na poczatku badan, tzn jutro
      ide z synkiem na USG. Tez walczymy z e.coli.
      Najlepiej wejdz na forum alergie i tam tez jest duzo wbrew pozorom o zapaleniu
      drog moczowych. A tak w ogole fachura od tych spraw jest sigvaris, ona naprawde
      zna sie na rzeczy. Moze Ci cos doradzi.
    • justa1211 Re: e-coli pilne 22.10.05, 23:23
      Witam. Moja mała też miała e-coli w moczu. Lekarz dał jej lek o nazwie KEFLEX,
      w postaci syropu. Jak narazie badania są ok. Wcześniej również miała
      podwyższone leukocyty w moczu to poprzedni pediatra dał jej furagin z kolei
      ten - do którego teraz chodzę- powiedział, że małych dzici się tym nie leczy, a
      poświadczył mi to jeszcze jeden lekarz.Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka