Dodaj do ulubionych

Jąderko w mosznie,ale wysoko

07.03.06, 12:28
Mój synek ma jąderko którego ja czasami nie wyczuwam w mosznie, gdy
powiedziałam o tym pediatrze to powiedziałą, ze ono jest w mosznie ale wysoko
i nie ma sie czym martwić.Jąderko często schodzi niżej i mogę je bez problemu
wyczuc, wysoko podchodzi tylko jak małemu jest zimno i jest spięty. Co ot ym
myślicie, czy rzeczywiscie nie ma sie czym martwić?Gdy jaderko jest wysoko ja
go w ogóle nie wyczuwam, bo mały ma takie skurczone z zimna te woreczki, że
ciezko mi jest cos tam wymacać wink, ale pediatra twierdzi, że "ono" tam
jest.Czy mam zaufac pediatrze i za jej radą nie martwić sie?Dodam, zę byłam
raz u chirurga, ale to było lato i małemu było ciepło wiec jąderka miał oba
nisko i chirurg stwierdził, ze wszystko jest w porządku.
Obserwuj wątek
    • qbama Re: Jąderko w mosznie,ale wysoko 07.03.06, 12:51
      Mój synek miał (a właściwie jeszcze ma)ten sam problem. Tzw. jądra wędrujące.
      Dostaliśmy skierowanie do urologa (synek miał 2 latka - wcześniej czekaliśmy,
      czy jądra same "przestaną uciekać"). Ten sprawdził, czy jądra są w mosznie, czy
      dają się do niej sprowadzać (u synka od urodzenia oba zstąpiły, tyle tylko, że
      czasami "wędrowały do góry"). Kazał obserwować i zapisywać przez ok. 3 mce (rano
      i wieczorem) czy jądra "są obecne" czy nie. U nas okazało się, że coraz częściej
      są na swoim miejscu (w zeszłym roku częściej ich nie było), więc zabieg
      operacyjny nie był potrzebny.
      Poproś pediatrę o skierowanie do specjalisty urologa - myślę, że ten najlepiej
      rozwieje Twoje wątpliwości. A ja trzymam kciuki, bo mnie te "męskie" problemy
      mojego dziecka kosztowały też dużo nerwów. Pozdrawiam.
    • jola_ep Re: Jąderko w mosznie,ale wysoko 07.03.06, 13:29
      Takie wędrujące jąderko to zupełnie normalna sprawa smile Przestaną wędrować, gdy urosną, zrobią się cięższe i osiądą na stałe. To może potrwać nawet parę lat.
      Problemem jest tylko wtedy, gdy jąderko nie daje się sprowadzić.

Pozdrawiam
      Jola
      • djablica1 Re: Jąderko w mosznie,ale wysoko 07.03.06, 13:56
        jola_ep napisała:

> Takie wędrujące jąderko to zupełnie normalna sprawa smile Przestaną wędrować,
        gdy
        > urosną, zrobią się cięższe i osiądą na stałe. To może potrwać nawet parę lat.

Musze się niezgodzić z tą opinią.
        Nie można czekać z dzieckiem parę lat aż jąderko(a)"zejdą" do moszny.
        Lekarze urolodzy (przynajmniej Ci u których ja zasiegałam opinii w sprawie
        mojego synka)twierdzą ,że taki stan może trwać do 2r.życia.Dlatego ,że
        temperatura po za moszną jest troche wyższa, a to może doprowadzić w
        przyszłosci do powikłań w tym niepłodności.
        • qbama Re: Jąderko w mosznie,ale wysoko 07.03.06, 15:09
          Potwierdzam to, co mówi djablica1 - to samo powiedział urolog, u którego byłam z
          synkiem. To nie jest sprawa, którą można bagatelizować.
          • arras-k Re: Jąderko w mosznie,ale wysoko 07.03.06, 21:10
            Spotkałam sie z takimi opiniami jak Wy podajecie, ale tylko przy wnentrostwie,
            a nie w przypadku "wędrującego jaderka".O wędrujących to raczej słyszałam
            zbliżone opinie do tej która napisała jola.
            Jak wiec wytłumaczycie słowa lekarza, który potwierdza niejako teorię joli:
            kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,56303,2149449.html
            On również napisała, że jak jąderka urosna to wędrowanie minie.
            Słowa joli potwierdzone są jeszcze przez innego lekarzy:
            www.resmedica.pl/zdlekarz201.html
            Jak to jest wiec na prawde.Skąd te różne opinie na ten temat?
            • djablica1 Re: Jąderko w mosznie,ale wysoko 08.03.06, 09:06
              Myślę,że każdy przypadek jest inny.I jeżeli mama zauważy jakieś
              nieprawidłowości powinna skonsultować się z lekarzem i nie czekać czy sugerowac
              się opiniami na ten temat.Bo jeżeli np.okaże się że bedzie potrzebne
              zastosowanie leczenia hormonalnego to tak jak odpowiada lekarz w linku który
              podała arras-k skuteczność tej terapii jest tym większa, im dziecko młodsze.
        • jola_ep Re: Jąderko w mosznie,ale wysoko 08.03.06, 11:18
          > Nie można czekać z dzieckiem parę lat aż jąderko(a)"zejdą" do moszny.

Uściślam - napisałam "takie wędrujące jąderko". W tym przypadku jąderka są w mosznie - tylko cofają się wysoko (przynajmniej tak stwierdziła badająca dziecko lekarka).

> Lekarze urolodzy (przynajmniej Ci u których ja zasiegałam opinii w sprawie
          > mojego synka)twierdzą ,że taki stan może trwać do 2r.życia.Dlatego ,że
          > temperatura po za moszną jest troche wyższa, a to może doprowadzić w
          > przyszłosci do powikłań w tym niepłodności.

Ja to wszystko czytałam o wnętrostwie. Mój mały miał jedno wędrujące, drugie niesprowadzalne. Leczony był hormonalnie (przez endokrynologa) w okolicy roczku (bez efektów). Chirurgicznie jak miał dwa lata (ale tylko to niezstąpione). Jeśli te wędrujące wymagałoby jakiejś interwencji, to chyba ktoś by mi o tym powiedział... Mały był badany później przez chirurga, a potem wiele razy przy okazji bilansów i szczepień. Wszystko było OK. A jąderko przestało wędrować w trzecim roku życia - to był stopniowy proces. Myślę też, że nie należy porównywać przypadku takiego jąderka wędrującego (chowa się, gdy jest zimno) z wnętrostwem. Przecież jak jest ciepło, to jest na właściwym miejscu. Myślę, że równie dobrze powinniśmy się obawiać pampersów... Chociaż może coś w tym jest ...
          Dodam jeszcze, że w zasadzie leczenie wnętrostwa najlepiej zakończyć jak najwcześniej. Nawet bliżej roczku niż dwóch lat.

Na pewno jednak mogą być różne przypadki wędrujących jąderek - np. takie, które chowa się wysoko do kanału pachwinowego, z rzadka schodząc/dając się sprowadzić do moszny. Więc oczywiście zawsze należy przede wszystkim sprawdzić dany przypadek bezpośrednio u lekarza, bo przecież przez internet nikt nie zbada - to chyba dla wszystkich oczywiste? smile No na pewno należy jąderka wędrujące co jakiś czas kontrolować - nawet jak już osiądą na miejscu. Ale to też chyba jasne? Od tego zresztą są bilansy.

Pozdrawiam
          Jola
          • qbama Re: Jąderko w mosznie,ale wysoko 08.03.06, 13:11
            Z tego, co mówił urolog, u którego my byliśmy, to uciekanie jąder może mieć
            również podobne skutki jak u tych niezstąpionych. Dzieje się tak wtedy, gdy
            jądra częściej są poza moszną niż w niej (często są "przegrzewane"). Dlatego u
            nas zalecił notowanie rano i wieczorem czy są na miejscu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka