Dodaj do ulubionych

katar a węzły chłonne

29.12.05, 12:55
Czy przy zwykłym katarze mogą powiększyć się zwęzły chłonne?
Córcia ma 3, 5 roczku, ok. miesiąca temu przebyła grypę żołądkową. Od tamtej
pory węzły nie znikają. Teraz ma ogromny katar i węzły znów jakby większe...
Czy to może być od tego?
Do lekarza oczywiście się wybiorę ale po Nowym Roku.
Obserwuj wątek
    • staszka1974 Re: katar a węzły chłonne 29.12.05, 13:33
      Oczywiście, że przy katarze mogą być powiększone węzły chłonne, w końcu to też
      infekcja.Poza tym z moich doświadczeń z węzłami chłonnymi mojej 1,5-rocznej
      córki (wylądowaliśmy nawet w Klinice Hematologii) wiem od pani hematolog, że
      mocno powiększone np. po jakiejś niedoleczonej infekcji (tak było w naszym
      przypadku) węzły chłonne juz pozostaną większe niż normalnie, chybaże dziecko
      długo nie będzie chorować. Oczywiście dobrze robisz idąc z dzieckiem do lekarza,
      mimo że jest to tak częsty objaw.
      • cassis Re: katar a węzły chłonne 29.12.05, 13:51
        Dzięki za odpowiedź.
        Już zapisałam sie prywatnie na przyszły tydzień na USG węzłów.
        Poza tym pójdziemy do lekarza i poproszę o skierowanie na badania laboratoryjne
        ( ztego co wiem to morfologia z rozmazem ręcznym, ob i coś jeszcze?)
        Nie wiem tylko czy takie badania można przeprowadzać w czasie trwającej
        infekcji?
        • mami7 Re: katar a węzły chłonne 29.12.05, 13:59
          CRP jeszcze.
          W trakcie infekcji wszystko będzie nie tak jak nalezy. Poczekaj conajmniej
          tydzień po wyleczeniu, ale bezpieczniej będzie 2 tygodnie. W końcu chodzi o
          wiarygodne wyniki wink
          • cassis Re: katar a węzły chłonne 29.12.05, 14:07
            Tak, tak, chodzi mi tylko o to USG w trakcie infekcji. Czy też zaczekać?
            • verdana Re: katar a węzły chłonne 29.12.05, 14:10
              USG moze być.
              A węzły po to sa, aby się powiększać w czasie infekcji.
            • staszka1974 Re: katar a węzły chłonne 29.12.05, 14:57
              USG węzłów chłonnych najlepiej zrobić jak są właśnie powiększone, lepiej widać
              strukturę.
    • agucha12 Re: katar a węzły chłonne 29.12.05, 14:26
      Witam! Moje obydwie córeczki też mają powiększone węzełki na szyi. Ja zreszta
      też. Panikowałam i robiłam badania kontrolne sobie i dziewczynkom(morfologia z
      rozmazem, OB, USG). Byłam nawet u onkologa. I wiesz co się dowiedziałam?
      Onkolog powiedział mi, że węzły po poważniejszej infekcji mogą się wchłaniać
      nawet do roku czasu, a niektóre nawet włóknieją i nigdy nie zanikają zupełnie.
      A laryngolog, który robił mi USG powiedział, że węzły mogą się powiększać od
      tak banalnych rzeczy jak np. pospsuty ząb, jakieś ropne wypryski na twarzy, a
      nawet łupież!!! czy chociażby maleńkie skaleczenie czy ugryzienie owada. Tak,
      więc powodów do ich powiększenia może być całe mnóstwo, co nie znaczy jednak,
      żę można to lekceważyć. Zawsze człowiek jest spokojniejszy jak badania
      potwierdzą, że wszystko jest OK. Tak więc głowa do góry. Wszystko będzie dobrze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka