kiti5 15.02.06, 18:52 Mój synek w tym miesiącu kończy 5 lat.Mówi wyrażnie,ale nie wymawia r tylko l.Jak uważacie czy powinnam z nim pójść do logopedy.Dzięki za porady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiek70 Re: 5-latek a literka r 15.02.06, 19:06 idź, ja idę o zakład, że 2-3 wizyty i będzie mówił nawet z przesadą np. Donard zamiast Donald. Ile miesięcy ja tłumaczyłam córce jak mówić r, a poszła na jedno spotkanie z logopedą i jak ta jej pokazała jak ułożyć język od razu powiedziała r. I bardzo jej się to spodobało. G. Odpowiedz Link Zgłoś
jusimama1 Re: 5-latek a literka r 15.02.06, 19:28 Mojej córce wystarczyło jedno ćwiczenie, które przeprowadziłam w domu.Miała mówić głoskę R "przejeżdżdżając" jęzorem po górnym podniebieniu.Można tez górne podniebienie posmarować miodem i kazać go zlizywać jednoczesnie wymawiając R. Ważne jest, czy dziecko odróżnia R od L.Sprawdż.Niech dziecko powie zdanie:KURKA GONI KULKĘ,a potem wyjaśni o co chodzi.Albo ty narysuj coś( RUDY LISEK ZŁAPAŁ KURĘ) i potem ułóż zdanie na temat rysunku, zmieniając R w L:LUDY LISEK ZŁAPAŁ KULĘ.Co on właściwie złapał? Moją córkę to bardzo śmieszyło i od razu wiedziałam, że ma świadomość językową tylko trzeba trochę poćwiczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: 5-latek a literka r 15.02.06, 19:37 Wizyta nie zaszkodzi. Ale dzieci do 6 roku zycia moga nie wymawiac 'r' poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś