Dodaj do ulubionych

ile Furaginum?

22.02.06, 14:23
Ile Furaginum mogę podać córce, która ma 3 lata i waży 15 kg? Czy mogę
podać "w ciemno", przy pierwszych skargach na ból przy oddawaniu moczu? Córka
dużo pije, a bardzo mało siusia - podejrzewam jakieś nadkażenie bakteryjne.
Może szybka reakcja w postaci Furaginum załatwi problem?
Z góry dziękuję.
Jagoda
Obserwuj wątek
    • kropka73 Re: ile Furaginum? 22.02.06, 14:31
      Możesz podać córeczce bezpieczna dawkę dwa razy pół tabletki teraz i wieczorem,
      jutro rano i wieczorem. Ale koniecznie zrób rano małej badanie ogólne moczu!
      Wykaże, czy jest infekcja i jak zaawansowana. Jeśli nie będzie poprawy, wynik
      będzie zły i mała dalej będzie sie skarzyć, to na Twoim miejscu poszłabym do
      lekarza. Czy mocz śmierdzi, ma ostry zapach? To objaw zakażenia. Pozdrawiam.
      • jagoda2 Re: ile Furaginum? 22.02.06, 14:41
        Dziękuję za odpowiedź.
        Nie wiem, czy mocz ma brzydki zapach, bo alarm wszczęła babcia. A jesli nie ma
        brzydkiego zapachu, to o czym to może świadczyć?
        Jagoda
    • renata28 Re: ile Furaginum? 22.02.06, 14:38
      Na ulotce jest podana dawka dzienna, tzn. ile mg na kilogtam wagi
    • madziulec Re: ile Furaginum? 22.02.06, 14:54
      Nie wolno zadnego dziecku podawac tylko dlatego, ze ma sie takie "widzimisie".
      Moze byc tak, ze dziecku rzeczywiscie cos dolega i trzeba podac lek, ale wcale
      nie furagin. Bo furagin nie zwalcza wszystkich bakterii.
    • misiek12311 Re: ile Furaginum? 22.02.06, 16:09
      Przy takich samych objawach jak u Twojej córeczki nefrolog polecił mojej (miała
      wtedy 1,5 roku) właśnie furaginę.
      Najlepiej byłoby najpierw zbadać mocz, ale jeżeli dziecko boli, to złapanie
      moczu będzie bardzo trudne.
      My nie mogliśmy tego zrobić, bo dziecko płakało i nie mogło się wysikać.
      Furagina pomogła.
    • izzunia1 Re: ile Furaginum? 22.02.06, 16:29
      Ja raczej podalabym dziecku cos z zurawin ( sok, kapsulki?), herbatke ziolowa
      np. Urosan do picia, generalnie duzo plynow a z Furagina wstrzymalabym sie do
      wizyty u lekarza.
      • magdamroziuk Re: ile Furaginum? 22.02.06, 16:39
        Nota bene furagina jest na receptę...
    • renata28 Re: ile Furaginum? 22.02.06, 16:41
      Powinnaś pobrać mocz do analizy. Furagin pomaga na wiele, ale trzeba wiedzieć
      na co. Faktem jest, że zależy do jakiego lekarza trafisz. Jeden da ci od razu
      antybiotyku, a inny Furagin.
      My jesteśmy już po przejściach z ZUM i nie sądzę, żeby pół tabletki na noc
      zaszkodziło, a może pomoć (najlepiej podawane przy posiłku z białkiem, ja
      dawałam po prostu na mleku). Co oczywiście niezależnie od wszystkiego jest
      dzialaniem doraźnym, żeby paskudztwo się nie rozwinęło, a z drugiej strony
      jeśli faktycznie jest jakaś bakteria to taka dawka nie wyleczy. Pobierz szybko
      mocz i daj do analizy plus posiew.
      Powodzenia
    • mami7 Re: ile Furaginum? 22.02.06, 18:52
      Bez przesady, Furagina to lek wydawany na receptę, przepisywany przez lekarza w konkretnym przypadku. Takie nieopatrzne podawanie leków przeciwbakteryjnych, antybiotyków prowadzi do niepotrzebnego namnażania się i uodparniania bakterii.

Jak chcesz dziecku cos podac sama, to jest cos takiego jak vitabutin.
      To co
      Poić dziecko i umówić się do lekarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka