olkaaaa 20.01.06, 17:33 bo ja już drugi antybiotyk synkowi podaje bo po pierwszym posiew bez zmian czyli e.coli10^5 kiedy ja sie tego cholerstwa pozbęde Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniaolak25 Re: która mamma walczyła z bakterią e.coli 20.01.06, 22:28 zapytaj tutaj forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158 Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: która mamma walczyła z bakterią e.coli 20.01.06, 22:34 E. coli to bakteria, ktora fizjologicznie bytuje w kale. Rozumiem, ze wyszla w badaniu moczu u synka? Jesli jeszcze uzywacie pieluszek, to istnieje prawdopodobienstwo samozakazania sie ta bakteria poprzez kupke. Ja dopiero co przerabialam ten problem z moja corcia... Odpowiedz Link Zgłoś
ewas17 Re: która mamma walczyła z bakterią e.coli 20.01.06, 23:11 A czy synek ma inne objawy zapalenia dróg moczowych, oprócz tego nieprawidłowego posiewu? Bo jeżeli nie, to może te bakterie pochodzą spod napletka. U chłopców bardzo często spotykane jest "zarzucanie" moczu pod napletek i stąd wychodzą bakterie w posiewie, nawet jeżeli nie ma infekcji. W tej kropelce moczu pod napletkiem rozwijają się bakterie bytujące np. na skórze. Oczywiście od tego może rozwinąć się infekcja, ale nie musi. U mojego synka wychodziły także bakterie w posiewie moczu, został skierowany na CUM i dopiero to badanie pokazało w czym jest problem. Lekarze zalecili mi staranną higienę dziecka i w sumie od tamtego czasu nie zdecydowałam się na robienie posiewu moczu, bo wiem że bakterie mogą wyjść nawet jeżeli dziecko będzie zdrowe jak rydz. Jedynie jak coś mnie niepokoi, to robię badanie ogólne. I nic się niedzieje. Od tamtej pory minęły już 2 lata i nie było żadnego zapalenia układu moczowego, a dziecko prawdopodobnie przyjęło niepotrzebnie 3 antybiotyki. Na pewno trzeba wykluczyć wady układu moczowego i tu jest niezbędne wykonanie CUMu. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
todry Re: która mamma walczyła z bakterią e.coli 21.01.06, 07:53 na czym polega badanie cum Odpowiedz Link Zgłoś
olkaaaa Re: która mamma walczyła z bakterią e.coli 20.01.06, 23:23 u nas było zapalenie pęcherza moczowego ale ogólne badanie moczu śliczne a w posiewie nadal e.coli mam nadzieje że po tym antybiotyku bedzie spokój i do tego alergia sie przypałętała cały jak tareczka i musiałam zmienić mleczko na enfamil bo po nanie takie historie Odpowiedz Link Zgłoś
olkaaaa do mamawrock 20.01.06, 23:27 było zapalenie układu moczowego a dowiedziałam sie przy kontrolnym moczu synke nie miała zadnych objawów zapaneni nic niegdy by mi do głowy nie przyszło żę ma zum no i teraz ogólny moczym super a e.coli nadal jest tyle samo i le przed antybiotykiem Odpowiedz Link Zgłoś
izzunia1 Re: do mamawrock 21.01.06, 01:28 A moze zapytac lekarza o doustna szczepionke Uro-Vaxom podawana przy nawracajacych zakazeniach ukl. moczowego wlasnie ta bakteria? Odpowiedz Link Zgłoś
ewas17 Re: CUM - do Todry 21.01.06, 23:59 Fachowo nie odpowiem na czym polega badanie CUM, ale postaram się wytłumaczyć z punktu widzenia laika. zakłada się dziecku cewnik, następnie za pomocą tego cewnika wprowadza się do układu moczowego kontrast i robi się zdjęcia RTG, o ile dobrze pamiętam to chyba dwa - jedno po wprowadzeniu kontrastu, drugie jak dziecko siusia. na szczęsście mój synek miał to badanie robione już tak dawno, że niewiele z tego pamiętam. samo badanie nie jest bolesne, u nas był ogromny ból po wyjęciu cewnika. ale słyszałam, że jeżeli cewnik będzie sprawnie i dobrze założony, to nie powinno boleć. takie badanie przeprowadza się w szpitalu, chyba pod koniec leczenia antybiotykiem, bo w moczu nie powinno być wtedy bakterii (tak było przynajmniej w naszym przypadku). na forum było już sporo na ten temat pisane, może ktoś to bardziej fachowo opisał. Odpowiedz Link Zgłoś
todry Re: CUM - do Todry 22.01.06, 18:55 Czyli piszesz o cystografii. Ona tylko sprawdza, czy nie ma refluksu. Nie da się tym badaniem wylkuczyć innych wad ukl. moczowego. Odpowiedz Link Zgłoś