Dodaj do ulubionych

e.coli w moczu

28.12.05, 21:47
Proszę o poradę. Mój syn 6,5 m-c ma coli w moczu (szczep ma fimbrie typ p).
Już dwa razy dostawał antybiotyk. Po jego odstawieniu bakterie powracają.
Synek ma stulejkę, cystografia i usg nerek ok. Czy osoby, które miały z tym
problem mogą coś doradzić. Byłam już u kilku lekarzy (łącznie z nefrologiem i
urologiem-nie zaleca zabiegu w związku ze stulejką), którzy uważają że
przesadzam, że jest to normalny problem i przejdzie z czasem. Jak leczyć
dziecko, żeby uniknąć znowu antybiotyku, (mały bierze również furaginę). Czy
ktoś zna jakieś sposoby. Chcę nadmienić, że nie dopuszczam, aby kał miał
styczność z siusiakiem, a mimo to bakterie powracają. Może ktoś zna jakiś
złoty środek. Proszę też o ewentualne polecenie jakiegoś dobrego specjalisty
na terenie Warszawy.
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • joln Re: e.coli w moczu 28.12.05, 22:39
      zapraszam
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
      • todry Re: e.coli w moczu 02.01.06, 15:45
        dzięki
    • fidonga Re: e.coli w moczu 30.12.05, 01:12
      a ile tego e.coli jest? Bo jak mniej niz "10 do potegi 8" to nie jest zle- tak
      mowili mojej corce. PO jakis 2 msc. przeszlo samo.
      • antonina_74 Re: e.coli w moczu 31.12.05, 00:21
        mniej niż 10 do potęgi 5 nie jest źle, mniej niż 10 do 4 się najczęściej nie
        leczy - bo zazwyczaj wynika z zanieczyszczenia, złego pobrania itp.
        10 do potęgi 7 u mojego dziecka oznaczało 5 dni gorączki 40 stopni, tydzień w
        szpitalu na antybiotyku dożylnym, 10 do 8 nie wiem czy jeszcze mogłoby być
        gorzej.
      • joln Re: e.coli w moczu 31.12.05, 13:25
        fidonga napisała:

> a ile tego e.coli jest? Bo jak mniej niz "10 do potegi 8" to nie jest zle-
        tak
        > mowili mojej corce. PO jakis 2 msc. przeszlo samo

no nie, ale ktos Wam bzdur naopowiadal i to jeszcze bardzo szkodliwych!!!!
        chyba nie lekarz?????
        • fidonga Re: e.coli w moczu 02.01.06, 21:08
          Jasne ze lekarz. Nawet nie jeden. Mala nie miala goraczki i rzadnych innych
          objawow a badanie moczu robione jako dodatkowe. Podobno u dziewczynek wyniki
          moczu moga byc o wiele gorsze niz u chlopcow. Po kilku dniach miala w szpitalu
          pobierane z cewnika i bylo 10 do 4. Potem sie okazalo ze w kale ma za to wiecej
          i jeszce inne bakterie ale to juz inna historia...(w kazdym razie spedzilysmy 3
          tyg. w CZD zamiast 2 dni)
          • antonina_74 Re: e.coli w moczu 03.01.06, 00:09
            10 do 4 a 10 do 8 to jest pewna różnica, tak jak 10 tysięcy do 100 milionów. 10
            do 4 się nie leczy jeśli nie ma objawów wskazujących na zakażenie ale 10 do 8
            to już podejrzewam co najmniej urosepsa by była. Tak, że Wasz lekarz musiał
            pomylić cyferki...
            A e.coli w kale może sobie być bo e.coli tam mieszka właśnie i tam zazwyczaj
            nie robi szkody - w odróżnieniu od dróg moczowych gdzie jej być nie powinno.
            • joln Re: e.coli w moczu 04.01.06, 16:33
              wiesz, to roznica moze wynikac ze sposobu pobrania, 10 do 4 bylo z cewnika...

e.coli w kupie moze byc patogenne, my akurat mamy taka sytuacje teraz, i moja
              corka dostaje zinnat, niestety...
              • antonina_74 Re: e.coli w moczu 06.01.06, 23:11
                OK, na e.coli w kupie nie znam się wcale. Natomiast temat e.coli w moczu mam
                przerobiony dość gruntownie (znamy się z forum refluxowego, prawda?). Moja
                odpowiedź byla skierowana do autorki której lekarz beztrosko powiedział żeby
                nie przejmować się wynikiem 10 do 8.
                U nas zwykle jeśli z pobrania normalnego było 10-4/10-5 to z cewnika było
                jałowo.
              • fidonga Re: e.coli w moczu 07.01.06, 22:41
                U nas też było patogenne, a do tego miała też inne bakterie. No a teraz mamy
                kupy z krwią i co kilka dni wysoką gorączkę, a bakterii ani grzybów nie ma ani
                w moczu a ni w kale... Ja myślę, że jak pobierałam sama to "przelazło" to coli -
                a z cewnika nie przyjemne ale pewne
    • anita_bm Re: e.coli w moczu 30.12.05, 23:32
      Syn mojej szwagierki też miał podobny problem - stulejka i nawracające e.coli.
      Dopiero po zabiegu (miał wtedy coś koło 2 lat) problemy się skończyły.
    • iza245 Re: e.coli w moczu 02.01.06, 12:36
      Mieliśmy ten sam problem i było to związene ze stulejką, dopiero po zabiegu
      chirurgicznym (maly miał wtedy półtora roku) bakterie przestały nas nawiedzac, a
      trwało to ładnych kilka miesięcy. Też już były podejrzenia chorób układu
      moczowego, synek miał nawet robioną cystografię mikcyjną. Na szczęscie okazało
      się, że wszystko jest w porządku
      • todry Re: e.coli w moczu 02.01.06, 15:45
        Czy mogłabyś napisać o tym zabiegu, jak mały to zniósł, gdzie robiliście i kto
        robił, jak zniósł narkozę, i jak było po, czy dlugo sie goiło?
    • sisi80 Re: e.coli w moczu 04.01.06, 12:40
      Witam! Moj synek tez mial e coli gdy mial 6 m-cy nasz doktor kazal dawac przez 3
      tygodnie furagin po 1/4 tabletki dziennie e coli wypedzone bez antybiotyku polecam.
      sisi
      • justynka240 Re: e.coli w moczu 06.01.06, 19:53
        Witam

Ja mam ten sam problem co w tytule. Tylko że te bakterie wykryto u mojej
        córeczki. Szukałam przyczyny jej nie jedzenia.Mój wynik to

ESCH.coli 10/7 ml.

Czu to jest dużo. Czy to się leczy bo moja dostała antybiotyk AMOKSIKLAV
        i nie wiem czy słusznie bo gdzies czytam ze tego sie nie leczy.
        Miała mocz pobierany do woreczka.Czy taki wynik moze byc ze złego pobrania?

Jak to sprawa wyglada u dziewczynek bo tutaj czytam tylko o chłopcach

Dzięki za pomoc Pa pa
        Tyśka + Dominika i Weronika
        • joln Re: e.coli w moczu 06.01.06, 20:48
          10 do 7 to dosc duzo,ale trzeba wziac poprawke na metode pobrania moczu- worki
          to ulatwienie, ale bardzo czesto falszuja wynik.
          co do antybiotyku, to czy robilas antybiogram, bo moze wybor wynikal leku
          wynikal wlasnie z niego?
          a co do e-coli, czasem sie rzeczywiscie nie leczy, zalezy tez jaki byl wynik
          badania ogolnego, jak sie dziecko czuje, twoje nie jadlo, wiec moze to wlasnie
          wskazywac na zum
          a co do plci, niestety e-coli nie wybiera, choc dziewczynki sa bardziej
          narazone na zakazenia
          no i moze jakas wizyta u nefrologa, jakies usg, nie byloby to zle
          • anita_bm Re: e.coli w moczu 07.01.06, 17:49
            Dodam jeszcze, że Julka przy bakteriach w moczu wymiotowała i miała kiepski
            apetyt.
        • anita_bm Re: e.coli w moczu 07.01.06, 17:47
          Moja mała e.coli miała dwa razy - za każdym razem 10^5. Miała wtedy 7 i 11
          miesięcy (teraz ma 18). Jak na razie jest spokój. Za drugim razem też miała
          Amoksiklav - na podstawie antybiogramu.
          • joln Re: e.coli w moczu 07.01.06, 20:56
            zapraszam na forum:
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
            tam duzo info o e-coli i nietylko...
            • ewkr Re: e.coli w moczu 08.01.06, 21:51
              U nas wyniki do woreczka i do pojemnika były nieciekawe ale nie mogłam uwieżyć
              że to poważne ZUM i znajomy urplog kazał ściągnąć naplatek jak tylko sie da
              porządnie umyć i pobrac mocz do pojemnika i od razu do laboratorium które samo
              robi badanie no i wyszło 0 bakterii. Od tamtej ppoory ściagamy napletek
              regularnie bo tam siedza sobie bakterie.
    • tracz_anna Re: e.coli w moczu 16.01.06, 11:19
      Mój syn jest zakażony bakterią E.coli, ale szczepem ESBL+, jest to bakteria
      szpitalna. Też mieliśmy takie sytuacje, że przy cewnikowaniu bakterii nie było
      potem znów się pojawiała. W naszym przypadku bakteria kolonizuje się pod
      napletkiem, dlatego przed każdym pobraniem moczu trzeba odciągnąć napletek i
      zdezynfekować rivanolem. W przeciwnym razie wyniki nie są prawdziwe i dziecko
      dostaje niepotrzebnie leki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka