demonique2 08.11.05, 13:15 Moja siostra w niedzielę urodziła córeczkę.Mała dostała 10pkt.Dzisiaj stwierdzono,że ma zółtaczkę.Co to ozanacza? Bardzo sie denerwujemy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lodziasta Re: żółtaczka u noworodka -help 08.11.05, 13:43 Żółtaczka fizjologiczna noworodków oznacza tyle, że wątroba noworodka nie radzi sobie z rozkładaniem nadmiaru bilirubiny, która pojawia się we krwi dziecka na skutek porodu (rozpad nadmiaru krwinek czerwonych, które służyły dziecku w życiu płodowym). Maksymalne stężenie bilirubiny pojawia się we krwi w 4 dobie po porodzie. W zależności od poziomu bilirubiny we krwi stosuje się różne sposoby. Gdy jest bardzo wysokie - przeprowadza się transfuzję wymienną krwi i fototerapię, gdy jest średnie - wystarczy fototerapia. Żóltaczka ustępuje wolniej gdy dziecko ma infekcję lub gdy ma inną grupę krwi niż matka. Przy bardzo wysokim nieleczonym stężeniu bilirubiny moze dojść do uszkodzeń mózgu, jednak jest to bardzo rzadkie, ponieważ żółtaczkę jest bardzo łatwo rozpoznac - choćby po zabarwieniu skóry malucha. Mój Mikołaj miał żółtaczkę, spędził 4 doby pod lampą, po pierwszej dobie stężenie bilirubiny nieznacznie skoczyło, a potem bardzo ładnie spadało. Widziałam dzieci, które miały dużo wyższe stężenia niż mój syn, i były naświetlane przez 2 tygodnie, a także poddawane transfuzji. Wszystkie całe i zdrowe wypisano do domu. kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54925,1399992.html Odpowiedz Link Zgłoś
nawa Re: żółtaczka u noworodka -help 08.11.05, 14:17 Mój synek miał żółtaczkę po urodzeniu i musiał być naświetlany "w solarium" Po 6 dniach mogliśmy razem wrócić do domu. Nie masz się czym martwić! Odpowiedz Link Zgłoś
mamucha_macka Re: żółtaczka u noworodka -help 08.11.05, 23:30 Witam, nasz Maciuś był jedną dobę na "Hawajach" (czyli fototerapia) - mały "Hawajczyk". Faktycznie był wcześniej mocno pomarańczowy. Z tego, co wiem, nie wszystkim dzieciom bada się poziom bilrubiny, ale tego kolorku neonatolog na pewno nie przegapi. Głowa do góry. Pozdrawiam, MM Odpowiedz Link Zgłoś
letica Re: żółtaczka u noworodka -help 09.11.05, 11:09 Żółtaczka u noworodków jest absolutnie normalnym zjawiskiem!Występuje przeważnie w 5-6 dobie i utrzymuje się kilka dni.Stąd też i jej nazwa"żóltaczka fizjologiczna"(innymi słowy-naturalna,organiczna).Nie ma powodów do obaw Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: żółtaczka u noworodka -help 09.11.05, 11:23 Najczęściej to żółtaczka fizjologiczna, wynikająca z niedojrzałości enzymatycznej wątroby. Rzadziej jest związana z konfliktem serologicznym, zakażeniem okołoporodowym (szczególnie często przy wrodzonej bądź nabytej cytomegalii), odwodnieniem, wcześniactwem- wtedy poziom bilirubiny może przekraczać 20mg?%. Naświetlanie skóry promieniowaniem UV przyspiesza rozkład wolnej bilirubiny. W niektórych szpitaklach, jeśli poziom bilirubiny jest wysoki, w celu przyspieszenia dojrzałości układu enzymatycznego wątroby, podaje się noworodkom luminal. Odpowiedz Link Zgłoś
androma Re: żółtaczka u noworodka -help 09.11.05, 12:09 nie martw się. Mój Piotrek miał fototerapię ciągłą przez tydzień. Jednocześnie miał podawana dozylnie glukozę. Wyglądał w inkubatorze okropnie, cały pokłuty od pobierania krwi z kroplówką w główce. Stałam i ryczałam - tym bardziej, ze mogłam go zobaczyć tylko, gdy przynosiłam odciagnięte mleko - leżał na intensywnej opiece. A teraz to super dzieciak - wszystko z nim w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś