Dodaj do ulubionych

która mamma walczyła z bakterią e.coli

20.01.06, 17:33
bo ja już drugi antybiotyk synkowi podaje bo po pierwszym posiew bez zmian
czyli e.coli10^5 kiedy ja sie tego cholerstwa pozbęde
Obserwuj wątek
    • aniaolak25 Re: która mamma walczyła z bakterią e.coli 20.01.06, 22:28
      zapytaj tutaj
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
    • mamawrock Re: która mamma walczyła z bakterią e.coli 20.01.06, 22:34
      E. coli to bakteria, ktora fizjologicznie bytuje w kale. Rozumiem, ze wyszla w
      badaniu moczu u synka? Jesli jeszcze uzywacie pieluszek, to istnieje
      prawdopodobienstwo samozakazania sie ta bakteria poprzez kupke. Ja dopiero co
      przerabialam ten problem z moja corcia...
      • ewas17 Re: która mamma walczyła z bakterią e.coli 20.01.06, 23:11
        A czy synek ma inne objawy zapalenia dróg moczowych, oprócz tego
        nieprawidłowego posiewu? Bo jeżeli nie, to może te bakterie pochodzą spod
        napletka. U chłopców bardzo często spotykane jest "zarzucanie" moczu pod
        napletek i stąd wychodzą bakterie w posiewie, nawet jeżeli nie ma infekcji. W
        tej kropelce moczu pod napletkiem rozwijają się bakterie bytujące np. na
        skórze. Oczywiście od tego może rozwinąć się infekcja, ale nie musi. U mojego
        synka wychodziły także bakterie w posiewie moczu, został skierowany na CUM i
        dopiero to badanie pokazało w czym jest problem. Lekarze zalecili mi staranną
        higienę dziecka i w sumie od tamtego czasu nie zdecydowałam się na robienie
        posiewu moczu, bo wiem że bakterie mogą wyjść nawet jeżeli dziecko będzie
        zdrowe jak rydz. Jedynie jak coś mnie niepokoi, to robię badanie ogólne. I nic
        się niedzieje. Od tamtej pory minęły już 2 lata i nie było żadnego zapalenia
        układu moczowego, a dziecko prawdopodobnie przyjęło niepotrzebnie 3
        antybiotyki.
        Na pewno trzeba wykluczyć wady układu moczowego i tu jest niezbędne wykonanie
        CUMu. Pozdrawiam Ewa
        • todry Re: która mamma walczyła z bakterią e.coli 21.01.06, 07:53
          na czym polega badanie cum
      • olkaaaa Re: która mamma walczyła z bakterią e.coli 20.01.06, 23:23
        u nas było zapalenie pęcherza moczowego ale ogólne badanie moczu śliczne a w
        posiewie nadal e.coli mam nadzieje że po tym antybiotyku bedzie spokój i do
        tego alergia sie przypałętała cały jak tareczka i musiałam zmienić mleczko na
        enfamil bo po nanie takie historie
        • olkaaaa do mamawrock 20.01.06, 23:27
          było zapalenie układu moczowego a dowiedziałam sie przy kontrolnym moczu synke
          nie miała zadnych objawów zapaneni nic niegdy by mi do głowy nie przyszło żę ma
          zum no i teraz ogólny moczym super a e.coli nadal jest tyle samo i le przed
          antybiotykiem
          • izzunia1 Re: do mamawrock 21.01.06, 01:28
            A moze zapytac lekarza o doustna szczepionke Uro-Vaxom podawana przy
            nawracajacych zakazeniach ukl. moczowego wlasnie ta bakteria?
            • ewas17 Re: CUM - do Todry 21.01.06, 23:59
              Fachowo nie odpowiem na czym polega badanie CUM, ale postaram się wytłumaczyć z
              punktu widzenia laika. zakłada się dziecku cewnik, następnie za pomocą tego
              cewnika wprowadza się do układu moczowego kontrast i robi się zdjęcia RTG, o
              ile dobrze pamiętam to chyba dwa - jedno po wprowadzeniu kontrastu, drugie jak
              dziecko siusia. na szczęsście mój synek miał to badanie robione już tak dawno,
              że niewiele z tego pamiętam. samo badanie nie jest bolesne, u nas był ogromny
              ból po wyjęciu cewnika. ale słyszałam, że jeżeli cewnik będzie sprawnie i
              dobrze założony, to nie powinno boleć. takie badanie przeprowadza się w
              szpitalu, chyba pod koniec leczenia antybiotykiem, bo w moczu nie powinno być
              wtedy bakterii (tak było przynajmniej w naszym przypadku). na forum było już
              sporo na ten temat pisane, może ktoś to bardziej fachowo opisał.
              • todry Re: CUM - do Todry 22.01.06, 18:55
                Czyli piszesz o cystografii. Ona tylko sprawdza, czy nie ma refluksu. Nie da
                się tym badaniem wylkuczyć innych wad ukl. moczowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka