Dodaj do ulubionych

Sucha skóra

01.02.06, 13:54
Moja córeczka 2,5 roczku, od jakiegoś czasu ma bardzo wysuszoną skórę, pomimo
tego, że po każdej kąpieli smaruję ją kremem, bądź oliwką.
Najbardziej wysuszona jest skóra na przedramieniu i ramieniu,na pozosatałej
części ciała taki problem nie pojawia się praktycznie wcale.
Czy któraś z Was mamusie spotkała się z takim problemem u swojej pociechy??,
jak tak podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami, proszę. Z góry dziękuję
za każdą pomoc.
Obserwuj wątek
    • sylwiapanfilowicz Re: Sucha skóra 01.02.06, 13:58
      Nie wiem, jak to wygląda u Twojego malucha, u mojej córci też pojawiła się w
      tym wieku sucha skóra, na łokciach, ramionach, brzuszku i boczkach i był to
      objaw alergii (jak sie okazało potem nietolerancji) na czekoladę, kakao,
      cytrusy. Wcześniej dziecko spożywało te artykuły i nie miało żadnych
      nieprzyjemnych objawów, dopiero tuż przed ukończeniem 3 go roku życia,
      zaobserwowałam zmiany na skórze.
    • benitaa2 Re: Sucha skóra 01.02.06, 14:17
      Mój dwulatek tez ma suchą skóre(od miesiąca),myje go mydłem Oiliatum(cena
      gigant 20 zł)dwa razy dziennie smaruje oliwką lub balsamem i nic nie
      pomaga.dziś miał kolejne testy i wyszła mu alergia na mąke
      pszenną,pomidory,orzeszki ziemne i kakao.dwóch ostatnich w ogóle nie je, a na
      pomidory i mąke nigdy żle nie reagował,żadnej wysypki ani kłopotyów z
      brzuszkiem tylko sucha skóra.często chorował na krtań,ale lekarz powiedział,że
      to nie na tle alergicznym więc wyszło,że ta sucha skóra to od pomidorów i mąki.
      • mamakluska Re: Sucha skóra 01.02.06, 14:30
        witam, polecam krem Cutibaza na suchą skórę, super nawilza, do kupienia w
        aptece za około 7 zł.
        • gosia782 Re: Sucha skóra 01.02.06, 14:50
          U nas nietolerancja na kakao i wyroby czekoladowe wyszła w ubiegłym roku po
          Mikołaju. Zawsze małej ograniczałam te produkty, ale niestety wtedy się nie
          dało, paczki ze słodyczami "przychodziły" jedna za drugą. Zaraz po zjedzeniu
          czekoladki pojawiała się czerwona buźka jak u krasnoludka smile,lekko wysuszona.
          Po wizycie u pani doktor czułam się jeszcze gorzej niż przed, gdyż jak tylko
          napomknęłam o alergii niemal wyrzuciła mnie z gabinetu, a ja po przyjściu do
          domu postanowiłam zrobić doświadczenie, stwierdziłam, że muszę radzić sobie
          sama, skoro lekarze nie potrafią: na jakiś czas odstawiłam słodycze, aby po
          jakimś czasie znowu je podać i wtedy byłam już pewna, że to wynik alergii gdyż
          pojawiły się te same objawy. Po tym definitywnie odtsawiłam już czekoladki i
          wszystko to co zawiera kakao i wszystko było dobrze, aż do tej pory, kiedy
          pojawiła się sucha skórka. Teraz kostkę lub dwie podaję córeczce raz na 2 a
          czasem nawet na 3 dni, choć i większe przerwy też się zdażają, ale może to jest
          rzeczywiście przyczyna. Muszę iść z małą i zrobić jej testy na alergię, ale nie
          wiem czy nie jest za mała (2,5 l.). Zanim je zrobię będę musiała radzić sobie
          inaczej, więc wybiorę się do apteki i zakupię krem Cutibaza, mam nadzieję, że
          nam pomoże. Dziękuję za wszystkie rady!!!!! Pozdrawiam.
          • kamilka-kw Re: Sucha skóra 01.02.06, 15:25
            Moja Kamila też ma alergię, która objawiła się w okolicy 3go roku życia. Też
            przede wszystkim czekolada i orzeszki i trochę innych rzeczy. Szcęście w
            nieszczęściu, że moje dziecko jest swego rodzaju hipochondrykiem, bo lubuje się
            w opowiadaniu wszystkim na około, jakiej to ona nie ma alergii i nie mam
            problemu z odstawieniem czekolady praktycznie zupełnie - od czasu do czasu
            posiłkuję się białą czekoladą

Na suchą skórę używam Lipikar firmy La Roche Possay, choć uważam że najlepiej
            działa polecony mi przez pediatrę Alantan plus krem

pozdrawiam
          • gosia782 Re: Sucha skóra 04.02.06, 17:12
            Witam ponownie. Kupiłam olejek do kąpieli Oilatum i krem Cutibaza. Wykąpałam
            córeczkę w olejku, ale mimo wszystko skóra szczególnie na rączkach nadal jest
            sucha, chociaż zaraz po wyjściu z wanny wyglądała na natłuszczoną. Posmarowałam
            więc rączki cienką warstewką kremu Cutibaza. Kąpiel w olejku była dopiero
            jedna. Myślę, że każda kolejna, będzie poprawiała stan skóry mojej córeczki smile.
            Dziękuję za wszystkie Wasze rady. Pozdrawiam.
    • klosiaczek Re: Sucha skóra 02.02.06, 11:43
      Mój synek też ma suchą skure i Pani dr kazała używać Oilatum do smarowania i do
      kąpieli też jakiś specyfik z tej serii. W aptece tego nie było i Farmaceutka
      powiedziała, że do kąpieli najlepsza jest zwykła parafina zmieszana z mlekiem
      (do wanienki z wodą ok 3 łyżki parafiny + 3 łyżki mleka - ja robię na oko).
      Parafina jest bardzo tłusta i osadza się na dnie więc przekręcam dziecko trochę
      na brzuszek. Spróbowałam i działa. Moje dziecko ma jedwabną skórę.
      Oczywiście najpierw kąpie dziecko normalnie a potem moczę w zmienionej wodzie z
      parafiną. Trochę ceregieli ale naprawdę warto.
      POLECAM
    • b-w-w Re: Sucha skóra 02.02.06, 14:32
      u nas problem suchej skory zaczal sie niedawno-stwierdzilam ze zima, suche
      powietrze itd...ale pani doktor podczas bilansu zwrocila na to uwage-kazala
      kupic cos lepszego do kapieli (w aptece jakis specyfik za 50 zl)-oczywiscie
      tego nie kupilam i szukam czegos innego-tanszego....

sprobujemy cutibaza i moze oilatum...no i moze jakies testy (od kiedy mozna juz
      zrobic??)

pozdrawiamy
      • gosia782 Re: Sucha skóra 02.02.06, 16:40
        Nam lekarka powiedziała, że testy można robić między 3, a 4 rokiem życia, ale
        słyszałam o możliwości zbadania poziomu IgE, czyli immunoglobuliny biorącej
        udział w reakcji alergicznej. Jest to robione z krwi i gdy wynik wyjdzie
        podwyższony oznacza to, że dziecko jest alergikiem z tym, że nie wiadomo na co.
        Wynik w normie oznacza, że wszystko jest w porządku.
        Można na ten temat poczytać na stronie:
        kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54938,1634243.html
    • mysz0405 Re: Sucha skóra 03.02.06, 21:26
      Ja mam to samo.Lekarka poradziła kupić Oilatum żel do kapieli.Po dwóch dniach
      skóra jest o wiele lepsza>Ten żel to parafina w 70 %.Bardzo dobrze natłuszcza i
      nawilża.Polecam.To jakieś 22 zł.
      • jusimama1 Re: Sucha skóra 04.02.06, 20:08
        Niezły jest płyn do kąpieli BALNEUM HERMAL PLUS.
    • mammalili Re: Sucha skóra 04.02.06, 21:50
      ja swojego malucha co kilka dni kąpię w krochmalu. Gotuję go sama. Nie używam
      wtedy mydła. Ma dużo ładniejsza skórę. Ale u nas to nie jest problem alergii
      tylko jakości wody
      • antulek Re: Sucha skóra 04.02.06, 22:27
        Ja używałam Oilatum do kąpieli z bardzo dobrym efektem. Krochmal też niezły no i
        o wiele tańszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka