Dodaj do ulubionych

okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykomorowe

24.01.06, 12:19
Jestem mamą dziewynki, u ktorej zaraz po urodzeniu stwierdzono tą
wadę.Poszukując informacji na ten temat trafiłam na to forum.Niestety nie
orientuję się w tych wszystkich skrótach jakimi posługują się forumowicze.Czy
ktoś może mi powiedzieć,czy nasza wada ma jakiś skrót??? Być może zakładam
wątek na temat,który już istnieje...
Czy są tu może rodzice dzieci z tą wadą,które są już po operacji lub u
ktorych otwór samoistnie się zamknął??? W szpitalu powiedziano nam,ze
okołobłoniaste ubytki zamykają się samoistnie tylko w 25% ...Na 16 lutego
mamy wyznaczoną wizytę na echo serca i wtedy okaże się czy otwór się zamknął
i czy potrzebna będzie operacja.Chciałabym znaleźć się w tych 25%....
Obserwuj wątek
    • edytek1909 Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 24.01.06, 12:36
      mam staly kontakt z mama z Koszalina,ktorej dziecko niedawno bylo operowane,
      wlasnie z ta wada.Jesli masz chec porozmawiac, moge Cie skontaktowac.Pozdrawiam
      Edyta mam Niki ze wspolnym pniem i Karola zdrowego
      • d.dol Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 24.01.06, 12:38
        dziękuję
        byłabym wdzięczna za kontakt
    • kasiasieran Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 24.01.06, 12:52
      Witaj
      Mój synek też urodził się z tą wadą (skrót VSD)-ubytek ok. 3mm. Obecnie ma 5
      miesięcy i otwór zaczął się zamykać, lekarz na ostatniej wizycie powiedział, że
      może unikniemy operacji (bardzo bym tego chciała).Synek przyjmuje 3 razy
      dziennie Verospiron (3mg.)-lek moczopędny, dzięki któremu mniej krwi przepływa
      przez serduszko i jest większe prawdopodobieństwo zamknięcia się
      ubytku).Leczymy dziecko w szpitalu na Działdowskiej, ale w lutym mamy też
      umówioną wizytę w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie-dla porównania zgodności
      wyników badań. Muszę mieć pewność, żę moje dziecko leczą fachowcy.
      Jeśli masz jakieś pytania chętnie na nie odpowiem.
      Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka dla Twojego maleństwa
      • d.dol Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 24.01.06, 13:12
        edytek -dziekuje za kontakt
        kasia- julita ma skonczone 5 tyg,za miesiac bedzie miala echo i wtedy ma sie
        okazac,czy otwor sie zmniejsza,czy powieksza wraz z rozwojem dziecka.Pani
        doktor powiedziala,ze jesli operacja bedzie niezbedna to trzeba ją
        przeprowadzic do ukonczenia przez dziecko roku zycia,najlepiej ok. 7
        miesiaca.Na razie mała nie przyjmuje żadnych leków.Jesteśmy pod opieką lekarza
        w szpitalu wojewódzkim w olsztynie.Kolezanka namawia nas na wizyte w centrum
        zdrowia dziecka i zastanawiam sie,czy nie skonsultowac tego z jeszcze jakims
        lekarzem w wawie.
        Jak dowiedzialam sie w kilka godzin po porodzie,ze mała ma wade serca to w
        pierwszej chwili byl to dla mnie szok.Od razu przed oczami miałam wizje
        kolejek,operacji,przeszczepów itd.Pani doktor powiedziała nam,ze operacje w
        warszawie i łodzi przeprowadzane sa od reki i nie ma kolejej...czy to prawda????
    • edytek1909 Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 24.01.06, 12:53
      Odpisalam na adres gazety, podalam numer tel, latwiej sie dogadacie.Pozdrawiam
    • martulinek Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 24.01.06, 16:33
      Hej!
      Moja córka ma dokładnie tę samą wadę - ubytek międzykomorowy w części
      okołobłoniastej. ja otrzymałam informację, że tego typu ubytek nie zamknie się
      samoistnie, chodzi o jego umiejscowienie. Podobno niewielkie szanse byłyby,
      gdyby znajdował się w części mięśniowej. Nie będę z tym dyskutować, bo nie
      jestem lekarzem.
      VSD Hania ma wielkość ok. 4 mm i od urodzenia nie powiększa się, ale i też nie
      zmniejsza. Leków nie przyjmuje. Brak nadciśnienia płucnego. Nie kwalifuje się
      więc do operacji.
      Będziemy czekać ile się da. Nasz lekarz prowadzący ma pacjentów 18-letnich z tą
      wadą i nic się nie dzieje.
      To tyle z mojej strony.
      Pozdrawiam
      • ememka1 Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 24.01.06, 17:46
        My miałyśmy operację 11.01.06. ASD i VSD wykryte w trzeciej dobie życia 4 mm. Do
        3 m-ca życia ASD podobno się zamknęły. VSD zostało. Ponieważ po badaniach
        izotopowych po ukończeniu 5 m-ca okazało się że przepływ krwi jest za dużo tj.
        1,7 (norma do 1,5)Po zrobieniu echa w premedytacji, rtg itp. skierowano nas na
        operację. Rzeczywiście najlepiej przeprowadzić ją przed ukończeniem 1 roku
        życia. Verospiron córa zaczęła przyjmować dopiero na m-c przed operacją
        2x1/4tabl. przez 5 dni w tyg.
        Jeśli chodzi o CZD to są problemy żeby dostać się na badania na oddziale
        kardiologii. Są długie terminy, a jeśłi dziecko zachoruje to znowu długo trzeba
        czekać na kolejny termin. Po zakwalifikowaniu dziecka do operacji
        kardiochirurgia przyjmuje "od ręki". Przynajmniej z nami tak było.

Pozdrawiam
        ememki Maja 8,5 Matylda 2,5 i już zdrowa Mela 8 m-cy
        • driadea Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 24.01.06, 18:00
          VSD też można zamykać przezskórnie, czasem nie trzeba otwierać. Oczywiście to
          zal. od wielkości i umiejscowienia ubytku, ale z powoedzeniem łata się takie
          dziurki!
          • d.dol Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 24.01.06, 21:36
            dziekuje za wszystkie wpisy
            martulinek-nam 2 lekarzy powiedzialo,ze wlasnie ubytki w czesci mieśniowej same
            się zamykaja,a nasze ulokowanie w czesci okołobłoniastej określili
            jako "niefortunne".Pocieszające jest to,ze 18latek zyje z tym ubytkiem,bez
            zadnych komplikacji.Z jednej strony z niecierpliwoscia czekam na 16 lutego i na
            echo,a z drugiej strony boje sie....
            ememka- pozwolilam sobie napisac do Ciebie e-maila....
            driadea- tez slyszalam,ze niektore takie dziurki łata sie naczyniowo.Przeraza
            mnie troche operacja,sztuczne płuco-serce i blizna....
            • mrs.schmidt Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 25.01.06, 15:43
              d.dol, jezeli masz jeszcze jakies pytania na temat VSD chetnie Ci odpowiem! Moj
              synek tez w 6 tyg. zycia mial zdiagnozowana ta wade i mniej wiecej tych samych
              rozmiarow, co Twoje dzieciatko. Operowany w wieku 4,5 lat.

pozdrawiam!

Monika
    • bodek61 Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 25.01.06, 17:51
      Witaj jestem tatą Szymonka miał dwie dziurki w przegrodzie miedzykomorowej oraz
      nadciśnienie płucne. W poniedziałek miał zabieg. Na razie jest na intensywnej
      terapi.Mam nadzieję że wszystko będzie ok.
      • bodek61 Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 25.01.06, 18:04
        Jeszcze tak na marginesie ,jeśli przy tej wadzie dodatkowo występuje
        nadciśnienie płucne trzeba sie spieszyć,ponieważ jesli utrzymuje się dłuższy
        czas to takie może pozostać a to już nastepny problem.Ktoś pisał terminach
        Szymonek czekał 2 tyg.

• d.dol Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 25.01.06, 21:12
          Mrs.Schmidt,bodek61 gdzie operowane były Wasze dzieci?I czy Wasze ubytki
          zamykane były bezoperacyjnie?Bodek w jakim wieku jest Szymonek?
          U nas na razie nadcisnienia płucnego nie zdiagnozowano.Czytalam,ze takie
          nadcisnienie moze byc przyczyna czestego łapania przez dzieci infekcji,w ogole
          chorób układu oddechowego.Pewnie dlatego przy wypisie ze szpitala dostałyśmy
          nakaz oszczednego trybu życia i na razie ograniczenia wychodzenia na dwor.Mała
          ma też sie nie denerwować i nie płakac zbyt dużo,bo wtedy przepływ krwi przez
          serce zwieksza się.
          W sumie to jestesmy dobrej mysli i czekamy na kolejne echo,ktore ma wszystko
          wyjasnic.Nie wiem tylko czy dla pewnosci nie skonsultowac sie jeszcze z jakims
          innym kardiologiem dzieciecym.A moze ja juz po prostu schizuje???
          Mrs.Schmidt jak to jest po operacji? Nadal jestescie pod opieką kardiologa?
          Wydaje mi sie,ze mam milion pytan,a jak chce postawic jakies to wydaja mi sie
          smieszne.Moze jest cos co powinnam wiedziec,a o czym sie nie mowi???
          • bodek61 Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 25.01.06, 22:41
            Witaj. Szymonek ma 8 tygodni.Co więcej mogę powiedziedzieć na wskutek stresu
            żona straciła pokarm. Od drugiego tygodnia mleko sztuczne. Usypiał podczas
            karmienia i nie przybierał na wadze. Dopiero jak założylismy smoczek o wiekszej
            średnicy na butelkę zaczoł jeść i można było kontrolować ile zje.Operowany był
            w Warszawie na Działdowskiej.Tak jak profesor mówił zaszycie dziurek na
            przegrodzie to rutynowy zabieg ,oczywiscie zabieg w krążeniu pozaustrojowym.
          • maz_ememki Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 27.01.06, 19:44
            > U nas na razie nadcisnienia płucnego nie zdiagnozowano.Czytalam,ze takie
            > nadcisnienie moze byc przyczyna czestego łapania przez dzieci infekcji,w ogole

Jak ja rozumiem. Nadciśnienia płucnego nie da się zmierzyc. Tylko po objawach
            klinicznych sie o nim wnioskuje. Zapalenia pluc, przeziebienia itd. Wolalbym
            tego nie doczekac. U nas ( Mela 8 m-cy) do tego na szczescie nie doszlo. Jednak
            badanie izotopowe powiedzialo lekarzom ze przeplyw ( czyli obciazenie) pluc jest
            zbyt duze i to bylo wskazaniem do zabiegu zamkniecia VSD+ASD. Rozsadek mi
            podpowiada ze nie nalezy czekac na komplikacje i potencjalnie ( w dlugiej
            perspektywie) nieodwracalne uszkodzenia pluc. Jesli jest wplyw istotny na plucka
            to operowac. Oczywiscie lekarze ( w klinice) wiedza i nie podejmują juz
            niepotrzebnego ryzyka. Zabieg, jak rozumiem, jest teraz opatrzony mniejszym
            ryzykiem niz potencjalne komplikacje. Rutynowo kwalifikują do zabiegu jesli
            pluca mogly by zostac nadmiernie obciazone.
            • martulinek Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 27.01.06, 21:50
              Zdaje się, ze nadciśnienia płucnego nie diagnozuje się na podstawie zapadania
              na choroby dróg oddechowych.
              W badaniu echo mierzy się gradient ciśnień i na jakiego podstawie diagnozuje
              czy jest nadciśnienie płucne czy nie.
              • d.dol Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 27.01.06, 22:02
                musze się chyba odezwać,bo moje zdanie chyba zostalo nie tak
                zinterpretowane.Nadcisnienie płucne,czyli zwiekszony przepływ krwi przez
                płuca,może być przyczyna czestego łapania prze dziecko chorób układu
                oddechowego,a nie choroby wywolują nadciśnienie płucne....
              • maz_ememki Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 04.02.06, 09:36
                Dokladnie. Wnioskuje sie o jego wystepowaniu a nie sie mierzy.
      • aaparzoch1 Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 26.01.06, 08:41
        Trzymamy kciuki za Szymonka.
        • bodek61 Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 26.01.06, 10:11
          Dziękuję za wsparcie.Szymonek po zabiegu miał problemy z właściwą kurczliwością
          lewej komory. Przed chwilą dzwoniłem do klinki to powiedzieli ze to się już
          normuje i prawdopodobnie odłączą dzisiaj od respiratora.Jest mi już troche lżej.
          • mrs.schmidt Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 26.01.06, 12:04
            Witaj!
            Moj syn byl operowany w Prokocimiu przez prof.Malca. Operacja na otwartym
            sercu, poniewaz przez 4,5 roku ubytek troche zdazyl zepsuc zastawke trojdzielna
            i do tego rosla membrana, ktora jak twierdzil prof.Malec trzeba bylo wyrwać, a
            nie obcinac ze wzgledu na mozliwosc odrstania, wiec u nas nie bylo mozliwosci
            bezoperacyjnego zamkniecia VDS. Nadal jestesmy pod opieka kardiologa, ale
            kontrole mamy wyznaczone juz tylko raz w roku. Sama operacja przebiegla bez
            komplikacji, okres pooperacyjny rowniez. Na oddziale intensywnej terapii syn
            byl przez niecale 24 godziny, na trzeci dzien po operacji biegal po szpitalnym
            korytarzu, a na 7 dzien wyszlismy do domu. Po miesiacu wrocil do przedszkola,
            od operacji prawie nie choruje, ma nieporownywalnie wiekszy apetyt i wlasnie po
            raz pierwszy byl niedawno bez nas 7 dni na nartach w Alpach.
            Przypominam sobie, ze kardiolog, ktory postawil diagnoze powiedzial nam, ze
            maly jednak wybral jedna z najczestszych i najlzejszych (jezeli tak to mozna
            okreslic) wad serca.
            Nie zgodzilabym sie tylko z tym, ze nadcisnienie plucne jest wynikiem
            przebytych chorob ukladu oddechowgo, mysle, ze raczej chodzi tu o chemodynamike
            ukladu krazenia. Moj syn w wieku niemowlecym srednio co dwa, trzy miesiace mial
            robione echo, by w razie potrzeby jak najszybciej reagowac.
            Pozdrawiam i zycze ZDROWIA!
    • beatanowak2 Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 27.01.06, 20:50
      Witam Cię serdecznie, po przeczytaniu wszystkich wątków mam chyba najbardziej
      optymistyczne przeżyci jeśli chodzi o ubytek w części błoniastej Mój synek
      aktualnie ma 15 miesięcy urodził się z ubytkiem 3.5mm dowiedziałam się o ty na
      drugi dzień po porodzie lekarka powiedziała mi że dziecko ma dziurę w sercu
      prawie depresji przez nia nie dostałam, po 4 miesiącach byłam umówiona na
      kontrolę w szpitalu ale chcieli mi uśpić do echa małego i się nie zgodziłam
      umówiłam się prywatnie i dobrze, po pierwszej kontroli nic się nie zmieniało
      ubytek był jak po urodzeniu, miałam juz wizję operacji i zastanawiałam się jak
      to przetrwam następna kontrola była jak Maciuś miał 11 miesięcy i jakie było
      moje szczęście gdy się okazało że operacja mu nie grozi bo ubytek ma nie cały
      1mm i lekasz określił że zamknie się sam bo pojawił się tętniak, do końca nie
      wiem co on oznacza ale lekarz mówił że dzięki niemu ubytek się zamyka następną
      wizytę mamy w pażdzierniku życzę powodzenia i szczęśliwego zakończenia
      mama Maciusia
      • bodek61 Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 27.01.06, 21:07
        Pisałem że Szymonka odłączą od respiratora ,niestety nadal na intensywnej
        terapi.

tata
        • daarp Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 01.02.06, 00:34
          Witajcie
          Moja córka urodziła się z VSD i po piątkowej kontroli (po 5 tygodniach od
          urodzenia) zostala juz w szpitalu a w popniedzialerk została przewieziona do
          Łodzi na operacje. Obiawem niewydolności była powiększona wątroba i jak się
          domyślam nadciśnienie płucne. Czekamy na operację.
          Prosiłbym o kontakt osoby które były w Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi u
          Pana Jacka Molla, szukam wszelkich informacji, wskazówek rad.
          Pozdrawiam
          Dariusz Popielarczyk
          609575654
          Olsztyn
          darp@uni.olsztyn.pl
          • gosiap10 Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 01.02.06, 07:34
            Witaj Darku,
            Wiele informacji na temet Lodzi mozesz uzyskac od Eli Sierant (elasie), mamy
            Mateuszka z HLHS. Ela opracowala nawet rodzaj poradnika dla rodzicow na temat
            osrodka lodzkiego, ktory znajdziesz :
            www.sercedziecka.org.pl/4_lodz.htm
            Kontakt do Eli ela.sierant@sercedziecka.org.pl .
            Zaciskam mocno kciuki za Wasza coreczke i zycze jak najszybszego powrotu do
            domu po operacji.
            • daarp Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 06.02.06, 13:26
              Witam
              Już jesteśmy po operacji. Dzisiaj mineła 3 doba. Po dwóch dobach Oliwcia
              została przewieziona z intensywnej opieki pooperacyjnej na kardiochirurgie. O
              13 dostała już mieszankę mleczka i glukozy narazie z butelki. Generalnie to
              szybko wraca do zdrowia, wszystkie parametry w normie...tylko te oczka są
              jakieś takie mało żywe i mało obecne, brak jej tej iskierki z przed operacji.
              Mam nadzieję że to przejściowe. Dreny już zostały usunięte i opatrunek na
              klatce piersiowej też. Dzisiaj spróbujemy nakarmić ją piersią (tzn Monika
              spróbuje smile ).
              Pozdrawiam
              • ememka1 Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 06.02.06, 14:57
                >tylko te oczka są
                > jakieś takie mało żywe i mało obecne, brak jej tej iskierki z przed operacji.
                Zniknie za parę dni. U Meli uśmiech powrócił po ok.5-6 dobach operacji. Jak tak
                dalej pójdzie to w ciągu tygodnia wrócicie do domu.
                Cieszymy się że wszystko przebiegło pomyślnie. Wracajcie do zdrowia i do domku.
    • robin2510 Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 10.02.06, 16:12
      Witam

Nie wiem nic o wyrazie "okołobłoniasty", ale mja córka miła ubytek
      międzykomorami, który wykryli jej lekarze w 2 dobie życia, i określili jego
      wielkość na 2,5mm. Jakiś tydzień później Mała była znowu w szpitalu (z powodu
      żółtaczki) i tam po dokładniejszych badaniach okazało się że ubytek ma 3mm.
      Zalecono kontrolę po 2 m-cach. Gdy Kinga miała ok 2,5 m-ca poszlismy na echo i
      ekg serca, które wykazał, iż dziurka całkowicie się zrosła. Z tego co lekarze
      mówili ubytki tego typu zamykają się róznie u dzieci, czasem już po miesiacu a
      czasem po kilkunastu mieiacach. My mieliśmy to szczęście ze nastąpiło to tak
      szybko ale do czasu potwierdzenia tego faktu, musieliśmy stosować profilaktykę,
      aby nie doszło do "zapalenia wsierdzia"(chyba to tak kardiolodzy określili)
      tzn. żadna chora , kichająca lub zakatarzona osoba nie mogła przychodzić i
      odwiedzać nas w domu, jak również mieliśmy unikać częstego wychodzenia z
      dzieckiem do dużych skupisk ludzi, np. hipermarketów, kościoła,itp., no i
      ogólnie bardzo musieliśmy uważać stosując scisłą higienę .
      pozdrawiam Darka
      • d.dol Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 10.02.06, 16:42
        Witaj,
        Pocieszające jest to co piszesz.Nam powiedziano,ze ten ubytek zamyka się
        samoistnie w 25%.Czytajac posty na forum,w wiekszosci potrzebna była operacjasad
        W jakim wieku jest teraz Kinga i czy nadal jestescie pod stałą opieką
        kardiologiczną??
        pozdrawiam cieplo
        d.dol
        • daarp Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 16.02.06, 00:10
          Witam
          Nareszcie w domciu prawie w komplecie (starszą córkę Alicję muszę jeszcze od
          dziadków przywieźć).
          Wróciliśmy z Łodzi wczoraj.
          Mała Oliwcia (teraz 8 tygodni) została zoperowana 3.02.06. VSD - Ubytek
          międzykomorowy w części błoniastej miał ok 9 mm średnicy i został zaszyty łatką
          dekronową. Przy okazji zszyto otwór międzyprzedsionkowy (ASD). Echo po operacji
          wykazało nieznaczny przeciek resztkowy międzykomorowy, który zazwyczaj ustaje
          po przerośnięciu łatki nabłonkiem. Niedomykalność zastawki trójdzielniej
          pozostała. Pozostałe parametry organizmu wróciły do normy po kilku dniach. Dwie
          rzeczy nas martwią: Oliwcia w przeciwieństwie do okresu zprzed operacji teraz
          b. często płacze, mówi się że zpowodu nieprzystosowania układu pokarmowego po
          kilkudniowym wyłączeniu go z funkcjonowania. Wygląda to tak że przez chwilę się
          śmieje, "rozmawia sobie" a za chwilę nagle mocno płacze i macha nóżkami i
          rączkami. Wygląda to jak "kolka" tylko trwa przez wiele godzin...dzisiaj też
          dopiero co zasnęła i to bardzo niespokojnie. Mam nadzieję że jak to zapewniali
          lekarze tylko "kolka". Druga sprawa to po zszyciu mostka dolna częśc
          bardziej "wystaje" niż przed operacją. ie zwracałem na to uwago wcześniej z
          powodu opatrunków itp. Czytałem już po części o podobnych "anomaliach" na
          forum. Przedyskutuję to na kontroli którą mamy za tydzień w Olsztynie, a
          zamiesiąc w CZMP w odzi za miesiąc.
          Generalnie to cieszę się że jesteśmy już po w domu. Mam nadzieję tylko że te
          dolegliwości brzuszkowe (może nie tylko) szybko miną.
          Pozdrawiam
          PS Statystycznie to ubytki międzykomorowe w części błoniastej zarastają się
          samoistnie w 20% pod warunkiem że są b. małe. Większe się nie zarastaja.
          DAP, tata Oliwci, VSD, ASD
          • d.dol Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 16.02.06, 17:03
            Witajcie,
            my właśnie przed dwiema godzinami wróciliśmy z Olsztyna.Wieści mamy dobre -
            prawdopodobnie będziemy w tych 20% !!!!!!! Pani doktor podczas badania
            powiedziała,że wygląda na to,że ubytek zamyka się samoistnie,że jest jeszcze
            śladowy przeciek,ale do 25 maja (wtedy mamy kolejną wizytę) powinien się sam
            zamknąć.Podczas osłuchiwania szmerów nie było słychać...
            Nie wiem czy mogę już się cieszyć i czy to nie za wcześnie,ale przysłowiowy
            kamień spadł mi z serca...
            Darku trzyam kciuki za Oliwie,może musi minąć trochę czasu zanim zaadaptuje się
            do nowych warunków,a mostek podobno będzie wyrównywał się wraz ze wzrostem
            małej i powiększaniem się klatki piersiowej.Fajnie,że jesteście już w domu -
            najlepiej dochodzi się do siebie we własnych bakteriach (takie zdanie
            usłyszałam kiedyś od lekarza i chyba coś w tym jest)
            pozdrawiam Was serdecznie
            d.dol
        • robin2510 Re: okołobłoniasty ubytek w przegrodzie międzykom 16.02.06, 17:18
          Witam
          Ostatnio nie zagladałam na ten wątek z braku czasu. Tak do ukończenia
          pierwszego roku życia mamy być pod kontrolą kardiologa-pediatry, we wrześniu
          jeszcze raz echo serca potwierdająceczy ta druga dziurka (chodzi o tę którą
          mają wszystkie dzieci z życia płodowego, nie wiem czy tu chodzi o przewód
          bottala??)się zrosła. Obecnie Kinga ma 5 m-cy. U was też z tego co przeczytałam
          będzie ok, nie ma innej możliwości, trzymam kciuki.Daria
          • daarp Różne "dziurki" 16.02.06, 18:18
            To cieszę się że otwór samoistnie się zarasta. Jak już jest tylko śladowy
            przeciek to na 99% się zarośnie.
            Jeżeli chodzi o Oliwcię to strasznie nam dokucza, tzn jej dokucza ból brzuszka.
            Ale najciekawsze jest to że na 15 umówiłem się na wizytę domową i moja córeczka
            wspaniałomyślnie przestała płakać przed wizytą i aż do teraz jest ok. To trochę
            śmiesznie wyszło ponieważ pani lekarz rodzinna nasłuchała się przez telefon jak
            tu dziecko cierpi a zobaczyła promieniejącego uśmiechami bobasa. Mam nadzieję
            że to nie jest krótkoterminowa zmiana smile
            Daria: Przewód bottala zarasta się w ciągu pierwszych dni po porodzie. Zapewne
            chodziło o ubytek międzyprzedsionkowy.
            Pozdrawiam
            DAP
            • mm1124 Re: Różne "dziurki" 16.02.06, 21:08
              U mojego synka zamknmięcie nastąpiło w wieku 8 lat!
              • sikorkaptak Re: Różne "dziurki" 16.02.06, 21:57
                cześć jaka dziurke mial twój synek???że dopiero w 8roku mu sie zamknelo??
                pozdrawoiam
              • d.dol Re: Różne "dziurki" 16.02.06, 21:59
                "dziurka" Twojego synka pewnie była na tyle mała,ze nie stanowiła zagrozenia,bo
                przecież zaleca się,żeby takie ubytki operowano do ukończenia przez dziecko
                roku życia...
                • d.dol ZDROWA 29.03.06, 22:18
                  odgrzebalam swoj tematsmile dawno tu sie nic nie działosmile
                  Chciałam tylko napisać,ze jesteśmy tymi szczęśliwcami u których VSD samoistnie
                  się zamknęło.Chyba jeszcze tak na prawdę to do mnie nie dotarło...W
                  poniedziałek byliśmy we wrocławiu.Julitę badała pani doktor,która kwalifikuje
                  dzieci do zabiegów,juz osłuchując stwierdziła,że nic nie słyszy.Usg wykazało,że
                  ubytek zamknął się szczelnie tętniakiem i nie ma żadnego przecieku.Moje dziecko
                  jest zdrowe i nie wymaga już opieki kardiologicznej.Po prostu kamień z serca...
                  Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowia dla Waszych maluszków
                  d.dol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka