Dodaj do ulubionych

Trzeci migdał

24.11.05, 13:13
Zastanawiam sie co to znaczy "nawracający". Wnuczek ma mniej więcej co 3
miesiące podawany antybiotyk bo zapada na górne drogi oddechowe. Mimo ze
laryngolog stwierdził ze "migdał jest znacznie powiększony, ale nie ma
potrzeby wycinania, skoro niezbyt często choruje". Zdarza mu sie tez dosc
mocno zachrapać. Mały poszedl teraz do przedszkola.
Kiedy mozna stwierdzic ze choruje często? Nie chcemy poslac go na ten zabieg
bo bardzo boi sie lekarzy. Jak poznać ze to jest jednak konieczne?
Obserwuj wątek
    • jurajd Re: Trzeci migdał 24.01.06, 22:30
      Kiedy mós synek zaczął chodzić do przedszkola bardzo często miał katar i
      kaszel. Antybiotyki nie były potrzebne. Trzeci migdał powiększył się jednak,
      utrudniając dziecku oddychanie podczas snu. Po konsultacjach u lekarzy
      laryngoglogów, zdecydowałam się na usunięcie. Po zabiegu dziecko nie odczuwa
      żadnych dolegliwości. Oddycha swobodnie. Problem w tym, że teraz bardzo często
      choruje na anginę (nawet co 3tyg.), co sppowodowało powiększenie migdałków
      gardłowych.
    • kajami1 Re: Trzeci migdał 26.01.06, 11:15
      Z tego co wiem od zaufanej lekarki dziecko ma "prawo" do 9 infekcji w roku.
      Więc wydaje mi się, że z Twoim wnuczkiem nie jest tak źlewink
    • ihalas Re: Trzeci migdał 26.01.06, 22:20
      Moja córcia półtora miesiąca temu miała usunięty trzeci migdał. Wcześniej bardzo
      często chorowała,pomiędzy zachorowaniami było kilka ,dosłownie 3-4 dni
      przerwy.Czasem kończyła brać antybiotyk we wtorek. W czasie kontroli lekarz
      stwierdzał że jest zdrowa, a już w piątek pojawiała się kolejna infekcja,
      gorączka i kolejny antybiotyk.Tak działo się przez trzy miesiące, do momentu
      usunięcia migdału.Poza tym miała problemy ze słuchem, chrapała, oddychała tylko
      przez buzię.Do zabiegu robiliśmy dwa podejścia, zabieg miała w osłonie
      antybiotykowej.Teraz przez półtora miesiąca jest zdrowa. Pozdrawiam.
      • dorka.3 Re: Trzeci migdał 27.01.06, 08:29
        Poproście laryngologa o badanie słuchu, jeśli słuch jest w porządku, to tak
        szybko lekarze nie decydują się na wycięcie. mój synek niestety miał
        powiększony trzeci migdał i kiepskie wyniki z badania słuchu, więc zabieg był
        konieczny. Ale Wasze dziecko w porównaniu do innych choruje rzadko, co trzy
        miesiące (też bym tak chciała), może skonsultujcie się z innym lekarzem. I
        koniecznie badanie słuchu.
        • eron Re: Trzeci migdał 16.03.06, 15:59
          a mam pytanie do wszystkich: na czym polegalo to pogorszenie sluchu? mojemu
          malemu czasem zapycha sie ucho,ale slyszy normalnie(lekarz zalecil dalej-jakies
          badania),no i nie choruje w ogole.oddycha tez raczej spoko,wiec nie wiem
          dlaczego lekarka czepia sie smile trzeciego migdalu.chyba nie warto ruszac czegos
          co raczej i tak jest ok.
          • monika9920 Re: Trzeci migdał 16.03.06, 16:15
            Pogorszenie słuchu (w zwiazku z migdalkami) polega na płynie w uchu lub obu
            uszach co powoduje niedosłuch.
            Moja pani laryngolog podczas badania ucha stwierdziła, ze widzi (czuje ?) płyn
            za błoną bębenkową.
            Badanie słuchu jest standardowo wykonywane przed operacją, ale to nieprawda, ze
            tylko wtedy wycina sie migdalki.
            W naszym przypadku powody są inne :stale gigantycznych rozmiarów migdałki
            podniebne - wyglądające jak dwa orzechy włoskie, oddychanie przez usta,
            chrapanie, bezdechy w nocy, bardzo częste infekcje górnych drów oddechowych
            (min. raz na miesiąc), opóźniona mowa i początki astmy (spowodowane
            prawdopodobnie ciągłym zakażeniem migdałków.)Dodam, że przed podjeciem decyzji
            o zabiegu dziecko było przez póltora roku leczone farmakologicznie przez
            laryngologa i ostatnio też alergologa - oczywiście leczenie to nie przyniosło
            żadnych skutków.
            Powiedziałabym, ze wnuczek, który choruje co trzy miesiące to norma dla
            przedszkolaka.....
            Pozdrawiam
            Monika
    • ila32 Re: Trzeci migdał 09.05.06, 09:46
      Moja córka w wieku 2 latek miała usunięty 3 migdał.Nie choruje często ale teraz
      w wieku 5 lat ten 3 migdał znowu się pojawił. do tego ma migdały bardzo duże
      które są tak blisko siebie że się dotykają. Laryngolog mi polecił znowu
      usunięcie tego 3 migdała oraz zmniejszenie tych dwóch migdałów. Ale ja nie wiem
      co robić bo ona mi nie choruje tylko w nocy bardzo chrapie.Ona jest bardzo
      drobna i mała jak na jej wiek. czy może by to było skutkiem braku tlenu przy
      spaniu?
      • zaga25 Re: Trzeci migdał 09.05.06, 14:47
        Jak długo można czekać na wycięcie migdałków. Mój synek ma dużego migdałka i przez to zbiera mu się płyn i ma bardzo złe wyniki słuchu. Termin operacji na 12 października. Czy mamy czekać czy starać się o szybszy termin w prywatnej klinice?
        • mamciaa Re: Trzeci migdał 09.05.06, 15:29
          Nasza pani laryngolog uważa, że zły wynik tympanometrii można "uznawać" około
          4 miesięcy, maksymalnie pół roku. My podjeliśmy leczenie, na poczatku czerwca
          ostatnia szansa...ale jeśli wynik będzie negatywny to od razu idzie na zabieg.
          My jednak chodzimy prywatnie. Pozdrawiam i dużo zdrówka
    • basia774 Trzeci migdał 26.10.06, 13:42
      moj 19 m-ny synek coruje na gardlo tydzie temu skonczyl zastrzyki
      linkomecyne,byl zdrowy 5 dni i infekcja wrocila,wysoka goraczka wymioty ,dostal
      teraz doustny antybiotyk ZINNAT,czy to normalne ze po paru dniach jest powrit
      choroby co o tym myslec moze konsultacja z laryngologiem jest konieczna?
    • rokita36 Trzeci migdał 29.03.07, 12:31
      A ja wycielam dziecku trzeci migdal bo mial trudnosci w oddychaniu podczas
      snu.Pół roku i problem wrócił.Ma boczne Migdałki powiększone(jeden z nich był
      przycięty)Chyba odrósł ten wyciety.Mały śpi fatalnie ,a ja wcale.Mam już dość.
      • angela100 Re: Trzeci migdał 29.03.07, 13:40
        Moja córcia (3 latka) też miała objawy trzeciego migdałka ( oddychanie buzią,
        chrapanie, bezdechy, katar, a jak się kończył katar to zatkany nos, natomiast
        nic z uszami się nie działo). Byliśmy u laryngologa. Stwierdził, że migdał jest
        bardzo rozpulchniony, ale jeszcze nie nadaje sie do podcięcia (bo 3-go to się
        podcina). Zajmuje pół nosogardła. Dał kropelki do noska na obkurczenie
        migdałka. Wg mnie czasami za szybko jest podejmowana przez lekarzy decyzja o
        wycięciu. Oczywiście jesli nie ma innego wyjścia to, jasne, podciąć. Ale
        wiadomo, że to co podcięte to niestety odrasta.
        Pozdrawiam
        • dorota_27 Re: Trzeci migdał 04.04.07, 19:24
          Napisz proszę jakie to były kropelki?
          Mój synek wg lekarza powinien mieć zabieg.
          chcę to jeszcze skonsultować z innym lekarzem, ale podpowiedz mi proszę.
          Dorota
          • angela100 Flixonase 12.04.07, 14:12
            Sorki, że tak długo, ale wcześniej nie miałam możliwości odpisania.... A jak
            duży jest migdał u Twojego synka? Bo może rzeczywiście nie da się już nic
            zrobić i trzeba podciąć.
            Pozdrawiam
          • angela100 Re: Trzeci migdał 12.04.07, 14:28
            Na obkurczenie trzecie można stosować jeszcze leki homeopatyczne Lymphomyosot,
            ale przez dłuższy czas. Też b. dobrym lekiem na obkurczanie jest Imupret, ale
            niestety nie jest dostepny w polskich aptekach. Ja przez pewien czas stosowałam
            Sinupret, przez pewien czas było b. dobrze, ale z czasem przestał dawać efekty
            (jak mi powiedział lekarz, organizm się przyzwyczaił do leku). Teraz stosuje
            Lymphomyosot i kropelki.... i jest poprawa... i to duuuża... Pozdrawiam
    • jorawi Re: Trzeci migdał 30.03.07, 08:44
      Witaj, moja córcia 3 latka 3 miesiące dwa tygodnie temu miała wycięty trzeci
      migdał. Zdecydowaliśmy się na zabieg, bo miała ogromne problemy z oddychaniem w
      nocy - cały czas otwarta buzia, chrapanie niemiłosierne, "kluchy" w buzi -
      mówienie jakby nosowe. Zabieg wycięcia był dla nas zbawienny - mała odzyskała
      dziecięcy głosik, oddycha normalnie buzią, w nocy śpi cichutko, wreszcie nie ma
      podkrążonych oczu i zasinionego noska w górnej części...Jestem świadoma, że ten
      migdał lubi odrastać, ale chyba spokojny sen małej jest dla mnie
      najważniejszy...Robiłam zabieg prywatnie we Wrocławiu, zainteresowanym z
      Wrocławia mogę opisać dokładnie, ale już na priv. Pozdrawiam i życzę zdrowia smile
      J.
      • joasiazatorska Re: Trzeci migdał 10.04.07, 17:41
        Naprawdę to zasinienie i podkrążone oczy to może być przez trzeci migdał? synek
        tak ma ale do tej pory tłumaczono, że to przez alergię..występują również
        bezdechy i w nocy jak śpi to jest tak głośno jakby orkiestra grała..No a w
        ciągu dnia mówi przez nos . Michał ma przerośnięty trzeci migdał i boczne do
        przycięcia,jak szybko dziecko dochodzi po tym do siebie?A obrzęki nosa to też
        przez migdał? asia
        • krm33 Re: Trzeci migdał 10.04.07, 20:19
          droga joasiu. Ja już to przeżyłam . Mój syn też miał wycinane migdaly
          (wszystkie). W szpitalu byliśmy w sumie trzy dni. Wszystko bedzie dobrze.
          Pozdrawiam.
        • jorawi Re: Trzeci migdał 11.04.07, 11:41
          Witaj, u nas po zabiegu nie ma już podkrążonych oczu i nie ma zasinień noska -
          zniknęły natychmiast po udrożnieniu nosa. Bezdechy nocne to bezwzględne
          wskazanie do wycięcia migdała. Moja córka w końcu się wysypia smileA jeśli chodzi
          o głos - zmienił się bardzo, wreszcie jest czysty i dźwięczny, poprawiła się
          też wymowa. Po zabiegu, który odbył się o godz. 10:00, o godz. 13:00 już
          byliśmy w domu. Mała przysypiała trochę w ten dzień, ale wieczorkiem już
          chciała jeść. Dostała lekką kolację. Następnego dnia już chciała iść do
          przedszkola smile Dziecko było w pełni sił już 2 dni po zabiegu, a następnego dnia
          po zabiegu była tylko nieco osłabiona. W domku była przez tydzień, potem do
          przedszkola. Delikatna dieta obowiązywała 3 dni, potem już jadła wszystko.
          Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka smile J.
      • erka235 Re: Trzeci migdał do jorawi 10.04.07, 18:00
        mogłabyś mi napisać coś więcej o tym zabiegu na meila ile kosztował i tp
        • jorawi Re: Trzeci migdał do jorawi 11.04.07, 11:42
          Hej, jasne - opiszę dokładnie, ale dopiero dziś wieczorkiem na priv, ok?
          Pozdrawiam.J.
          • erka235 Re: Trzeci migdał do jorawi 11.04.07, 13:58
            okej kochana czekam
          • grycyk Re: Trzeci migdał do jorawi 23.07.08, 07:36
            Hej jestem z wrocławia i właśnie laryngolog zaleciła wycięcie u
            mojego synka 3-go migdałka. Chciałabym to zrobić prywatnie tylko
            gdzie?Napisz mi wszystkie szczegóły na e-maila jak możesz
            oczywiściesmile Byłabym wdzięcznasmilePozdrawiam
      • piskorze4 Re: Trzeci migdał 03.05.07, 21:33
        cześc,
        jestem bardzo zainteresowana tym zabiegiem we Wrocławiu. Oj jakiegoś czasu
        zastanawiam się czy jednak się na niego nie zdecydować z uwagi na nasilające się
        trudności w oddychaniu u mojej 3,5 letniej córeczki.
        Będę b. wdzięczna za informacje gdzie i na jakich warunkach udało Ci się wyciąć
        małej ten migdał.
        Mój adres pryw.: piskorze2@wp.pl
        z góry dziękuję!
        M.
    • gosia1422 Trzeci migdał 02.12.08, 13:28
      Witam,mój w tej chwili 4-ro letni synek odkąd skończył roczek przez półtora roku
      nie przespał ani jednej nocy a my razem z nim,potem przeczytałam że
      dzieci,które mają powiększony trzeci migdał źle śpią i zrywają się z płaczem.Na
      szczęście nie wiadomo z jakiej przyczyny to minęło najpierw gdy skończył dwa
      latka zaczął spokojnie przesypiać popołudniowe drzemki,a z czasem i nocny sen
      uległ poprawie.Oprócz tego miał podawany antybiotyk średnio co 3 tygodnie na
      "chore gardło".Niedawno wzięłam sprawy w swoje ręce okazało się,że miał źle
      leczone infekcje krtani,mój syn nie potrzebował antybiotyku,zbawiennie na niego
      podziałały inhalacje z pulmicortu i kaszel miną jak ręką odją.Laryngolog
      stwierdził powiększony trzeci migdał i boczne migdały i zalecił zabieg.Jednakże
      po inhalacji pulmicortem od dwóch miesięcy jest spokój.Nie ma objawów typowych
      do usunięcia jak sugeruje lekarz,nie ma bezdechów,nie mówi przez nos,nie miewa
      infekcji uszu,jedyne co to, to że pochrapuje w nocy oddycha raz nosem, raz
      buzią(bardziej chyba z przyzwyczajenia),często odchrząkuje jakby mu coś w gardle
      przeszkadzało.Kilka miesięcy temu przy badaniu słuchu lekarz stwiedził lekko
      osłabiony słuch,który po leczeniu uległ poprawie,pewno muszę je teraz
      powtórzyć.Nie wiem czy zabieg jest konieczny,proszę o poradę.
      • gosia1422 Re: Trzeci migdał 02.12.08, 13:49
        Po przeczytaniu niektórych waszych wypowiedzi dodam,że syn był przez 3
        mies.leczony flixonase,i przez 4 mies.przyjmował lymphomyosot,co prawda infekcji
        na razie nie ma jednak jest chrapanie i oddychanie przez usta,ale tylko w nocy
        • pam_71 Uwaga na Flixonase ! 02.12.08, 14:04
          Dziewczyny,ostrożnie z Flixonaze.
          Jest to lek sterydowy - przeciwalergiczny(na obrzęki śluzówki nosa).
          Ma raczej niewiele wspólnego z obkurczaniem migdałkow.
          Nie należy go stosować zbyt długo - mam w rodzinie dorosłego, który
          stracił po kuracji tym lekiem węch(na szczęście czasowo).
          Jest skuteczny - mój syn(dzisiaj 9 lat) stosował z dobrym efektem,
          ale mimo wszystko to niezłe świństwo wink
          A co do trzeciego migdałka - nam lekarz tłumaczył,że nawet
          powiększony, a niekoniecznie ropny nadaje się do wycięcia, bo zamyka
          światło i nie ma odpowiedniej wentylacji w nosogardzieli. Syn miał
          wycinany w wieku 4lat. Nie odrósł, ale zabieg niewiele wtedy pomógł.
          Ciągle "bujamy się" z alergią i gigantycznymi migdałkami bocznymi.
          Od kiedy poszedł do szkoły jest lepiej. Tej jesieni (odpukać!) tylko
          jeden epizod z katarem.
          Pozdrawiam
          Pam
          • pam_71 Re: Uwaga na Flixonase ! 02.12.08, 14:13
            Uzupełniając .. nasze chorowanie(do 7lat) zaczynał niewinny katar i
            kaszel na tle alergicznym. Leczenie zwykle kończyło się nadkażeniem
            bakteryjnym - zapalenie ucha lub zatok - i antybiotykiem.
            Do tego w pewnym momencie doszło podejrzenie niedosłuchu(i był
            czasowy - poinfekcyjny).
            Nasza pediatra za każdym razem jak Młody się odezwie kiwa głową -
            "zróbcie porządek z migdałami" (bocznymi) - ma podobno zmienioną
            barwę głosu - ja już tego nie słyszę. No ale matka wie lepiej wink
            Z resztą po co ruszać jak względny spokój jest?
            Zdrówka życzę
            P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka