Dodaj do ulubionych

Dziwne wysypki

27.02.06, 14:32
Mój synek od urodzenia co jakiś czas dostaje dziwnej wysypki szczególnie na
pleckach.Ma już 10 m-cy a do tej pory nie ustalono przyczyny. Nie ma yo
żadnego związku z tym co akurat zjadł. Nie jest to również uczulenie na
kosmetyki,czy proszek.Lekarze twierdzą że dziecko z tego wyrośnie,ale ja
chciałabym wiedzieć czy może ktoś zetknął sie już z czymś podobnym.
Obserwuj wątek
    • gosiek70 Re: Dziwne wysypki 27.02.06, 17:13
      a jak wygląda ta wysypka? Tak mniej więcej. G.
      • buzka5 Re: Dziwne wysypki 27.02.06, 20:39
        Takie drobne jasnoczerwone chrosteczki.
    • hechicera Re: Dziwne wysypki 15.03.06, 15:47
      witam,

Mój Kubuś (9 miesięcy) ma dokladnie to samo. Też nie dostałam jednoznacznej
      odpowiedzi od lekarza. Po smarowaniu Elidel'em mu znika, ale nie jestem
      przekonana czy leczenie tylko objawów (bez ustalenia przyczyny) przez długi czas
      jest dobre.
      Może już masz jakąś odpowiedź od lekarza - jeśli tak to prosze napisz.

Pozdrawiam,
      Iza
    • madziulaw Re: Dziwne wysypki 15.03.06, 16:15
      Dla pewnosci należy zrobić bad ogólne + posiew moczu, bo czasami zdarza sie, ze
      wysypka jest znakiem, ze cóś się dzieje w drogach moczowych.

Ale zanim coś podpowiem więcej to opowiem naszą historię:
      Mój syn na przestrzeni kilku m-cy miał a to biegunki z bólem brzuszka
      (jednodniowe) - zdarzyło się tak 2 razy, a to właśnie jakieś dziwne wysypki, a
      to bóle brzuszka (rzadko, w trakcie jedzenia np) i w końcu zachorował na jakoby
      grypę jelitową (biegunka + wymioty + gorączka), ale nic nie pomagało. Dziecko
      ozdrowiało godzinę po podaniu nifuroksazydu (przeciwbakteryjnego), a męczyliśmy
      sie czekając że przejdzie ta niby jelitówka 5 dni..

I wiecie co sobie teraz myślę, że Mikołaj musial mieć jakąś patogenną bakterię
      w jelitach, kt dawała różne objawy aż w końcu przyatakowała na maxa. Przez m-c
      podawalam mu później Trilac, a i teraz od czasu do czasu robię 2 tyg kuracje
      tym specyfikiem.

Jeśli mogę więc polecić, to badanie kału na pasożyty (w tym lamblie) +
      bakterie. ot - dla własnego spokoju!

pozdrawiam

zdrowia
      • buzka5 Re: Dziwne wysypki 15.03.06, 17:45
        Byłam dzisiaj u pediatry,ponieważ mamy biegunkę smile)) Dostałam ten syrop o
        którym piszesz-zobaczymy.Posiew moczu ok-już robiłam .Jestem w trakcie badań
        kału-narazie ok.Dzisiaj lekarka wymyśliła alergie pokarmowa w co nie bardzo
        wierzę,ponieważ nie widzę żadnego związku z tym co dziecko je.Wybieram się
        jeszcze do alergologa-no i szukam innego pediatry.Ale na dzień dzisiejszy
        przyczyny wysypki nie znam,choć odpowiedzi szukam już 8 m-cy.Pozdrawiam
        serdecznie.
    • asta14 Re: Dziwne wysypki 30.03.06, 13:56
      Witam Was!
      Moja 20 mies coreczka okaz zdrowia od jakiegos czasu tez ma wysypki, glownie na
      zgieciach raczek i kolan, a gdy na stopkach skora zaczela twardniec, pekac i sie
      luszczyc postanowilam isc do specjalisty. Dermatolog powiedziala ze mala ma
      atopowe, przepisala szereg masci i specjalnych specyfikow no i oczywiscie
      eliminacje alergenow! Tylko jakich, jedyne co przychodzi mi do glowy to jajka i
      cytrusy ktore mala uwielbia! Ja oczywiscie zaczelam szukac informacji na temat
      tej strasznej choroby i znalazlam ze glownym objawem jest swedzenie. Moje
      dziecko natomiast wogule sie nie dotyka, spi spokojnie nigdy nie widzialam zeby
      sie drapala. Nie wiem co mam rabic, jesli ktos ma do czynienia z czyms podobnym
      to pomozcie. Jesli ta wysypka rzeczywiscie wiaze sie z jedzeniem tych produktow
      to czy rzeczywiscie nalezy je calkowicie wyeliminowac? Jakie moga byc skutki nie
      leczenia atopowego, skoro nie przeszkadza i nie jest az tak widoczne?
      Czekam na porady!
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka