Dodaj do ulubionych

Przepuklina

01.02.06, 23:06
Mam 15 miesięcznego synka. Niepokoił mnie troszkę jego brzuszek oraz wystający
pępek.I mimo iż wiem że maleństwa maja wypięty brzusio, to jakoś nie dawało mi
to spokoju i pojechałam do lekarza.Dziś lekarz stwierdził u niego przepukline
po środku brzuszka ( w górnej części między żeberkami do środka brzuszka) oraz
przepuklinę pepka. Ta pezpuklina jest niewielka i lekarz powiedział że z
wiekeim samo mu się to wchłonie i nie ma sensu operować...mam nadzieję że się
nie mylił. Dał też skierowanie na badanie usg brzucha....Czy któraś z wass też
tak miała ze swoim maleństwem ??/
Pozdrawiam

sylwia
Obserwuj wątek
    • robertaa Re: Przepuklina 01.02.06, 23:13
      u nas też pępek wystaje jak piłka, lekarz każe czekać (może samo się cofnie) i
      często kłaść na brzuszku, żeby wzmocić mięśnie co ma pomóc. i tyle... też się
      zastanawiam czy to wystarczy, młody ma 3 m-ce
      • sila81 Re: Przepuklina 01.02.06, 23:17
        Mój mały nigdy nie miał problemów z przepukliną...teraz jak już ma ponad rok coś
        tam się przyplątało....ale zobaczymy....poczekamy...zrobimy usg.
        życzę zdrówka twojemu maleństwu
        trzymajcie sie ciepło smile
    • alpepe Re: Przepuklina 01.02.06, 23:18
      Mojej córce, obecnie 3 letniej się przepuklina wchłonęła. Objawem był wypięty
      pępek. Moje rady, takie prywatne, ale od lekarza raczej nie usłyszysz: dużo
      ćwiczyć mieśnie brzucha dziecka. Zresztą, dzieci lubią ruch, więc sama
      zobaczysz, jak syn się będzie gimnastykował. Poza tym, jak najwięcej dawać
      dziecku okazji do dmuchania. Moja zdmuchiwała zapałki, kiedy ja coś miałam
      gotować. Pewnie, twoje dizecko może jeszcze nie umie dmuchać, ale jak tylko się
      nauczy, to ćwiczcie jak najczęściej. Jak nie zdmuchiwanie zapałek, to dmuchanie
      na piórko, etc.
      • sila81 Re: Przepuklina 01.02.06, 23:22
        serdecznie dziękuję smile napewno zastosuję porady....bedziemy uczyć się dmuchać big_grin
        lekarz powiedzial mi bym kupiła piłke i ćwiczyła z małym mięśnie brzucha.... to
        pocieszające co napisałaś.

pozdrawiam cieplutko

sylwia
        • emilatys "wchłanianie" przepukliny 13.03.06, 11:31
          Mój synek ma 22 miesiące. Miesiąc temu zauważyliśmy u niego przepuklinę, nie
          taką typową w pachwince, ale tak bardziej w stronę brzucha bliżej siusiaka.
          Przepuklina wychodzi mu średnio 1-2 razy na tydzień, czasem sama "wchodzi"
          czasem ja mu ją wmasowuję do brzuszka. Dwóch lekarzy mówiło że takie
          przepukliny mogą się wchłonąć i że czeka się z operacją do około 4-5 roku
          życia. Jednak jak synkowi to wychodzi to świruję... Jakie są Wasze
          doświadczenia z przepukliną u 2 letnich maluchów, czy często to się "wchłania"
          czy raczej trzeba operowac???
    • karolcia111 Re: Przepuklina 13.03.06, 11:40
      podciągam temat bo sama jestem zainteresowana.
      • hanya00 Re: Przepuklina 13.03.06, 15:42
        z tego co ja wiem wchlaniaja sie tylko przepukliny pepkowe.inne trzeba operowc
        i chyba nie ma za bardzo na co czekac.u mojego synka zauwazylam jak mial 1,5
        roku.mial pachwinowa i schodzila do moszny.strasznie balam sie kazdego dnia,ze
        uwieznie. kazdy jego placz kojarzylam z przepuklina,zagladalam czesto do
        pampersasmile.w koncu jak skonczyl 2 lata zdecydowalam sie na zabieg.i teraz
        jestem bardzo szczesliwa,ze mamy to juz za soba.
        • karolcia111 Re: Przepuklina 13.03.06, 15:48
          kurcze ja już teraz zaczynam mieć lęki, za każdym razem jak mała płacze
          sprawdzam czy nic nie wyszło. a jak jeszcze powie ze brzuszek ją boli to nie
          wiem czy już mam jechać do szpitala czy to zwykła niestrawność...
          • emilatys Re: Przepuklina 13.03.06, 17:02
            Jemu nie wchodzi przepuklina do moszny ani nie jest bezpośrednio w pachwinie.
            Co prawda 2 lekarzy kazało czekać ale chyba pójdę jeszcze do 3 żeby mieć
            pewność. Jestem panikującą matką...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka