Dodaj do ulubionych

wodniak jaderek??????

27.01.06, 20:23
witam. dzis bedac u lekarza stwierdzil ze moj synek (3.5 miesiaca) ma malego
wodniaka. co to takiego z wrazenia zapomnialam spytac. prosze napiszcie. jak
mozna zbadac czy to czasem nie przepuklina. tak sie przerazilam. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mooh Re: wodniak jaderek?????? 27.01.06, 20:30
      Spokojnie, to nie jest poważna przypadłość. Większość wodniaków zanika
      samoistnie do około 2,5 - 3 lat. W tym wieku będziesz musiała iść z synkiem na
      kontrolę. Jeśli wodniak nie zaniknie, chirurg usunie go w dość prostym zabiegu.
      Wodniak jest często powiązany z przepukliną, którą usuwa się podczas tego
      samego zabiegu. Masz jeszcze dużo czasu i spore szanse, że obejdzie się bez
      jakiejkolwiek ingerencji chirurgicznej.
      • aga1754 Re: wodniak jaderek?????? 27.01.06, 20:34
        mooh bardzo ci dziekuje za pociesznie kamien z serca. pozdrawiam cie cieplutko.
    • joaska.m Re: wodniak jaderek?????? 27.01.06, 20:37
      Hej, mój mąż jest lekarzem urologiem, radzi: żeby najlepiej zrobić usg moszny,
      na podstawie którego będzie można odróżnić wodniaka od przepukliny, z wynikiem
      usg udaj się do najbiższego urologa lub chirurga dziecięcego. nie zamartwiaj się!!!
      W przypadku prostego wodniaka jądra, który nie daje dolegliwości postępowanie
      ogranicza się do obserwacji. Większość wodniaków ustępuje w ciągu 2 pierwszych
      lat życia. pozdrawiam
    • agagr Re: wodniak jaderek?????? 27.01.06, 21:59
      Mój synek taż ma wodniak, potwierdzało to kilku lekarzy, ale dla pewności
      zrobilismy USG moszny.
    • 18buzka Re: wodniak jaderek?????? 27.01.06, 22:07
      hej
      moj maly mial naprwade sporego wodniaka prawe jadra. pediatra mowi nie martwic
      sie wiekszosc wodniakow do 1 roku wchlania sie samoistnie, jak mikolaj skonczyl
      5 miesiac wodniak sie wyraznie zmiejszych, a po tygodniu zniknal calkowicie,
      mowie ku pocieszeniu, bo myslalam ze z moim malym bede biegac na zabieg
      pozdrawiam
      buzka
    • kasiuncia25 Re: wodniak jaderek?????? 27.01.06, 23:44
      Mój synek też miał wodniaczki, ma teraz roczek i ani śladu po wodniakach. Co
      do "domowego" sprawdzania to jest sposób. Wez małą latarke i przyłóż do jąderek
      od spodu, delikatnie przyciśnij. Jeśli światło rozchodzi sie równomiernie w
      czasie "prześwietlenia" jąderek to znaczy że nie ma przepukliny. Przepuklina
      jest wtedy gdy do moszny wpadnie część jelita i przy takim "prześwietleniu" to
      widać. To nie mój wymysł, dwuch urologów tak właśnie badało mojego synka.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka